dinsdag 31 augustus 2021

opa en oma pluis

Dinsdag 31 augustus 2021   

Cover van Dick Bruna's 'opa en oma pluis'
Feestboek
Als je dochter & schoonzoon met een kadootje bij ons op bezoek komen in 2017, en bij het uitpakken van dat geschenk het boekje 'opa en oma pluis' uit de verpakking komt, zijn er niet veel woorden meer nodig om de grootse betekenis van deze blijde boodschap duidelijk te krijgen: ze verwachten een baby, en wij mogen ons eerste kleinkind verwachten.

Pake & Beppe
Het is een grote zegen dat alles goed is gegaan en dat aan hen een gezonde zoon is geschonken en dat wij in 2018 ons eerste kleinkind, de eerste 'pake- en beppesizzer' in onze armen mochten sluiten.
Daarna viel ons het geluk nòg eens tweemaal ten deel om wederom twee kleinzonen - Pepijn en Nolan - in ons gezin en in onze familie te ontvangen; waar wij heel dankbaar voor zijn.
En die eerste kleinzoon - Elwin - blijft verbonden aan dit prentenboekje van Dick Bruna.
Afgelopen zaterdag hebben we de inmiddels driejarige Elwin dit geboorte-aankondigingsboekje voor het eerst voorgelezen, en daar heeft hij ademloos naar zitten luisteren; kortom, nu al tweemaal feest met hetzelfde boekje.

Steppen en breien
Dick Bruna beschrijft in dit prentenboekje over Nijntjes bezoek aan haar opa en oma, en laat daarin zien hoe leuk het voor kinderen kan zijn om bij oudere mensen op visite te gaan.
Als Nijntje tijdens de visite een door opa gemaakte step krijgt, is dat fijn; en als oma dan ook nog een mooie trui voor Nijntje breit, is het feest natuurlijk compleet.
Nijntje leert het breien van oma, en breit als eerste werkje een warme doek voor oma.
En dan wordt het traditionele kopje thee samen gedronken, met natuurlijk de koekjes erbij, en dan gaat Nijntje er weer vandoor op de step, nagezwaaid door zijn liefhebbende opa & oma.

maandag 30 augustus 2021

Onze scholen zijn weer begonnen

Maandag 30 augustus 2021  

Ook in Rinsumageest is de school weer begonnen
Veilig naar school
Na een lange zomervakantie is het inmiddels al weer zover: de scholen zijn weer begonnen! De drukte in het verkeer neemt mede daardoor weer toe en dat is voor iedere verkeersdeelnemer even wennen. Niet alleen voor de kinderen en jongeren in het verkeer, maar ook voor automobilisten en andere volwassen verkeersdeelnemers op bijvoorbeeld (e-)fietsen, scooters, tractoren en motoren.
  • Maar, hoe bereid je je als bestuurder hier het beste op voor?
  • En hoe zorgen we ervoor dat onze jeugd weer veilig naar school kan?
Veiligheidstips
Veilig Verkeer Nederland geeft ons daartoe onder andere de volgende zes tips:
  • 1. Pas je snelheid aan: Mensen die te hard rijden, zorgen in het verkeer voor de meeste ongevallen. Houd je dus aan de maximumsnelheid, en rijd zelfs langzamer als de verkeerssituatie daar om vraagt. 
  • 2. Rij mobiel-vrij: Neem bewust deel aan het verkeer en voorkom afleiding van bijvoorbeeld mobiele telefoon, autoradio en/of navigatie.
  • 3. Vermijd schoolzones: Daar is het vaak extra druk bij het ingaan en het uitgaan van de school.
  • 4. Werk zo mogelijk vanuit huis: Dat kan ook in deze periode jouw mooie bijdrage zijn aan veiliger verkeer.
  • 5. Vertrek op tijd: Dan rijd je meer ontspannen en dan ben je geduldiger naar je medeweggebruikers, waaronder scholieren.
  • 6. Pak de fiets: Minder gemotoriseerd verkeer maakt het verkeer veiliger, en bovendien is het ook nog gezond.
Opletten voor jong & oud
Om het beginnen van de scholen te onderstrepen en om andere verkeersdeelnemers te attenderen op het feit dat veel scholieren weer dagelijks aan het verkeer gaan deelnemen op weg naar school, zie je overal in Nederland momenteel in het straatbeeld spandoeken en posters met de tekst: 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Gisteren zagen we zo'n bord bijvoorbeeld staan bij de ingang van het Friese dorp Rinsumageest.
Veel kinderen lopen en fietsen vlak na de zomervakantie een voor hen nog nieuwe route naar school. En alle andere verkeersdeelnemers zien in deze nazomerse startweken na een lange tijd van zomervakantie weer schoolgaande kinderen op de weg.
Met de jaarlijkse actie 'Onze scholen zijn weer begonnen' maakt Veilig Verkeer Nederland (VVN) ons allen extra alert op deze scholieren in het verkeer. Immers, hoe beter iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid.
Wij kunnen allen een bijdrage leveren aan een veiliger verkeer; ook jij en ik. Zó kunnen de kinderen - mede dankzij jou en mij - veiliger naar school. 

Jabiksrûntsje Rinsumageest (2015-2)

Zondag 29 augustus 2021

Uitzicht op Klaarkampermeer
Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;

  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Veen en terpen
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het achtste Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vandaag wandelen we het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Rinsumageest (2015-2). Dit (voor ons) achtste Jabiksrûntsje voert aan de zuidzijde eerst door een voormalig veengebied, waarna we aan de noordzijde door het Friese terpenlandschap lopen.
Vanuit Feinsum rijden we vanmorgen met de auto naar Rinsumageest. De temperatuur is 16 graden Celsius en het motregent. Het blijft vandaag zwaarbewolkt en we krijgen af en toe te maken met motregen of hele lichte regen. Het is overwegend droog, maar als het regent, kunnen we nog volstaan met het lopen met een paraplu; De regenkleding blijft derhalve in onze rugzakken.
Om 8:45 uur staan we op bij de Moark in Rinsumageest klaar voor vertrek. We maken direct al gebruik van de paraplu, en wandelen via de Rjochthûsstrjitte en de Galgeheech het dorp uit.

Van Rinsumageest naar Burdaard
Buiten Rinsumageest wandelen we over het fiets- en wandelpad van Tuskenlytsen naar de Tuskenmarren. Die asfaltweg voert ons langs het Eeltsjemar. Bij deze recreatieplas staat een kampeerbusje met gesloten gordijntjes, en verderop zien we iemand een hond uitlaten.
Voorbij het grote zanddepot aan de Tuskendammen kruisen we de N361, en daarna gaat het rechtstreeks verder over de Klokhuzerwei en de Stenendamsterweg naar het dorp Burdaard.
Als we in Burdaard de Dokkumer Ee zijn overgestoken, drinken we een kop koffie op het terras van het hotel-restaurant aan de Dokkumer Ee. Daar zit ook een groepje motorrijders, en even later komt een groepje wielrenners erbij, en af en toe komen enkele stellen fietsers het terras op, die in een meerdaagse tocht de Elfstedenfietsroute fietsen, zo vertellen ze.

Van Jislum naar Reitsum
We komen nu in het terpenlandschap van de in Fryslân zo genoemde 'Flieterpen'. Over de Jislumerdyk en de Hikkaarderdyk wandelen we naar Jislum. Tweemaal worden we ingehaald door motorclubs die met behoorlijke snelheid en met zwaar ronkende motoren ons voorbijrijden. In de plaatselijke Catharinakerk kunnen we de huidige expositie 'Van alles wat' niet bekijken, aangezien de kerk daartoe pas vanmiddag open zal zijn. We wandelen derhalve door naar het dorpje Reitsum. 
 
Vanuit de dorpskerk van Reitsum komen ons de muziekklanken van een gospelgroep tegemoet. Op het kerkhof gaan we langs de graven van de Kingma-familieleden, mijn familie van grootmoeders zijde. Hier liggen mijn overgrootouders begraven, met mijn oudooms en oudtantes aan de andere zijde van de terp, waarop deze protestantse kerk staat.
    
Van Lichtaard via Sibrandahûs naar klooster Claercamp
We blijven de Flieterpsterdyk volgen, tot we aankomen in het volgende dorpje: Lichtaard. Daar gaan we een betonpad op, dat ons naar een smal fiets- en wandelpad langs de Holwerter Feart voert. Dit pad komt uit op de Iedyk, langs de Dokkumer Ee. Wij volgen deze weg en de Iewal langs de Dokkumer Ee, totdat we bij de Klaarkamp-brug over de Dokkumer Ee komen. Hier gaan we het water over, om dan over de Trekwei naar Sibrandahûs te lopen. 

Op de T-splitsing gaan we heel even de Klaarkampsterwei op, om dan direct al weer linksaf te gaan over een smal pad dat ons aan de oostzijde langs het voormalige kloosterterrein van Klooster Claercamp voert, het eerste Nederlandse Cisterciënzersklooster, gebouwd vanaf het jaar 1165. Van het oorspronkelijke klooster en van het Klaarkampermeer is boven het maaiveld niets meer te zien. Langs het pad staan oude wilgen. Een aantal van die oude wilgen zijn hol en bevatten grote gaten, waar je de weilanden van het voormalige Klaarkampermeer door heen kunt zien

Terug naar Rinsumageest
Het eind van ons Jabiksrûntsje is nu in zicht, want verderop zien we al de kerktoren van de Alexanderkerk van Rinsumageest. Over de Trekwei gaan we naar de N361, en zodra we die hebben overgestoken, wandelen we Rinsumageest binnen. Bij Herberg Het Rechthuis - voormalig gemeentehuis met rechthuis - ontmoeten we een bijna negentigjarige in Leeuwarden wonende Westfries, met wie we een straatgesprek voeren over onze wederzijdse afkomst en taalverschillen. Daarna lopen we naar onze auto aan de Rjochthûsstrjitte, waarna we naar het nabijgelegen Damwâld rijden om Durkje haar moeder met een visite te verrassen. Tijdens onze autorit naar Damwâld begint het weer te regenen. Harder dan eerder vandaag, dus we stellen vast dat we zojuist mooi bijtijds onze wandeletappe door dit prachtige land van 'boeren, burgers en buitenlui' hebben voltooid.


Wadden & rooien

Zaterdag 28 augustus 2021
   

Bij de aardappelrooimachine in Feinsum











Binnen spelen
In Feinsum en omstreken is altijd wel iets te beleven. Zo blijkt ook vandaag als we de hele dag Elwin bij ons op bezoek hebben.
Volgens een vast ritueel worden vanmorgen her en der binnenshuis allerlei attributen bijeen verzameld, teneinde in 'no time' onze woonkamer te transformeren in één grote speelkamer.
Daarna wordt de tuin rondom het huis geïnspecteerd op allerlei onregelmatigheden, en vervolgens worden in een rondgang rondom het huis de kozijnen van insecten en webben ontdaan. En natuurlijk mag binnen ook het traditionele stofzuigen niet ontbreken

Buitenspel
Dan is het tijd om erop uit te trekken. Op de Waddenzeedijk bij Zwarte Haan trotseren we de harde zeewind. Buitendijks experimenteren we - met onze laarzen aan - hoever we op het slik de branding van de Waddenzee kunnen naderen. Dat lukt hier niet, maar we kunnen het slik van de laarzen wel afspoelen in de Kouwe Faart, die hier in zee uitstroomt.
Natuurlijk mogen we vandaag de speeltuin van Feinsum niet vergeten, dus daar sluiten we deze middag af met een speelsessie en een picknick in het houten huisje op het speelterrein. Ondertussen worden de aardappelen op de akker naast de speeltuin gerooid, en zo'n rood gevaarte met daarop de rollende aardappelen is in de ogen van de driejarige Elwin uiteraard een indrukwekkende landbouwmachine, die geruime tijd de volle aandacht verdient.
Moe, maar voldaan wordt na een gezellige avondmaaltijd teruggeblikt op deze enerverende dag, en het verbaast dan ook niemand dat de thuisreis in het autostoeltje binnen de kortste keren al slapend wordt volbracht.

In het licht van Jentsje Popma

Vrijdag 27 augustus 2021
   

De originele 'Ichthus' van Jentsje Popma











Overzichtsexpositie in de Grote Kerk van Leeuwarden
Naar aanleiding van de aanstaande honderdste verjaardag van de Friese kunstenaar Jentsje Popma organiseren wij als 'Stifting Nijkleaster' in samenwerking met de 'Commissie Kerk en Kunst' van de Leeuwarder Grote of Jacobijnerkerk een overzichtstentoonstelling van het werk van deze veelzijdige kunstenaar.
In het jaar 2015 heeft Popma zijn atelier met al zijn werk aan onze Stifting Nijkleaster geschonken, een genereus gebaar, door hem bedoeld om tot uitdrukking te brengen dat Jentsje Popma de missie en het werk van Nijkleaster van harte onderschrijft en ondersteunt.
In deze expositie worden enkele van die geschonken werken tentoongesteld. Een aantal daarvan zullen ten verkoop worden aangeboden tijdens de komende verkooptentoonstelling in de Sint-Radboudkerk van Jorwert in het weekend van 9 & 10 oktober 2021. Daarnaast zijn er momenteel tekeningen, beelden en muurreliëfs, ramen, schilderijen te zien, die afkomstig zijn uit particuliere collecties.
Dat deze bijzondere tentoonstelling in een kerkgebouw plaatsvindt, is niet toevallig. Volgens de kunstenaar is hij altijd met het geloof bezig geweest. 

Werken van Jentsje Popma
In een recent vraaggesprek met Gerbrich van der Meer van het Friesch Dagblad geeft Jentsje Popma aan dat zijn schilderij 'De vlucht naar het licht' een werk is dat hem na aan het hart ligt. De Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden wordt wel eens aangeduid als 'de kerk van het licht'. Door het licht in de grote ruimte van het schip van deze stadskerk komen Popma’s kunstwerken heel goed tot hun recht. 
Voor de school 'Het Anker' aan het Vrijheidsplein in Leeuwarden maakte Popma indertijd een beroemd geworden Christus-figuur in een boot, die de vorm van een anker heeft. Lange tijd is dit keramisch reliëf overwoekerd geweest met klimop, en bij een renovatie van het gebouw is het helaas kapot gemaakt; maar Jentsje Popma heeft toen een nieuwe versie van 'Het Anker' gemaakt. 
In een nis achter het liturgisch centrum van de Grote Kerk is tussen schilderijen van schepen ook een draadplastiek bevestigd dat de 'Ark van Noach' voorstelt. Het grappige tafereel toont Noach op de brug van het vaartuig, met om zich heen een koe, een varken, een aap, een giraffe en een olifant. 

Ichthus
Het  christelijk thema van de 'vis' is door Jentsje Popma ook nogal eens verbeeld. 'Vis' is in het Grieks 'Ichthus' en de letters van dit woord betekenen: 'Jezus Christus, Zoon van God, Redder'.
Naast de preekstoel is het originele kunstwerk van een grote vis te zien, die Popma indertijd in opdracht van het toenmalige Leeuwarder Diaconessenziekenhuis vervaardigde. Binnen de vorm van die vis is een diacones zichtbaar, die een zieke verzorgt.
In de glazen vitrine zijn - naast allerlei andere zaken over en van Jentsje Popma - ook nog een aantal kleinere vissen te bekijken, van klei en als speld. 

Kunstboek over de Kunstenaar met een missie
Inmiddels is er een schitterend kunstboek verschenen over het leven en het werk van de kunstenaar,  onder de titel: “Jentsje Popma, kunstenaar met een missie”. Dat mooie kunstboek is tijdens de tentoonstelling in de kerk verkrijgbaar, en is ook via de boekhandel te koop.
De tentoonstelling is nog geopend tot en met 2 oktober 2021, elke dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Vanmiddag bezoeken Durkje en ik deze tentoonstelling in de Grote Kerk van Leeuwarden. Door de aanwezige vrijwilligers van de Grote Kerk en van Stifting Nijkleaster worden we hartelijk ontvangen. We krijgen een mooi catalogus overhandigd, waarmee een korte toelichting wordt gegeven op de tientallen geëxposeerde kunstwerken, foto's en documenten van en over Jentsje Popma. 
Bij een vitrine staat de schildersezel van Jentsje Popma, inclusief enkele van zijn attributen. Zijn oude jas hangt over de schilderezels, hetgeen de indruk wekt dat Jentsje hier ook aanwezig is. Tussen al die bezoekers zie ik hem echter niet, me realiserend dat de bijna honderd jaar oude Jentsje Popma onlangs tot ieders vreugde wel aanwezig was bij de opening van deze bijzondere overzichtsexpositie van zijn werk.


Vaar-wel op de Harmonie

Donderdag 26 augustus 2021

Zomer-expositie in de Sint-Piterkerk van Grou


















Vaar-wel
Nog eenmaal komen we vandaag als collega's van de Bestuursstaf van het College van Bestuur van NHL Stenden Hogeschool bijeen in de voormalige en ook nog steeds huidige samenstelling. Door een organisatorische herordening zullen een aantal collega's met ingang van volgende week hun werkzaamheden voortzetten in andere afdelingen, en enkele hogeschoolmedewerkers van andere afdelingen zullen vanaf volgende week deel uitmaken van deze Bestuursstaf. Daarnaast hebben enkelen de Bestuursstaf in de afgelopen maanden verlaten wegens (pre-)pensionering, en datzelfde ligt voor een enkele andere collega ook nog in het verschiet. Kortom, een passende en mooie aanleiding om elkaar in een zogenoemd 'team-uitje' nog eens in harmonie te ontmoeten en elkaar vaar-wel te zeggen.

Harmonie
Dat vaar-wel kunnen we zo'n beetje letterlijk nemen, want we gaan vandaag met z'n allen varen. Aan het eind van de ochtend komen we bijeen op de Loswal in de industriehaven van Drachten, waar we aanmonsteren op salonboot de 'Harmonie'. 
Dan volgt een mooie vaartocht via De Veenhoop, De Hooidammen en Eernewoude naar Grou, waar we ruim de tijd krijgen voor een wandeling door dit gezellige watersportdorp.
Tijdens deze rondwandeling komen we ook langs de oude Sint-Piterkerk van Grou. Daar staat de kerkdeur uitnodigend open, want binnen is een expositie van schilderijen en over de kerk, en bovendien wordt er momenteel ook geschilderd.
Aan het eind van de middag schepen we weer in op de Harmonie, en dan varen we rechtstreeks weer terug van Grou naar Drachten. 
Zowel op de heen- als de terugvaart worden we goed voorzien van lekker eten en drinken, en onder het genot van al dat lekkers ervaren we in (de) harmonie met zijn allen een buitengewoon aangename vaartocht, met bovendien prachtig weer. Een waardige en waardevolle afsluiting van onze goede jarenlange samenwerking binnen de Bestuursstaf.

zondag 22 augustus 2021

Wat wij zagen

Zondag 22 augustus 2021

Cover van het Boekenweekgeschenk 2021
Content Moderator
Wanneer Kayleigh in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als 'content moderator' voor een online platform, waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto's en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega's zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek; binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. 
  • Of lijkt dat maar zo? 
Boekenweekgeschenk 2021
Het boek 'Wat wij zagen' is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.
Deze novelle is geschreven door Hanna Bervoets. Het boek is een uitgave van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, en werd door die stichting uitgegeven als Boekenweekgeschenk ter gelegenheid van de door de Corona-crisis enkele maanden uitgestelde Boekenweek 2021.

Wat wy seagen
Zoals dat inmiddels te doen gebruikelijk is, is ook dit jaar het Boekenweekgeschenk vertaald naar de Friese taal. 
Dit jaar is het geschenkboek vertaald door Baukje Zijlstra. 
De Friestalige titel van dit boek is: 'Wat wy seagen'.
Van de Friestalige versie zijn dit jaar 2.250 exemplaren gedrukt, en boekkopers konden bij de boekhandel aangeven of ze voorkeur hadden voor de Nederlandstalige of voor de Friestalige versie van dit Boekenweekgeschenk.


Heb je wat gezien vandaag?
  • Hoe normaal is een vraag waar je een gruwelijk antwoord op verwacht?
  • Misschien komen vragen nooit voort uit interesse in een ander, eerder uit nieuwsgierigheid naar de levens die we zelf zijn misgelopen.
  • Wat heerlijk, wat ongelooflijk prettig dat niemand tegen me schreeuwt.
  • Misschien is verliefdheid niet zozeer een volle spaarkaart aan bepaalde gevoelens en gedragingen, eerder een simpele optelsom van verlangens plus angst.
  • Ik wist ook wel dat dingen doorgaans sneller voorbijgaan wanneer je meewerkt.
  • Secundair trauma veroorzaakt door langdurige blootstelling aan schokkende beelden kan leiden tot depressie, angstproblematiek en paranoïde gedachten.
Met haar verhaal maakt Hanna Bervoets met het hierboven laatstgenoemde citaat duidelijk dat content moderatoren door hun werk psychisch beschadigd (kunnen) raken. In een boekbespreking in de Leeuwarder Courant van 28 mei 2021 geeft ze aan dat de content moderatoren weliswaar een opleiding voor dit werk krijgen, maar dat die opleiding tekort schiet op sommige fronten, en dat ze daardoor niet goed worden voorbereid op de mentale last die het werk met zich meebrengt.  
Voor wie meer wil weten over deze problematiek heeft de schrijfster achter in haar boek een lijst van 'Bronnen en verantwoording' opgenomen, met daarin een opsomming van boeken, studies en documentaires. 

Jabiksrûntsje Sint-Jacobiparochie, route B (2014-2)

Zaterdagmiddag 21 augustus 2021
     
De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie

















Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 21 augustus 2021;

  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

De pelgrimskerk van Sint-Jacobiparochie
Voor vandaag hebben Durkje en ik ervoor gekozen om het zesde en het zevende Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vanmorgen liepen we ons zesde Jabiksrûntsje. Vanmiddag wandelen we route B van het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (2014-2). Dit zevende Jabiksrûntsje voert ons over Het Bildt naar Minnertsga.

Nadat we vanmorgen tussen de beide rondjes nog een niet geplande rondleiding hebben verzorgd door de zomerexpositie in de Groate Kerk, nemen we eerst de tijd om even te rusten en te lunchen op de lange halfronde houten bank aan de voet van het grote pelgrimskunstwerk van kunstenaar Henk Rusman, tegenover de Groate Kerk, de pelgrimskerk van Sint-Jacobiparochie; startplaats voor pelgrims die vanuit Fryslân/Nederland pelgrimeren naar Santiago de Compostela.

Tsjerkepaad: 'Tsjerke iepen' yn Minnertsgea
Evenals vanmorgen verlaten we Sint Jabik via het Westeinde en de Westerweg. Aangekomen op de Zondervans Reed wandelen we door de open beleeftuin die langs dit betonpad ligt. Op deze mooie zonnige zaterdag - de temperatuur loopt op tot 23 graden Celsius - fladderen tientallen vlinders door deze voor het publiek opengestelde tuin.
Aan het eind van de Zondervans Reed gaan we de Hearewei op, om even later over een smal schelpenpaadje naar Minnertsga te lopen. 
Via de Hege Buorren komen we recht tegenover de grote Meinardskerk van Minnertsga.
In het kader van 'Tsjerkepaad' in Fryslân is gelukkig ook deze kerk vandaag opengesteld voor bezichtiging. De kerkdeur van de kerktoren staat uitnodigend open, dus we gaan naar binnen om deze majeure dorpskerk te bezichtigen. Binnen worden we in de consistorie ontvangen door de vrijwilligers, van wie we een rondleiding door de grote kerk krijgen. We zien foto's van de zeer ernstige brand die deze 16e eeuwse kerk in 1947 verwoestte. Maar gelukkig is de kerk in het begin van de vijftiger jaren mooi herbouwd en gerestaureerd en is het weer een pronkjuweel van dit Friese dorp. We bedanken de rondleiders voor hun vrijwilligerswerk en nemen afscheid.

Griene Dyk en Zondervans Reed
Over de Stasjonsstrjitte en de Langedyk wandelen we Minnertsga vlak vóór 14:00 uur uit, om nu in een lange rechte lijn de zeeklei weer op te lopen tot aan de kruising van de Langedyk met de Griene Dyk, de ongeveer duizend jaar oude zeewerende dijk die ten noorden van Minnertsga ligt.
Vanaf de Langedyk lopen we over de Griene Dyk in tegenovergestelde richting van vanmorgen terug naar het zuidelijke begin van de Zondervans Reed.
Over de betonweg van de Zondervans Reed lopen we dan tussen de akkers en weilanden terug in noordelijke richting naar de Westerweg nabij Sint Jabik.
Bij de hierboven al eerder genoemde beleeftuin ontmoeten we twee mannen die druk bezig zijn om grote bossen wilgentakken uit de tuin te sjouwen. Als ik iets tegen ze zeg, geeft de jongste van de twee in het Engels aan dat ze geen Nederlands spreken. Ze vertellen ons dat ze vader en zoon zijn, en afkomstig zijn uit Syrië, en momenteel in het AZC van Sint-Annaparochie wonen. Omdat ze wegens het nog niet hebben verkregen van een verblijfsvergunning niet mogen studeren en niet mogen werken, hebben ze zich opgegeven voor de lokale vrijwilligerspool, want vrijwilligerswerk verrichten, mag wel. En nu zijn ze hier enthousiast aan het werk in deze prachtige beleeftuin; mooi en waarde(n)vol - en goed voor iedereen - dat het zo kan!

Ambassadeurs van het Jabikspaad
Over de Westerweg en het Westeinde wandelen we even later Sint-Jacobiparochie binnen. Aangekomen bij de Groate Kerk zie ik tussen de dikke pilaren van de Groate Kerk nog net een glimp van het gezicht van Janneke Schievink verdwijnen, met wie ik jaren geleden in het bestuur zat van Stichting Jabikspaad. Dan zal Gerlof Kuin er vast ook zijn, want zij zijn altijd heel actief voor het Jabikspaad, en nu wellicht hier als gids in het kader van de zomerexpositie over het Jabikspaad. En ja hoor, in het voorportaal ontmoeten we Janneke & Gerlof, en daar hebben we een goed gesprek met elkaar, terwijl onderwijl enkele malen weer nieuwe gasten deze pelgrimskerk binnenwandelen om de zomerexpositie hier eveneens te bezoeken. 

Veel aangename en goede ontmoetingen onderweg
Na ons gesprek met deze bevlogen ambassadeurs-bestuurders van het Fries-Overijsselse Jabikspaad nemen we afscheid, en dan rijden Durkje en ik weer terug naar huis. We zien terug op een bijzonder geslaagde, geslaagde wandeldag, van twee Jabiksrûntsje met een totale lengte van 12 + 9,4 = 21,4 kilometer, voornamelijk over Het Bildtse land. Heel bijzonder vandaag was het groot aantal fijne ontmoetingen en al die gesprekken die we onderweg met velen hebben gevoerd. Naast dat heerlijke wandelen, het prachtige Bildtse cultuurlandschap, de Waddenzee en al die bouwwerken van tot wel duizend jaar oud 'loont' het in onze ogen om altijd open te staan voor ontmoetingen met mensen onderweg. Goede gesprekken zijn wederzijds heilzaam, en maken mede dat langeafstandwandelen een enerverende bezigheid is.
   



Jabiksrûntsje Sint-Jacobiparochie, route D (2014-4)

Zaterdagochtend 21 augustus 2021
   

Durkje vertelt over pelgrimeren op Friese en Europese Jacobspaden











Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;

  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Kuieren over Het Bildt
Voor vandaag hebben Durkje en ik ervoor gekozen om het zesde en het zevende Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vanochtend wandelen we route D van het Jabiksrûntsje, vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (2014-4). Dit zesde Jabiksrûntsje voert ons over Het Bildt naar de Westhoek en naar de Waddenzee.
Vanuit Feinsum rijden we naar de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie; de bedevaartskerk waar het Fries-Nederlandse pelgrimspad naar Santiago de Compostela aanvangt. Dit bijzondere kerkgebouw is ook de start van onze twee Jabiksrûntsje van vandaag. Om 8.45 uur laten we de Groate Kerk achter ons, om dan over het Westeinde dit pelgrimsdorp te verlaten. Nadat het Westeinde de Westerweg is geworden, gaan we in zuidelijke richting de Zondervans Reed op. Aan het begin van dit betonpad nemen we een kijkje in de mooie langwerpige beleeftuin die langs de Zondervans Reed ligt.

De Vlinder-idylle van de Griene Dyk
Aan het eind van Zondervans Reed nemen we na ongeveer 50 meter Hoarnestreek direct de afslag rechtsaf, de zogenaamde Griene Dyk op. Aan het begin van dit oude zeedijkje is een Vlinder-idylle gecreëerd door een veelheid aan soorten kruiden te planten, die bij toerbeurt kleurrijk bloeien, en die daardoor veel insekten, waaronder vlinders aantrekken. We volgen het smalle asfaltpad over de kruin van deze ongeveer duizend jaar oude zeewerende dijk, en kruisen na ruim een kilometer de Langedyk. Daarna lopen we naar het eind van de vier kilometer lange Griene Dyk, tot we aankomen op de Camstrawei. Daar raken we in gesprek met schapenboer Van der Zee, die hier bezig is met het opknappen van een houten schuur.  

Bij de Moaie Paal op de Armendijk, waar de Bildtse Westhoek begint

Kwelder Westhoek
Direct daarna gaan we de Armendyk op in noordelijke richting. We wandelen dan het buurtschap Westhoek binnen. De Armendyk gaat over in de Oudebildtdijk, een smalle asfaltweg op alweer een voormalige zeedijk.

Evenals de auto's wandelen wij hier tussen de dijkschapen door, die aan weerszijden van de dijkweg liggen te herkauwen. Vanaf de andere kant komen enkele oldtimer-tractoren ons tegemoet, bestuurd door een aantal heren van een oldtimer-tractorenclub. Een mooi gezicht hier van die oude tractoren hoog tussen de schapen door in dit weidse polderlandschap van Het Bildt.
Aangekomen bij de Waddenherberg 'The Friezinn' slaan we linksaf naar de nieuwste zeedijk op delta-hoogte.
Als we bij de buitendijkse Kwelder Westhoek de Waddenzeedijk op klimmen, komt ons een groep van ongeveer 15 vogelaars tegemoet, die vanmorgen vroeg een fotosessie hebben gehad op het Wad. Ze vertellen enthousiast over de duizenden vogels die ze vanmorgen hebben kunnen fotograferen op de kwelder.

Ouwedyk
Weer teruggekeerd op de Oudebildtdijk nemen we plaats op het terras onder aan de oude zeedijk om bij de waddenherberg een kop koffie te drinken.
Door een andere terrasgast worden we daar in een gesprek uitgenodigd om even verder op de Oudebildtdijk bij kunstgalerie Westerstorm binnen te kijken naar de expositie van Anyan Janssen, die vanmiddag om 15:00 uur wordt geopend. We gaan verderop op die uitnodiging in en bekijken in het bijzijn van deze kunstenares-schilderdocente de hier van haar geëxposeerde portretten. Voor wie van realistisch geschilderde portretten houdt, is het aan aanrader om haar expositie te gaan bekijken.

"Werom na Sint Jabik"
Via de Westhoeksterweg gaan we terug naar de Westerweg, richting Sint-Jacobiparochie. Vlak vóór Sint Jabik moeten we in de berm om plaats te maken voor een Duitse truck. Op de aanhangwagen staat een hele grote nieuwe bietenrooimachine, die waarschijnlijk verderop afgeleverd gaat worden voor het oogsten van de suikerbieten in het komende najaar.
Als we weer terugkomen bij de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie willen we graag de zomerexpositie in de Groate Kerk bekijken, maar de kerkdeur is (nog) op slot. We halen de sleutel van het kerkgebouw en laten ook de vier fietsende Brabantse dames en een echtpaar uit Purmerend binnen in de kerk. Zij staan vóór het kerkgebouw en willen graag van de gelegenheid gebruik maken om de tentoonstelling bekijken. Wij zijn nu alvast in de gelegenheid om de expositie - onder andere van het Jabikspaad - te bezichtigen en bovendien geeft Durkje de vroege gasten binnen een toelichting op de pelgrimsexpositie door hen één ander te vertellen over de Friese en Europese pelgrimswegen richting Santiago de Compostela, die vanuit deze Friese pelgrimskerk van start gaan.
Na deze rondleiding sluiten we het kerkgebouw af, die om 13:00 uur open gaat voor deze zomerexpositie.
Voordat we beginnen aan ons tweede Jabiksrûntsje van vandaag gaan we lunchen op de grote houten bank bij het hoge pelgrimskunstwerk tegenover de Groate Kerk.

vrijdag 20 augustus 2021

4.000 in 2021

Vrijdag 20 augustus 2021
 

Dit is de 4.000e blog van deze weblog

4.000
Op 18 augustus 2021 publiceerde ik mijn 4.000e blogbericht op deze weblog.

Regelmatig wordt me de vraag gesteld hoeveel lezers deze weblog heeft.
Op zo'n dag als vandaag is het interessant om weer eens een kijkje te nemen in de statistieken van de provider 'Blogger' om daar inzicht in te krijgen.

 
Statistiek

Het Statistiek-programma van Blogger meldt hierover het volgende:
  • In ongeveer 5.200 dagen schreef ik 4.000 blogberichten. 
Overal kun je een blog schrijven
Frequentie Pageviews
Tot en met vandaag werd:
  • Mijn weblog 674.239 maal bezocht (in 2011 was dat nog 39.188 maal en in 2012 = 137.958 en in 2014 = 249.317 en in 2016 = 351.585 en in 2017 = 494.424 en in 2019 = 587.036);
  • Dat is over de hele looptijd gemiddeld 130 bezoekers per dag (in 2011 = 35 en 2012 = 84 en 2014 = 113 en in 2016 = 123 en in 2017 = 140 en in 2019 = 138);
  • Gemiddeld werd elk blogbericht 168 maal bezocht (in 2011 = 39 en 2012 = 92 en 2014 = 125 en in 2016 = 141 en in 2017 = 165 en in 2019 = 177);
  • In de afgelopen maand werd deze weblog 2.118 maal bezocht (in 2011 = 4.818 en 2012 = 8.088 en 2014 = 6.004 en in 2016 = 5.379 en in 2017 = 3.166 en in 2019 = 3.627);
  • Dat is gemiddeld 69 keer per dag (in 2011 = 161 en 2012 = 232 en 2014 = 200 en in 2016 = 179 en in 2017 = 106 en in 2019 - 121);
  • Gisteren is deze weblog 138 maal bezocht (in 2011 = 190 en 2012 = 204 en 2014 = 195 en in 2016 234 en in 2017 = 121 en in 2019 = 63);
  • Vandaag is mijn weblog al 140 keer bezocht (in 2011 = 163 en 2012 = 247 en 2014 = 228 en in 2016 = 341 en in 2017 = 157 en in 2019 = 146).

Land van herkomst Pageviews
Van die 140 bezoekers van vandaag was het aantal blog-bezoeken (pageviews):

  • 77 afkomstig uit Nederland (in 2011 = 144 en 2012 = 195 en 2014 = 133 en in 2016 = 129 en in 2017 = 125 en in 2019 = 146);
  • 10 uit Duitsland (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 50 en in 2016 = 60 en in 2017 = 4 en in 2019 = 3);
  • 0 uit Canada (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 9 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Singapore (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 2 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 1 uit België (in 2011 = 8 en 2012 = 3 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 5);
  • 0 uit het Verenigd Koninkrijk (in 2011 = 3 en 2012 = 2 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 3 en in 2019 = 0);
  • 8 uit Frankrijk (in 2011 = 3 en 2012 = 18 en 2014 = 0 en in 2016 = 1 en in 2017 = 3 en in 2019 = 3);
  • 0 uit Luxemburg (in 2011 = 2 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Turkije (in 2011 = 1 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 31 uit de Verenigde Staten (in 2011 = 1 en 2012 = 25 en 2014 = 34 en in 2016 = 13 en in 2017 = 16 en in 2019 = 11);
  • 0 uit Spanje (2011 = 0 en 2012 = 2 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Rusland (in 2011 = 0 en 2012 = 1 en 2014 = 8 en in 2016 = 210 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Oekraïne (in 2011 = 0 en 2012 = 1 en 2014 = 0 en in 2016 = 2 en in 2017 = 3 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Nieuw-Zeeland (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 1 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Polen (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 1 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 1 uit Ierland (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 18 en in 2019 = 1);
  • 0 uit India (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 3 en in 2019 = 0);
  • 0 uit Portugal (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 3 en in 2019 = 3);
  • 5 uit Roemenië (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 3 en in 2019 = 4);
  • 3 uit Vietnam (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 0);
  • 5 uit onbekend gebied (in 2011 = 0 en 2012 = 0 en 2014 = 0 en in 2016 = 0 en in 2017 = 0 en in 2019 = 1);

Browser van herkomst Pageviews
Van die 140 bezoekers van vandaag maakten (afgerond ongeveer):

  • 4% van de bezoekers gebruik van de browser van Internet Explorer (MSIE) (in 2011 = 64% en 2012 = 49% en 2014 = 32% en in 2016 = 53% en in 2017 = 1% en in 2019 = 1%);
  • 9% van Firefox (in 2011 = 16% en 2012 = 29% en 2014 = 36% en in 2016 = 9% en in 2017 = 21% en in 2019 = 8%);
  • 21% van Safari (in 2011 = 15% en 2012 = 12% en 2014 = 11% en in 2016 = 3% en in 2017 = 6% en in 2019 = 11%);
  • 0% van Mobile Safari (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 1% en in 2016 = 1% en in 2017 = 0% en in 2019 = 4%);
  • 65% van Chrome (in 2011 = 6% en 2012 = 11% en 2014 = 15% en in 2016 = 18% en in 2017 = 51% en in 2019 = 72%);
  • 0% van BingPreview (in 2011 = 0% en 2012 = 2% en 2014 = 1% en in 2016 = 1% en in 2017 = 1% en in 2019 = 0%);
  • 0% van Chromeframe (in 2011 = 0% en 2012 = 1% en 2014 = 1% en in 2016 = 0% en in 2017 = 0% en in 2019 = 0%);
  • 0% van GSA (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 1% en in 2016 = 1% en in 2017 = 0% en in 2019 = 0%);
  • 0% van Opera (in 2011 = 0% en 2012 = 1% en 2014 = 0% en in 2016 = 1% en in 2017 = 0 en in 2019 = 0%);
  • 0% van Iceweasel (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 12% en in 2017 = 0% en in 2019 = 0%);
  • 1% van CriOS (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 1% en in 2017 = 1% en in 2019 = 0%);
  • 0% van Mobile (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 0% en in 2017 = 14% en in 2019 = 0%);
  • 0% van OS;OBSV (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 0% en in 2017 = 2% en in 2019 = 0%);
  • 0% van SamsungBrowser (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 0% en in 2017 = 2% en in 2019 = 1%).

Besturingssysteem van herkomst Pageviews
Van die 140 bezoekers van vandaag maakte (afgerond ongeveer)

  • 49% van de bezoekers gebruik van het besturingssysteem Windows (in 2011 = 83 en 2012 = 75% en 2014 = 54% en in 2016 = 75% en in 2017 = 44% en in 2019 = 56%);
  • 40% van Macintosh (in 2011 = 16% en 2012 = 5% en 2014 = 7% en in 2016 = 4% en in 2017 = 6% en in 2019 = 10%);
  • 1% van iPad (in 2011 = 1% en 2012 = 1% en 2014 = 7% en in 2016 = 2% en in 2017 = 10% en in 2019 = 7%);
  • 5% van iPhone (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 1% en in 2016 = 1% en in 2017 = 12% en in 2019 = 7%);
  • 1% van Linux (in 2011 = 0% en 2012 = 16% en 2014 = 23% en in 2016 = 15% en in 2017 = 4% en in 2019 = 2%);
  • 4% van Android (in 2011 = 0% en 2012 = 1% en 2014 = 5% en in 2016 = 1% en in 2017 = 20% en in 2019 = 14%);
  • 0% van (Other) Unix (in 2011 = 0% en 2012 = 1% en 2014 = 1% en in 2016 = 1% en in 2017 = 1% en in 2019 = 0%);
  • 0% van Android 4.4.2 (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 1% en in 2016 = 0% en in 2017 = 1% en in 2019 = 0%);
  • 0% van Android 7.0 (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 0% en in 2017 = 1% en in 2019 = 0%);
  • 1% van Android 10 (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 0% en in 2017 = 1% en in 2019 = 0%);
  • 0% staat geregistreerd als compatible (in 2011 = 0% en 2012 = 0% en 2014 = 0% en in 2016 = 0% en in 2017en in 2019 = 2%).

Top blog qua Pageviews

Inzicht door overzicht
Het statistiekprogramma is een bijzonder interessante optie van Blogger, want die verschaft je verder inzicht via allerlei overzichten van bijvoorbeeld:

  • De zoektermen waarmee bezoekers via zoekmachines op mijn weblogberichten komen;
  • Hoe het spreidingspatroon van het aantal bezoekers per uur per dag is;
  • Via welke verkeersbronnen (bv. Google als zoekmachine) bezoekers bij mijn weblogberichten arriveren;
  • Welke weblogberichten het meest worden gelezen vandaag, en in de afgelopen week, in de afgelopen maand en gedurende de hele looptijd van deze weblog.

Reacties van lezers
Dat weblogs mogen worden beschouwd als 'social media' blijkt ook uit het groot aantal reacties, dat ik in de afgelopen 13 jaar ontving. Regelmatig komen er informatieve vragen, krijg ik aanvullende informatie, worden correcties doorgegeven (die ik na verificatie met dank invoer), krijg ik inhoudelijke reacties uit binnen- en buitenland en komen er verzoeken binnen of mijn gepubliceerde foto's en teksten in andere media mogen worden gepubliceerd.
Anderzijds zijn op mijn weblog ook artikelen van mijn hand gepubliceerd die in de loop van de afgelopen jaren via andere printmedia zijn verschenen.
Ook komt het regelmatig voor dat vanuit andere weblogs en websites wordt doorgelinkt naar specifieke weblogberichten van mijn weblog. Een overzicht daarvan kan ik inzien via het statistiekprogramma van Blogger.

 

Altijd een plaatje bij een praatje



Halen en brengen

Ruim 13 jaar webloggebruik heeft mij de gelegenheid gegeven anderen veel te geven, maar het heeft ook anderen in de gelegenheid gesteld veel terug te geven, waarvoor aan alle lezers hierbij mijn hartelijke dank!

Wiep Koehoorn

Hoera voor beppe

Zaterdag 14 augustus 2021


Felicitatie van Elwin voor beppe Durkje
Verjaardagsfeestkado voor beppe
Als je eind juli jarig bent, weet je dat je elk jaar je verjaardag beleeft in de zomervakantie van de scholen. Dat geldt onder andere voor Durkje. 
Als we heel vroeg zomervakantie hebben, bestaat de kans dat we thuis zijn om Durkje haar verjaardag thuis te vieren, maar meestal valt die verjaardag aan het eind of midden in de zomervakantie, en vieren we Durkjes verjaardag in kleine kring ergens op onze vakantielocatie.
Maar als we weer thuis zijn, wordt die 'schade' ingehaald, want dan zoeken en vinden we een geschikte datum waarop we haar verjaardag ook in het bijzijn van onze kinderen en kleinkinderen kunnen vieren. Zo gaat het ook dit jaar.
Weer thuis van vakantie is het vandaag de dag dat we als gezin de verjaardag van Durkje, mem en beppe gaan vieren. Dat vindt deze keer plaats bij ons thuis in Feinsum. Alle kinderen en kleinkinderen zijn van de partij, dus dat wordt een gezellige en mooie verjaar-dag.
'Beppesizzer' Elwin heeft een kleurrijk verjaardagswerkje gemaakt met veel eigen schilderwerk, zelfgeknipte slingers en feestelijke ballonnen met inhoud erbij, dus na de aanbieding door Elwin aan beppe hebben we daar vanmorgen de kamer mee versierd.

Zes stoere tegen de wind in-suppers
Vanmiddag brengen we enige differentiatie in het feestprogramma aan.
Durkje past thuis op de twee jongste kleinzonen Pepijn en Nolan, die - als bijna eenjarigen - nog behoefte hebben aan een middagslaapje.
Ik mag dit middagdeel samen met de oudste kleinzoon Elwin doorbrengen in de mooie speeltuin van Feinsum, waar hij geruime tijd naar hartenlust speelt.
Maar eerst gaan Durkje, Elwin en ik onze kinderen uitzwaaien vanaf de Feinsumer Brêge, want zij gaan met zijn zessen suppen op de Feinsumer Feart. 

Eerst betekent dat voor hen hard werken vanwege de sterke tegenwind die ze te verduren krijgen als ze in westelijke richting naar Oude Leie suppen, maar het zoet ligt hem als beloning natuurlijk in de terugtocht, als je met de wind in de rug met behoorlijke snelheid van west naar oost over de Feinsumer Feart peddelt.

Combine in het graan in Feinsum

Vrijdag 13 augustus 2021

De combine dorst aan de Hege Hearewei bij Feinsum



















Graanoogst

In de afgelopen zomerweken heeft zich een prachtig graanveld vóór ons huis gevormd. Vandaag is het zover dat er geoogst kan worden. Een grote combine draait het graanveld op, samen met een tractor met een grote aanhanger. 
De combine trekt heen en weer lange banen door het graanveld. Bij het dorsen wordt het graan tijdelijk opgeslagen in de combine, het stro valt achter de combine op de akker en vanwege de harde wind waaien grote graanstofwolken op, en die verspreiden zich in een ommezien over ons dorp en over het grasland en de akkers ten westen van Feinsum.
Af en toe komt de tractor met de aanhanger langszij om het geoogste graan over te laten hevelen van de combine in de aanhangwagen. Daarna wordt het graan door de tractor afgevoerd en gaat de combine weer verder, totdat het laatste stukje van het graanveld ook is geoogst.
Als de landbouwwerktuigen de akker hebben verlaten, resteert een mooi goudkleurig graanstoppelveld.

Twee wandelaars uit Badhoevedorp op pelgrimspad

Woensdag 11 augustus 2021

Twee pelgrims uit Badhoevedorp op het Jabikspaad











Pelgrimeren op de oost-route van het Jabikspaad
Rond het middaguur komen twee wandelaars met volledige rugzak-bepakking Feinsum binnenwandelen over de Hege Hearewei. Ze komen op bezoek in onze Refugio Ultreia Feinsum, voor een gezellige ontmoeting van pelgrims onder elkaar.

Het zijn twee wandelende dames uit Badhoevedorp, die ieder al de nodige wandelervaring hebben opgedaan in binnen- en buitenland, maar nog niet op de Spaanse Camino.
Ze hebben het plan opgevat om het Fries-Overijsselse Jabikspaad te gaan lopen, en hebben daartoe enige tijd geleden inmiddels de eerste etappe van de oostelijke routevariant bewandeld, namelijk van Sint-Jacobiparochie via Zwarte Haan, de Waddenzeedijk en Nieuwe Bildtzijl naar Oude Bildtzijl.
En voor vandaag staat de etappe vanuit Oude Bildtzijl via Feinsum, Stiens, Britsum en Koarnjum naar Jelsum op het programma, om vervolgens - weer terug naar en - in Koarnjum te overnachten.
Met het pelgrimsstempel van onze refugio op hun stempelkaarten van het Jabikspaad gaan de twee Jabikspaad-gangers na een aangenaam samenzijn de Hege Hearewei weer op om na het oversteken van It Kanael via de Hyltsjebrêge het Jabikspaad weer op te gaan richting Stiens.


Ervaren pelgrims beginnen aan het Jabikspaad

Dinsdag 10 augustus 2021

Pelgrims uit Deil op bezoek bij Refugio Ultreia Feinsum
 










Friese aanlooproute naar Santiago de Compostela
Durkje en ik zijn nog maar nauwelijks een dag zelf weer terug van het pelgrimspad, en dan melden zich al weer de eerste pelgrims bij onze Refugio Ultreia Feinsum. Het zijn twee ervaren pelgrims uit het Gelderse Deil, die het plan hebben opgevat om dit jaar eerst het Fries-Overijsselse Jabikspaad te gaan lopen, om dan vervolgens ook nog door te lopen naar hun eigen woonplaats.
Hun pelgrimstocht is inmiddels al diep in Frankrijk gevorderd tot en met twee dag-etappes voorbij de pelgrimsstad Le-Puy-en-Velay. Maar zoals zoveel pelgrims die evenals vorig jaar ook dit jaar de buitenlandse pelgrimswegen mijden in verband met de aanhoudende Corona-crisis, hebben ook deze pelgrims zoals zoveel andere pelgrims bedacht om dan nu eerst van het Friese pelgrimsoord Sint-Jacobiparochie via het Santiago aan het Wad (Zwarte Haan aan de Waddenzee) het noordelijk traject van het Nederlandse pelgrimspad richting Santiago de Compostela te wandelen.

Van start in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie
Vanmorgen zijn ze op hartelijke wijze onthaald en vanuit de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie op weg geholpen door de altijd enthousiaste vrijwilliger Tjipke Bloemhof van de pelgrimskerk uit Sint-Jacobiparochie, en als ze halverwege de middag Feinsum binnenwandelen, hebben ze het grootste deel van hun etappe van vandaag al achter de rug, namelijk via Zwarte Haan, Nieuwe Bildtzijl, Oude Bildtzijl tot aan onze refugio aan het Jabikspaad in Feinsum.
Het wordt een gezellige ontmoeting met deze bevlogen en ervaren bedevaartsgangers, en als je zo als vier pelgrims met elkaar om tafel zit, vliegt de tijd om, met elkaars pelgrimsverhalen van onderweg.
Zoals elke pelgrim weer door moet op het pelgrimspad, moeten ook zij nog een eindje verder, via Stiens naar de kerkrefugio van Britsum, dus na een goed gesprek en met ons refugio-stempel van Feinsum gaan ze het Jabikspaad weer op. Vanuit Feinsum gaat het dan verder over de Hyltsjebrêge de Hege Hearewei weer op, om dan over het Jabikspaad eerst naar Stiens te lopen.


Franse kippen op tak

Zondag 8 augustus 2021
 

Kippen op tak in Boiry-Notre-Dame











Niet op stok, maar op tak
We kennen allen het bekende Nederlandse spreekwoord 'Met de kippen op stok gaan', waarmee je duidelijk maakt dat iemand tamelijk vroeg naar bed gaat.
Dat spreekwoord is afgeleid van het feit dat kippen in een kippenhok naast elkaar op een stok gaan zitten op het moment van zonsondergang.
Dat kippen-eigenaren in hun kippenhok een stok voor hun kippen aanbrengen, past bij het oorspronkelijke gedrag van de kip, die bij het vallen van de avond een boomtak zoekt om daarop plaats te nemen.
Dat dit een heel natuurlijk gedrag is, zien Durkje en ik vanavond als we vanaf onze camping La Paille Haut vóór de komende nacht nog een avondwandeling maken door het Franse dorpje Boiry-Notre-Dame.
Naast deze camping in de tuin van een woonhuis zien we vier kippen bij elkaar zittend op de takken van een boom in hun tuin. Een mooie verstild plaatje van vier heel verschillende kippen, die bij het vallen van de avond hun tak-stekkie hebben opgezocht. 

woensdag 18 augustus 2021

Pelgrimeren van Saint-Claude-de-Diray naar Chouzy-sur-Cisse

Vrijdag 6 augustus 2021
 

Brug over de Loire naar Blois










Pelgrimsroute van Parijs (F) naar Santiago de Compostela (S)
Via Turonensis van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port (GR655)
Van Saint-Claude-de-Diray naar Chouzy-sur-Cisse
Vrijdag 6 augustus 2021 – 23,6 km.

Dag 14: 299,6 – 323,2 km.

Prima wandelweer

De wekker wekt ons om 6:00 uur in onze caravan op Camping ‘l’Amitié’ in Nouan-sur-Loire.  Na het ontbijt verlaten we de camping om 7:10 uur en rijden we met onze auto naar het dorpje Saint-Claude-de-Diray.
Hier begint om 7:30 uur onze etappe van vandaag – de laatste van deze zomerpelgrimage van 2021 - op dezelfde plek waar we gisteren de etappe beëindigden; bij de kerk en de Mairie van Saint-Claude-de-Diray.
Het is vanmorgen 16 graden Celsius, en de lucht is halfbewolkt. De zon schijnt vandaag vooral rond het middaguur. Het dragen van een trui en jas is voor de ochtend nog comfortabel, maar aan het eind van de ochtend kan die uit. ’s Middags krijgen we ongeveer een half uur te maken met heel lichte motregen. De temperatuur loopt tijdens deze etappe op naar 23 graden Celsius. Prima wandelweer vandaag.

Akkerpaden richting Blois
Vanaf de parkeerplaats bij de kerk van Saint-Claude-de-Diray gaan we naar en door enkele smalle steegjes, om zo het dorp uit te wandelen. Als we buiten het dorp bij het gehucht Le Moulin bij een wijngaard arriveren, krijgen we al direct een mooi zicht op de stad Blois, kilometers verderop aan de overzijde van de Loire.
Het vroege zonlicht schijnt in de verte op Blois, dus het is vanaf hier al goed te zien.
Buiten het dorp gaan we een akkerbouwgebied in. Hier en daar wordt ter hoogte van het gehucht Presson door groepen arbeiders op het land gewerkt.
Eén groep is bijvoorbeeld aan het werk in een groot prei-veld.
Verderop komen we langs een andere groep in een courgette-veld.
Langs het akkerpad staan hun auto’s, en één van die auto’s die we passeren, heeft een Bulgaars kenteken. Er zijn dus ook buitenlandse arbeiders op het land aan het werk. We zien dat ze courgettes oogsten, door ze af te snijden van de plant, om ze daarna op een lopende band te leggen, waarmee ze een aanhangwagen van de tractor in worden getransporteerd met die transportband.
We lopen in de richting van het voormalige spoorviaduct.
Dat spoorviaduct loopt als een lange rups door de Loire-vallei, in de richting van de Loire.
We komen vervolgens langs een veld met lange rijen hele kleine platanen.
De kweekboompjes zijn nog maar zo’n 40-50 centimeter hoog en staan in hele lange en smalle rijen in tweetallen tegenover elkaar.

Door buurtschappen van Vineuil
Vanaf het gehucht La Place gaat de route verder door een lange rij bebouwde buurtschappen. Deze gehuchten vallen onder de plaats Vineuil. Enkele van die plaatsjes zijn: Porioux, La Siaudière, Le Côteau en Pimpeneau. Hier en daar passeren we deze dagen oude waterputten van weleer. Ze hebben een van keien opgemetselde hoge koepel, waarin een houten zwengel zit waarmee het water uit de diepe putten bovengronds kon worden gedraaid. Tegenwoordig zijn de meeste waterputten voor de veiligheid afgesloten met ijzeren tralies, opdat bijvoorbeeld kinderen niet in de diepe en nauwe putten kunnen vallen.

Van Vineuil langs de Loire naar Blois
Vanuit Vineuil volgen we een geasfalteerde smalle parallelweg langs de D174 richting Blois. We gaan niet via de rivierbrug van de D174 over de Loire, maar gaan onder de D174 door, om dan langs de oever van de Loire naar de volgende rivierbrug te lopen. We krijgen daarbij alvast wel een mooi zicht op de stad Blois.
Op een gegeven moment wandelen we de plaats Blois binnen, nog steeds aan de zuidzijde van de Loire.
Hoe dichter we bij de Loire-brug komen, hoe beter zicht we krijgen op de details van de stad aan de overzijde van de Loire.
We nemen de 18e eeuwse stenen boogbrug om de Loire over te steken naar het centrum van Blois.
Op het trottoir zien we om de zoveel meter de emblemen van de stad, met een zeilboot als afbeelding.
Het is 9:40 uur als we de Loire-brug oversteken, recht op de kathedraal af.

Kathedraalbezoek niet mogelijk
Voorbij de rivierbrug lopen we recht Blois in, totdat we aankomen bij de hoge en kleurrijke stadstrap in het centrum van Blois.
Hier verlaten we voor even de doorgaande route van het pelgrimspad, want we willen wel een bezoek brengen aan de kathedraal van Blois, die overigens niet aan de route van de GR655 ligt. Door smalle straten klimmen we hoog op naar de kathedraal.
Als we bij de kathedraal komen, staat de kerkdeur wel open, maar we kunnen niet naar binnen. Twee uitvaart-auto’s staan bij de ingang van de kathedraal en de aanwezige agenten in ceremonieel tenue en alle keurig geklede mensen - met mondkapje - op de stoep van de kathedraal zijn een duidelijk teken dat hier een rouwdienst georganiseerd zal worden. Kortom, we kunnen de kathedraal helaas niet in, en dat is jammer, want deze kathedraal heeft ook een Sint-Jacobskapel, die je als pelgrim graag wilt bezoeken. Ook een stempel van de kathedraal in onze credentials zit er dus letterlijk niet in. Maar goed, kerken en zo ook kathedralen zijn belangrijke plaatsen van bemoediging en dat gaat bij zo’n rouwdienst natuurlijk boven alles.

Stempelen en koffiedrinken
Wij lopen door naar het naast de kathedraal staande stadhuis met de daarnaast gelegen tuin. In die tuin staan drie grote beelden van ex-president-generaal Charles de Gaulle, in de drie kleuren van de Franse vlag en waarschijnlijk gemaakt met een 3D-printer.
Vanuit deze hooggelegen tuin - met daar direct onder het rosarium - heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad, de Loire en over de Loire-vallei.
Als we weer teruglopen naar de kathedraal zien we dat de deur van het stadhuis open staat. 

We gaan naar binnen en krijgen daar van de receptioniste heel vlot een prachtig stempel van de stad Blois in onze pelgrimspaspoorten.
Daarna gaan we door de smalle stadsstraatjes van de kathedraal weer naar beneden, naar het oude stadscentrum.
We lopen het winkelcentrum in, en genieten ondertussen van de prachtige oude gebouwen in de binnenstad, waarvan een aantal vakwerk-huizen.
We vinden een geschikte plek op een café-terras om daar een lekkere kop koffie te drinken.
 
De draken van Robert-Houdin en het Château Royal
Na de koffie beklimmen we de lange en brede stenen trap naar het château van Blois. Boven aangekomen horen we rechtsachter ons muziek en vreemde geluiden. Als we achterom kijken, zien we daar het Huis van de Magie staan, van Robert-Houdin, waar juist op dit moment een bijzonder spektakel is te zien van vijf hele grote bewegende drakenkoppen die door de grote ramen van het magie-museum over het château-plein heen kijken. Met de vuurrode ogen en de rookspuwende drakenkoppen ziet het er – vooral voor de aanwezige kinderen – indrukwekkend uit.
Als de voorstelling is beëindigd, trekken de draken hun koppen langzaam naar binnen, verdwijnen ook de poot en de staart en sluiten de raampartijen automatisch. Dan is het weer stil op het plein.
Wij draaien ons om en lopen dan over het stadsplein naar het Château Royal van Blois, dat op de andere kant van het plein staat.

Terug naar en langs de Loire
Langs het enorme château lopen we rechtsom naar beneden, langs een oud en karakteristiek souvenirwinkeltje van Blois. We kopen er enkele textiel-emblemen van Parijs, Frankrijk en Blois, die heel goed bij onze pelgrimsoutfit passen.
Daarna gaan we bij de VVV naar binnen, omdat we hier wellicht ook een stempel in onze credentials kunnen verkrijgen. Maar dat is ijdele hoop, want deze VVV heeft geen stempel.
We wandelen verder door de stad, in de afdaling richting Loire. We passeren dan nog de Sint-Nicolaaskerk van Blois. Daar kunnen we helaas ook niet naar binnen, vanwege de sluiting wegens restauratiewerkzaamheden. Dan zit er voor ons niets anders op dan de stad maar te verlaten, dus we vervolgen onze weg door een aantal oude woonstraten, totdat we weer bij de Loire aankomen. We volgen de richtingwijzers, waarvan er één heel specifiek is gericht op de Via Turonensis, namelijk de stickers van de ‘Voie de Tours’.
Een eind verderop passeren we een opvallend huis, dat een Spaanse naam draagt. Die naam en de opvallende Zuidamerikaanse bouwstijl doet ons vermoeden dat deze villa aan de Loire indertijd is gebouwd door iemand die is teruggekeerd uit één van de Franse of Spaanse koloniën van vroeger. In Spanje hebben we dit type woonhuis ook vaak gezien, daar ook gebouwd door mensen die rijk terugkeerden uit de Zuidamerikaanse kolonie-landen.

Van buurtschap naar buurtschap
Ter hoogte van het gehucht Les Imberts laten we de Loire-oever achter ons. We gaan een onverhard hellingpad op, waarbij we behoorlijk moeten klimmen om de Loire-vallei uit te komen.
Bij de beroepsschool voor hotel- en toerisme-opleidingen komen we terug in een buitenwijk van Blois. Nu volgt een ongeveer tien kilometer lang traject, waarbij we voortdurend door een lintbebouwing van allerlei buurtschappen komen. Eén van die gehuchten - met ook al van die mooie woonhuizen - is Les Mouriers.
Het is een af en toe klimmende en dalende route langs karakteristieke oude en vooral ook mooie eigentijdse woningen, en dan vooral ook grote huizen. Om van buurtschap naar buurtschap te gaan, moeten we nu en dan door hele smalle doorgangen, die niet of nauwelijks door de plaatselijke bewoners worden gebruikt, getuige de dichte begroeiing in die smalle doorgangen tussen grote tuinen door.
En meestal kom je daarna wel weer terug op een eindje geasfalteerde woonstraat, met soms ook een gravelpad langs de hoge tuinmuren, heggen en hekwerken. Hier en daar kun je nog een glimp opvangen van de grote woningen in de grote tuinen.
In het gehucht l’Hôtel Pasquier komen we op een pleintje met groen, een wegkruis, zitbanken en een draaicirkel voor een bus bij de abri. Hier vinden we een plekje in de aangename zon, om er te lunchen en te rusten. We hebben zojuist even gebruik moeten maken van de paraplu en regencape, maar de aanwakkerende motregen hield gelukkig al snel op, en nu zitten we al weer heerlijk in de lekkere warme middagzon.

Boswandelen
In onze wandelgids hadden we al gezien dat we vanmiddag nog enkele stukken door bospercelen lopen. Dat vermoeden wordt inderdaad bewaarheid, want we gaan een bos in met direct al een fikse uitdaging, want onze route gaat voorin het bos direct recht en steil naar beneden over een hele steile boshelling. Voorzichtig, kleine stapjes voorwaarts gaan we heel voorzichtig naar beneden, waar we zonder val- en glijpartijen heelhuids aankomen.
Dan volgt een mooie boswandeling naar een asfaltweg. In het bos zie je hier en daar groepen witte zwammen op dode boomstammen.
Verderop komen we nogmaals door een bosperceel. Op een paadje door een open strook in het bos, waar heel veel mooie planten bloeien, en waar het een druk gefladder van veel vlinders is, ontmoeten we twee jonge mannen, die ons vertellen dat zij de GR3 bewandelen, en daarvan nu een vijfdaagse tocht van Blois naar Tours.
 
Veldroute
Om de variatie van vandaag op onze laatste etappe van deze zomervakantie compleet te maken, krijgen we voorbij Villeneuve tot slot ook nog een prachtig traject door het open veld, langs weiden en akkers.
De middagzon schijnt heerlijk, en er waait een licht warme wind, maar de luchten zien er rondom ons nog wel onheilspellend uit, alsof er nog behoorlijk regen zal komen. 
Toch krijgen we geen regen meer, en kunnen we onbezorgd over die schitterende veldpaden, op de hoge rand langs de Loire-vallei lopen. We zien op een gegeven moment warempel nog één keer de Loire heel diep linksvóór ons in de vallei stromen, als ware het een laatste vriendelijke groet van en aan de Loire in deze Franse zomerpelgrimage. Au revoir, La Loire.

Einde van onze Franse zomerpelgrimage 2021
En dan is het zover dat we de eerste huizen van Chouzy-sur-Cisse bereiken. Links van de weg zie ik nog enkele oude boerenwagens in een open wagenhok staan.
Maar daarna begint een woonwijk en lopen we een eindje verder het oudere centrum van Chouzy-sur-Cisse in. Even later arriveren we op het dorpsplein tegenover de Mairie van het dorp. 
Het dorpsplein is mooi gemoderniseerd met nieuwe bestrating, en dat ziet er prachtig eigentijds uit. Aan het eind van het dorpsplein eindigt onze zomerpelgrimage van 2021.
Het is nu kwart voor twee, en de temperatuur is 23 graden Celsius.
De dorpskerk staat achter de huizen aan het eind van het dorpsplein, dus we lopen nog even door naar de kerk, om daar onze zomerpelgrimage af te ronden. Het is nogal donker in de kerk als we daar binnen komen.
De kerk heeft wel mooie kerkramen.
Eén van die kerkramen toont de afbeelding van Johannes de Doper, die Jezus Christus met behulp van een Jacobsschelp doopt in de Jordaan. Die Jacobsschelp wordt in de rooms-katholieke traditie veel gebruikt bij het dopen, en zo ook hier in deze afbeelding van het kerkraam.
Vanuit de kerk lopen we naar onze huurauto, en daarmee halen we onze eigen auto weer op uit Saint-Claude-de-Diray, waar we vanmorgen onze etappe aanvingen. Met beide auto’s rijden we dan terug naar onze camping in Nouan-sur-Loire.

Terugblik
Hiermee is een eind gekomen aan onze zomerpelgrimage in deze zomervakantie van het jaar 2021. Een goed moment om even terug te blikken op de afgelopen wandeldagen:
  • In de periode van 13 juli 2021 tot en met vandaag – 6 augustus 2021 – hebben we 21 dagen in Frankrijk gepelgrimeerd. We begonnen bij de basiliek van Saint-Quentin, en zijn geëindigd bij de dorpskerk van Chouzy-sur-Cisse.
  • We begonnen met een serie van 6 dagen tot aan Parijs. Daarna namen we er drie dagen voor om de Franse hoofdstad Parijs met haar voorsteden van noord naar zuid te doorkruisen. Vervolgens liepen we een langere serie van 7 aaneengesloten dagen. Toen kwam er nog een tweetal dagen, en na de laatste rustdag nog een serie van 3 pelgrimsdagen.
  • Eerst hebben we in ruim 7 dagen de gehele ‘Chemin Estelle’ gelopen, van de basiliek van Saint-Quentin tot aan de Tour Saint-Jacques in het centrum van Parijs. De afstand van Le Chemin Estelle is totaal 167,5 kilometer, en die bewandelden we met een gemiddelde van 23,6 kilometer per dag.
  • Daarna hebben we in bijna 14 dagen een begin gemaakt met de GR655, de ‘Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle via Tours’. Daarvan liepen we totaal 323,2 kilometer, en die bewandelden we met een gemiddelde van 23,3 kilometer per dag.
  • Totaal hebben we tijdens deze zomerpelgrimage derhalve 490,7 kilometers gepelgrimeerd, met een gemiddelde dagafstand van 23,4 kilometer.
  • De kortste etappe had dit jaar een lengte van 18,5 kilometer, en onze langste etappe was 29,9 kilometer.
  • Vorig jaar zijn we tijdens onze zomerpelgrimage van 2020 in het Belgische Maaseik begonnen, en wij wandelden toen 334,8 kilometers tot aan Saint-Quentin. De afstand die we derhalve op deze vierde pelgrimage door België en Frankrijk hebben gelopen, is inmiddels opgelopen naar 825,5 kilometer, met een gemiddelde afstand van 23,6 km per dag-etappe.
  • Om zo Corona-veilig mogelijk te pelgrimeren gedurende deze Corona-crisis, hebben we dit jaar gebruik gemaakt van twee auto’s voor ons heen- en weer-verkeer, namelijk onze eigen auto en een huurauto. We konden daardoor elke pelgrimsdag weer terugkeren naar onze eigen caravan, om daar te eten en te overnachten, maar eenmaal hebben we om praktische redenen gebruik gemaakt van een overnachting in een appartementenhotel in Palaiseau.
  • We hebben de weersomstandigheden als buitengewoon prettig ervaren. Het heeft wel een enkele keer geregend; meestal lichte motregen. De dagtemperaturen ’s morgens en ’s middags waren aangenaam, schommelend tussen zo’n 14 en 32 graden, maar meestal kwam de temperatuur tijdens onze etappes niet ver boven de 20 graden, hetgeen wij als een aangename wandeltemperatuur ervaren.
  • Behoudens de onaangename scheenbeenontsteking van Durkje gedurende de laatste wandeldagen, zijn we in al die vier weken niet ziek geweest, en we hebben gelukkig geen ongelukken gehad onderweg.
  • De bijna vijfhonderd kilometer lange tocht van dit jaar heeft ons door een enorm gevarieerd en boeiend landschap laten gaan; door stille wouden, door een hectisch Parijs, langs beekjes en rivieren, door onmetelijke graanvelden, klimmend en dalend, over zwarte asfaltwegen en groen-overwoekerde paadjes met veel variatie aan fauna en flora, langs moderne architectuur en langs en door eeuwenoude gebouwen, waaronder kloosters, kapellen, kerken, basilieken en kathedralen, met ook mooie Jacobalia.
  • Aan de overwoekerde paden van Le Chemin Estelle hebben we gezien dat deze pelgrimsroute niet of nauwelijks wordt bewandeld. We hebben op dat traject geen mede-pelgrims ontmoet. Ook gedurende de eerste veertien dagen van de GR655 – wat toch wel een bekende pelgrimsroute is – hebben we nauwelijks mede-wandelaars ontmoet die deze route als pelgrimstocht bewandelden.
  • We hebben geconstateerd dat Le Chemin Estelle niet of nauwelijks is bewegwijzerd, maar dat de GR655 prima is bewegwijzerd. Wel is het zo dat de wandelkaarten van Le Chemin Estelle die op internet staan, een nagenoeg perfecte route-instructie geven, en van de GR655 mag worden gesteld dat je die gedurende deze 14 dagen nagenoeg geheel kunt bewandelen op basis van de rood-witte bewegwijzering.
  • Het is ons niet elke wandeldag gelukt om een pelgrimsstempel in onze credentials te krijgen, maar uiteindelijk hebben we gedurende deze 21 pelgrimsdagen wel 21 nieuwe stempels in onze pelgrimspaspoorten ontvangen.
Wat nu van deze GR655-pelgrimsgids nog volgt, is het traject via de oostroute naar Tours, en dan door naar Saint-Jean-Pied-de-Port. En we zouden ook nog eens de variant van de westroute van Lozère naar Tours kunnen lopen. De tijd zal ons leren of dat gaat lukken en – zo ja – wanneer en hoe dat dan zal gaan plaatsvinden.
In elk geval kunnen Durkje en ik met grote tevredenheid en dankbaar stellen dat we ook dit jaar wederom een schitterende zomerpelgrimage achter de rug hebben, die ons in grote mate motiveert om ook de rest van deze pelgrimsroute ooit nog eens af te maken. Wij zijn gezegend met elkaar en tot nu toe beiden ook met een goede gezondheid, en we hopen dat het ons zal worden gegeven om ook deze pelgrimage te zijner tijd te voltooien.
 

Tot slot
Wat ik vorige jaar ter afsluiting van onze zomerpelgrimage van 2020 schreef, geldt nog steeds voor onze zomerpelgrimage van 2021:
Door de Corona-crisis achtten we het niet verstandig om onze nog steeds openstaande pelgrimage in Spanje voort te zetten, maar kozen we voor (…) pelgrimsroutes dichter bij huis. Dat we daarmee voor het heen- en weer-transport – gezien de Corona-risico’s - dit jaar niet gebruik hebben gemaakt van openbaar vervoer, taxivervoer of particulier vervoer, maar dat we gebruik hebben gemaakt van een huurauto voor deze (…) wandeldagen, is nu achteraf gezien in onze ogen een hele goede keus geweest, want we hebben deze zomer wel pelgrimswegen verantwoord kunnen bewandelen, zonder daarbij onverantwoord grote gezondheidsrisico’s te nemen. In Fryslân zeggen we dan wel eens ‘As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin’, en dat is hier ook alleszins op van toepassing. Voor ons gevoel hebben we niet teveel concessies hoeven doen aan ons gebruikelijk pelgrimeren, maar hebben we wel bereikt dat we in deze uitzonderlijke zomer met de nodige aanpassingen al het waarde(n)volle van het pelgrimeren ten volle wel hebben beleefd.”