Stichting Karakteristyk Tytsjerksterdiel
In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kwam binnen de Friese gemeente Tytsjerksteradiel het bewustzijn op gang dat men zich actiever moest opstellen om het streekeigene in de gemeente te bewaren. In 1976 dreigden een aantal karakteristieke woningen in het buurtschap Sumarreheide te worden gesloopt. Diverse mensen waren van mening dat men deze panden moest behouden. Dit was de aanleiding om in 1978 de 'Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel' op te richten.
Deze stichting streeft ernaar karakteristieke en streekeigene panden voor de toekomst te behouden. Zij wil afbraak voorkomen, panden in hun oorspronkelijke staat laten en een wegwijs zijn bij het opknappen en restaureren van die panden.
Ook de karakteristieke landschappen en landschapselementen hebben de warme belangstelling van deze stichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het behoud van poelen, pingo’s, oude zandpaden en boomwallen.
Lijst van karakteristieke objecten
In 1990 heeft de Stichting een inventarisatie gemaakt van het bezit aan karakteristieke panden in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het resultaat van de inventarisatie was een lijst met ongeveer 475 panden, die voor bescherming in aanmerking zouden kunnen komen. De gebouwen op de lijst zijn geen monumenten in de zin van de Monumentenwet, maar zij worden wel karakteristiek geacht of streekeigen. Genoemde lijst werd het gemeentebestuur aangeboden en in 1990 door de gemeenteraad vastgesteld. Een jaar later werd de lijst geactualiseerd en stonden er al meer dan 500 karakteristieke panden op de lijst. Sindsdien is er door sloop, ingrijpende verbouw en brand helaas nog wel het één en ander verloren gegaan. Een periodieke actualisatie van deze pandenlijst wordt wenselijk geacht.
Op de website van deze stichting kun je informatie vinden over het karakteristieke en streekeigene binnen de gemeente Tytsjerksteradiel dat men graag wil behouden en beschermen. Het gaat daarbij om historische panden, zoals woudhuisjes, pastoriewoningen, boerderijen en kerken, maar ook om kerkhoven, oude grafzerken, karakteristieke dorpsbeelden en historische landschapselementen.
Fietsroutes bewandelen door de Gebouwde omgeving
De stichting organiseert diverse activiteiten, zoals lezingen, excursies en fietsroutes langs karakteristieke bouwwerken en landschapselementen.
Enkele jaren geleden kwamen we in het bezit van een verzamelmapje, waarin vier van die fietsroutes zijn bijeengebracht. De titel van dit verzamelmapje luidt: 'Een welkome kennis in uw karakteristieke huis'. De routebeschrijvingen in dit verzamelmapje maken duidelijk dat de focus van de vier routes ligt op de zogenoemde 'Gebouwde omgeving' van Tytsjerksteradiel.
Enkele jaren geleden kwamen we in het bezit van een verzamelmapje, waarin vier van die fietsroutes zijn bijeengebracht. De titel van dit verzamelmapje luidt: 'Een welkome kennis in uw karakteristieke huis'. De routebeschrijvingen in dit verzamelmapje maken duidelijk dat de focus van de vier routes ligt op de zogenoemde 'Gebouwde omgeving' van Tytsjerksteradiel.
Nu zijn Durkje en ik niet zozeer fietsers, maar wel wandelaars. Bij het doornemen van die vier fietsroutes zagen we dat deze vier routes qua afstanden ook heel goed zijn te bewandelen, immers de vier routes zijn tussen de 19 en 27 kilometer lang, dus stuk voor stuk goed te lopen in één wandeldag. Daar komt bij dat het in principe zo is dat waar je kunt fietsen, je ook kunt wandelen.
Dus hebben we deze vier routes ook in ons wandelprogramma opgenomen, om ze alle vier te gaan bewandelen.
Inmiddels hebben we in de periode van 16 juni 2023 tot en met 1 februari 204 alle vier fietsroutes bewandeld, met die aantekening dat Fietsroute III is opgedeeld in twee opeenvolgende etappes (A & B), dus totaal hebben met deze vier Fietsroutes vijf etappes gelopen.
De totale lengte van deze vijf etappes is 117 kilometer, waarbij de lengte van de etappes ligt tussen 19 en 27 kilometer. Gemiddeld komt dat neer op 23,4 kilometer per etappe.
Vijf Wandel-etappes van vier Fiets-routes
Hieronder staat vermeld op welke dagen Durkje en ik de vijf etappes van dit 'Karakteristyk Tytsjerksteradiel' hebben gelopen.
Bij elke datum staat het beginpunt en het eindpunt genoemd, en daarbij ook de lengte van die etappe. De weblink in onderstaand overzicht verwijst naar het wandelverslag van die etappe.
Wij liepen deze vijf etappes van Karakteristyk Tytsjerksteradiel als volgt:
- Op 16 juni 2023 wandelden we Etappe I met start en finish in Gytsjerk, over een afstand van 24 kilometer;
- Op 17 januari 2024 wandelden we Etappe II met start en finish in Hurdegaryp, over een afstand van 27 kilometer;
- Op 19 januari 2024 wandelden we Etappe IIIA met start en finish in Burgum, over een afstand van 22 kilometer;
- Op 1 februari 2024 wandelden we Etappe IIIB van Zwartkruis naar Burgum, over een afstand van 25 kilometer;
- Op 24 januari 2024 wandelden we Etappe IV met start en finish in Garyp, over een afstand van 19 kilometer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten