Krantleespauze tussen Abdicatie & Inhuldiging |
Koninginnedag wordt Koningsdag
Decennialang zijn we in Nederland gewend geweest om nationaal Koninginnedag te vieren, de dag waarop we de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin vieren. Na een ambtsperiode van 33 jaar zal onze geliefde Koningin Beatrix vandaag het koningschap overdragen aan haar oudste zoon, Willem-Alexander, de Prins van Oranje. Veel zal daardoor veranderen: voortaan geen koningin als staatsthoofd, maar na vier generaties, na ruim 110 jaar weer een koning; einde van Koninginnedag en nu voortaan Koningsdag.
Trouw aan de koning
Durkje en ik zijn vandaag op Texel om hier samen met haar ouders en met mijn moeder deze bijzondere dag te beleven op Nederlands grondgebied. In de afgelopen jaren waren we op Koninginnedag in het buitenland, maar dit jaar in Nederland.
We staan vanmorgen betrekkelijk vroeg op om met zijn allen bijtijds te ontbijten, om gereed te zijn als om 9.00 uur op televisie de marathonuitzending van de NOS begint ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling.
Nog voordat die uitzending begint, haal ik bij de kiosk nog even de Koninginnedagspecial die het dagblad Trouw vandaag uitgeeft. Later vanmorgen zal er allicht nog wel enige leestijd zijn voor deze feestelijke krant. Trouw opent met als krantenkop: 'Koning van alle Nederlanders', met als ondertitel: 'Willem-Alexander geeft het koningschap meer zichtbaarheid en haalt wat van de magie af'. Wat zal onze nieuwe koning daarvan vandaag al waar maken?
Abdicatie en Balkonscène
Klokslag 10.00 uur begint de tv-uitzending over de Abdicatie van koningin Beatrix, die plaatsvindt in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis op de Dam te Amsterdam. Nadat alle handtekeningen zijn gezet op de Acte van Abdicatie, komen prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander & koningin Maxima buiten op het balkon van het Koninklijk Paleis en spreken zij elkaar en het uitbundig vrolijke volk op de Dam toe. Het Wilhelmus wordt gezongen en ook de drie prinsessen - waaronder Amalia, nu de Kroonprinses van Oranje - komen erbij op het balkon. Dan is het eerste deel van het officiële programma tegen 11.00 uur afgelopen.
Omdat de inhuldiging pas om 14.00 uur aanvangt, hebben we voldoende tijd om even buiten in de zon te genieten van het prachtige weer en om te lunchen.
Leespauze tussen Abdicatie en Inhuldiging |
Inhuldiging en Receptie
Om 14.00 uur zitten we weer klaar om op televisie de inhuldiging van de nieuwe koning te zien plaatsvinden in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In deze bijzondere zitting van onze Nederlandse Staten-Generaal, de Staten van Aruba, van Curacao en van Sint-Maarten wordt de nieuwe koning beëdigd en zweert hij trouw aan het Statuut en aan de Grondwet. De leden van de Staten-Generaal en de gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curacao en Sint-Maarten beëdigen en/of bevestigen deze verklaring van koning Willem-Alexander daaropvolgend.
De herauten en koningen van wapenen stellen vervolgens binnen en buiten met luide stem vast dat onze nieuwe koning is ingehuldigd. Daarna gaat Koning Willem-Alexander met zijn gevolg terug naar het Koninklijk Paleis, waar een receptie zal zijn voor alle officiële gasten uit binnen- en buitenland.
Omdat het feestelijke avondprogramma vanavond pas om 19.30 uur aanvangt, hebben we voldoende tijd om wederom weer buiten in de zon te genieten van het prachtige weer en om te dineren. We rijden naar het strand van de Hoornderslag om na een kort verblijf op het strand een bezoek te brengen aan de strandtent van de Hoornderslag.
Op het strand van de Hoornderslag op Texel |
Koningslied en Koningsvaart en Museumpleinconcert
Niet alleen voor de NOS is het vandaag een marathonuitzending. Ook voor ons vijven wordt het een ongebruikelijke marathontelevisiesessie. Om 19.30 uur zitten we weer paraat bij de tv in onze vakantiewoning, om eerst getuige te zijn van het ten gehore brengen van het Koningslied in Ahoy te Rotterdam.
Daarna zien we het koninklijk gezin een vaartocht maken over het Amsterdamse IJ. Als ze bij het Muziekgebouw aan het IJ arriveren, wordt deze feestelijke koningsvaart afgesloten met een saluut van een groot aantal versierde schepen op het IJ. De live-uitzending van de festiviteiten op televisie worden afgesloten met een concert van André Rieu op het Museumplein van Amsterdam.
Meer zichtbaar en minder magie
Maar wat werd er vandaag al waar van de krantenkop waarmee Trouw vandaag haar dagblad opende met de titel: 'Koning van alle Nederlanders', en met als ondertitel: 'Willem-Alexander geeft het koningschap meer zichtbaarheid en haalt wat van de magie af'.
Tijdens de vaartocht op het IJ vaart het koninklijk gezin bij een groot aantal uitgebeelde thema's langs, zoals bijvoorbeeld sport, literatuur, film, musical en ballet. Steeds ligt de rondvaartboot even stil of wordt langzaam voorbijgevaren, onderwijl groetend en dankend voor de mooie performance.
Bijna aan het eind van de koningsvaart arriveert de rondvaartboot bij het Amsterdamse Java-eiland, waar het concertgebouworkest samen met Armin van Buuren de Bolero van Ravel ten gehore brengt. Dan gebeurt iets wat niemand had voorzien: Koning & koningin en de drie prinsessen verlaten de rondvaartboot hier om in de grote muziektent op het Java-eiland het orkest en Armin van Buuren persoonlijk te bedanken voor hun muzikale acts.
Wat de toekomst brengen moge; zo waarlijk helpe mij God almachtig
Hier laat Koning Willem-Alexander dus al op de eerste dag van zijn koningschap zien dat hij temidden van orkest & deejay en op het hoge podium vóór een grote menigte - vooral jonge - Nederlanders een nabije koning wil zijn, en ook voor alle Nederlanders, want heel Nederland is hiervan getuige tijdens de rechtstreekse televisieuitzending van de NOS.
"Wat de toekomst brengen moge, weet geen mens", zo sprak koning Willem-Alexander tijdens zijn inhuldiging eerder vandaag.
Willem-Alexander heeft direct vandaag al zijn koningschap op eigen wijze zichtbaar gemaakt en iets van de oude magie afgehaald. Hoever hij daar nog mee kan en mee zal gaan, zal de toekomst uitwijzen. Dat weet nu nog geen mens. Wel heeft deze prachtige dag van abdicatie, inhuldiging, koningsvaart en alles wat daar verder in goede harmonie omheen is gebeurd, hoop gegeven voor de toekomst. Op hoop van zegen gaan we die toekomst samen in.