zondag 22 augustus 2021

Wat wij zagen

Zondag 22 augustus 2021

Cover van het Boekenweekgeschenk 2021
Content Moderator
Wanneer Kayleigh in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als 'content moderator' voor een online platform, waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto's en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega's zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek; binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. 
  • Of lijkt dat maar zo? 
Boekenweekgeschenk 2021
Het boek 'Wat wij zagen' is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.
Deze novelle is geschreven door Hanna Bervoets. Het boek is een uitgave van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, en werd door die stichting uitgegeven als Boekenweekgeschenk ter gelegenheid van de door de Corona-crisis enkele maanden uitgestelde Boekenweek 2021.

Wat wy seagen
Zoals dat inmiddels te doen gebruikelijk is, is ook dit jaar het Boekenweekgeschenk vertaald naar de Friese taal. 
Dit jaar is het geschenkboek vertaald door Baukje Zijlstra. 
De Friestalige titel van dit boek is: 'Wat wy seagen'.
Van de Friestalige versie zijn dit jaar 2.250 exemplaren gedrukt, en boekkopers konden bij de boekhandel aangeven of ze voorkeur hadden voor de Nederlandstalige of voor de Friestalige versie van dit Boekenweekgeschenk.


Heb je wat gezien vandaag?
  • Hoe normaal is een vraag waar je een gruwelijk antwoord op verwacht?
  • Misschien komen vragen nooit voort uit interesse in een ander, eerder uit nieuwsgierigheid naar de levens die we zelf zijn misgelopen.
  • Wat heerlijk, wat ongelooflijk prettig dat niemand tegen me schreeuwt.
  • Misschien is verliefdheid niet zozeer een volle spaarkaart aan bepaalde gevoelens en gedragingen, eerder een simpele optelsom van verlangens plus angst.
  • Ik wist ook wel dat dingen doorgaans sneller voorbijgaan wanneer je meewerkt.
  • Secundair trauma veroorzaakt door langdurige blootstelling aan schokkende beelden kan leiden tot depressie, angstproblematiek en paranoïde gedachten.
Met haar verhaal maakt Hanna Bervoets met het hierboven laatstgenoemde citaat duidelijk dat content moderatoren door hun werk psychisch beschadigd (kunnen) raken. In een boekbespreking in de Leeuwarder Courant van 28 mei 2021 geeft ze aan dat de content moderatoren weliswaar een opleiding voor dit werk krijgen, maar dat die opleiding tekort schiet op sommige fronten, en dat ze daardoor niet goed worden voorbereid op de mentale last die het werk met zich meebrengt.  
Voor wie meer wil weten over deze problematiek heeft de schrijfster achter in haar boek een lijst van 'Bronnen en verantwoording' opgenomen, met daarin een opsomming van boeken, studies en documentaires. 

Geen opmerkingen: