woensdag 13 december 2023

Laatste gezamenlijke bestuursvergadering van Nijkleaster in Westerhûs

Dinsdag 12 december 2023
 
Gezamenlijke bestuursvergadering in de Refter van Nijkleaster-Westerhûs

















Westerwert & Westerhûs
Na jarenlange en hechte samenwerking van de 'Protestantse Gemeente Westerwert' en 'Stifting Nijkleaster' worden vanavond in het dit jaar geopende klooster Nijkleaster-Westerhûs onder Hilaard bestuurlijk de volgende stappen gezet in de doorontwikkeling van ons Friese klooster Nijkleaster.
Tijdens het Pinksterfeest van dit jaar (2023) zijn de eerste 17 uitwonende en inwonende Kleasterlingen verbonden aan de kloostergemeenschap, is de Protestantse Gemeente Westerwert (in PKN-verband) omgezet naar de 'Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert' (nog steeds in PKN-verband), en hebben we ons kloostercomplex 'Nijkleaster-Westerhûs' geopend.
De nu volgende stap is dat de oorspronkelijke kloosterstichting Stifting Nijkleaster wordt omgezet naar een Dienstenstichting, die we 'Stichting Nijkleaster-Westerhûs' gaan noemen. Met ingang van volgend kalenderjaar zal deze dienstenstichting de protestantse kloostergemeente faciliteren met onder andere haar kloostercomplex op It Westerhûs te Hilaard.

Kloostergemeente & dienstenstichting
Om dat allemaal zo correct mogelijk te laten verlopen, hebben we als beide besturen besloten om in het tweede deel van dit kalenderjaar de ene maand afzonderlijk te vergaderen, en de daarop volgende maand dan gezamenlijk te vergaderen als kerkenraad van de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert en als stichtingsbestuur van de Stifting Nijkleaster.
Vanavond vindt in de Refter van klooster Nijkleaster-Westerhûs te Hilaard zo'n gezamenlijke bestuursvergadering plaats, en dan ook nog de laatste van deze serie, want met ingang van 1 januari 2024 zullen beide organisaties worden bestuurd door één bestuur. Dat bestuur noemen we vanaf 1 januari 2024 dan de Kleasterried, die kerkelijk als een kerkenraad de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert gaat besturen, en die statelijk als een stichtingsbestuur de Stichting Nijkleaster-Westerhûs gaat besturen. Vanavond zullen daartoe gezamenlijk enkele belangrijke uitvoeringsbesluiten worden genomen door beide besturen.

Because We Carry because we care
In het duister rijd ik vanavond van Feinsum naar It Westerhûs, voor onze gezamenlijke vergadering die daar zal worden gehouden. Bij binnenkomst in het klooster valt direct al de diaconale actie op waaraan Nijkleaster medewerking verleent. Nijkleaster is namelijk het inzamelpunt voor de liefdadigheidsorganisatie Stichting 'Because We Carry', die momenteel rugzakken inzamelt voor vluchtelingenkinderen op Lesbos en in Athene. Nu deze kinderen veel meer binnen zitten in de vluchtelingenkampen omdat het daar kouder wordt, hebben ze niets of niet veel te doen, want ze hebben gewoon niets als ze arriveren in de Griekse vluchtelingenkampen. De Stichting Because We Carry zorgt ervoor dat deze vluchtelingenkinderen op korte termijn ieder een rugtas krijgen met speelgoed, spellen, reisspelletjes en lesstof.  
Nijkleaster zet zich al enkele jaren in voor deze vluchtelingen-organisatie, en is momenteel inzamelpunt voor deze rugtassen. Bij binnenkomst in het klooster-complex passeer ik de eerste rugtassen die hier al zijn ingeleverd.
Dat mag dan wel lijken als een druppel op een gloeiende plaat, maar als Nijkleaster willen we laten zien dat we al het ware met al die druppels ook een emmer kunnen vullen. Geen vluchtelingkind zal later ooit vergeten dat er ergens anders op de wereld iemand was die hem of haar blij maakte met een rugtas met iets moois en goeds.
Nijkleaster staat en gaat ook voor 'zorgen voor elkaar' en 'zorgen voor de wereld', en dit is één van de manieren waarop Nijkleaster daar vorm en inhoud aan geeft.

Bestuurszaken voor Westerwert & Westerhûs
In de Refter (eetzaal) van ons kloostercomplex begint de gezamenlijke bestuursvergadering vanavond om half acht.
Na de opening door dominee-kleasterling Hinne Wagenaar bespreken we aan de hand van de notulen de voortgang op de voorgaande afzonderlijke en gezamenlijke bestuursvergaderingen. 
Een belangrijk agendapunt vanavond is het vaststellen van de tekst van de gewijzigde Statuten van Stifting Nijkleaster. We hebben een nieuw tekstvoorstel gemaakt vanuit de notariële oprichtingsakte van 2008, waarin we de nieuwe stichtingsnaam 'Stichting Nijkleaster-Westerhûs' benoemen, en waarin we de artikelen van de oude statuten herschrijven om de overstap van aanvankelijke pioniersstichting te maken naar de facilitaire dienstenstichting, die met ingang van 1 januari 2024 in werking treedt. De bestuursleden van de huidige Stifting Nijkleaster stellen vanavond ter vergadering de nieuwe Statuten-tekst vast.
Vervolgens bespreken we de voordracht voor de samenstelling van de nieuwe Kleasterried, die met ingang van 1 januari 2024 het nieuwe bestuur zal gaan vormen voor de kloostergemeente en voor de dienstenstichting samen. Beide besturen (kerkenraad en stichtingsbestuur) keuren de voordracht van de acht bestuursleden van de nieuwe Kleasterried goed. Op 2 januari 2024 zullen de Kleasterriedleden kerkrechtelijk tevens worden bevestigd als ambtsdrager, om daarmee ook te voldoen aan de Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In die viering zullen ook de vertrekkende ambtsdragers formeel aftreden. Op 3 maart 2023 zal dan in een afsluitende viering in groter verband afscheid worden genomen van de per 1 januari 2024 afgetreden ambtsdrager en afgetreden stichtingsbestuurders.

Van formeel naar informeel samenzijn
Vervolgens wordt geïnventariseerd waar onderling nog afspraken moeten worden gemaakt met betrekking tot de bestuurlijke overdracht van allerlei bestuurdersportefeuilles.
Daarna volgt een eerste, inleidend gesprek over de wijze waarop de overdracht zal gaan plaatsvinden van de jaarlijkse kerkelijke bijdragen en van alle overige giften aan kloostergemeente en dienstenstichting. Aanvang volgend kalenderjaar zal de Kleasterried daarover besluiten nemen.
Rond 21:00 uur wordt het formele gedeelte van deze laatste, gezamenlijke bestuursvergadering afgesloten, en is er een half uur tijd voor een informeel samenzijn met een hapje en een drankje. 
Om 21:45 uur gaan we naar de kapel van het klooster, waar we deze dag samen met kloosterlingen en kloostergasten afsluiten met het dagelijkse avondgebed. Aansluitend verlaten we in stilte de kapel en het klooster.

Geen opmerkingen: