vrijdag 20 augustus 2021

Ervaren pelgrims beginnen aan het Jabikspaad

Dinsdag 10 augustus 2021

Pelgrims uit Deil op bezoek bij Refugio Ultreia Feinsum
 










Friese aanlooproute naar Santiago de Compostela
Durkje en ik zijn nog maar nauwelijks een dag zelf weer terug van het pelgrimspad, en dan melden zich al weer de eerste pelgrims bij onze Refugio Ultreia Feinsum. Het zijn twee ervaren pelgrims uit het Gelderse Deil, die het plan hebben opgevat om dit jaar eerst het Fries-Overijsselse Jabikspaad te gaan lopen, om dan vervolgens ook nog door te lopen naar hun eigen woonplaats.
Hun pelgrimstocht is inmiddels al diep in Frankrijk gevorderd tot en met twee dag-etappes voorbij de pelgrimsstad Le-Puy-en-Velay. Maar zoals zoveel pelgrims die evenals vorig jaar ook dit jaar de buitenlandse pelgrimswegen mijden in verband met de aanhoudende Corona-crisis, hebben ook deze pelgrims zoals zoveel andere pelgrims bedacht om dan nu eerst van het Friese pelgrimsoord Sint-Jacobiparochie via het Santiago aan het Wad (Zwarte Haan aan de Waddenzee) het noordelijk traject van het Nederlandse pelgrimspad richting Santiago de Compostela te wandelen.

Van start in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie
Vanmorgen zijn ze op hartelijke wijze onthaald en vanuit de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie op weg geholpen door de altijd enthousiaste vrijwilliger Tjipke Bloemhof van de pelgrimskerk uit Sint-Jacobiparochie, en als ze halverwege de middag Feinsum binnenwandelen, hebben ze het grootste deel van hun etappe van vandaag al achter de rug, namelijk via Zwarte Haan, Nieuwe Bildtzijl, Oude Bildtzijl tot aan onze refugio aan het Jabikspaad in Feinsum.
Het wordt een gezellige ontmoeting met deze bevlogen en ervaren bedevaartsgangers, en als je zo als vier pelgrims met elkaar om tafel zit, vliegt de tijd om, met elkaars pelgrimsverhalen van onderweg.
Zoals elke pelgrim weer door moet op het pelgrimspad, moeten ook zij nog een eindje verder, via Stiens naar de kerkrefugio van Britsum, dus na een goed gesprek en met ons refugio-stempel van Feinsum gaan ze het Jabikspaad weer op. Vanuit Feinsum gaat het dan verder over de Hyltsjebrêge de Hege Hearewei weer op, om dan over het Jabikspaad eerst naar Stiens te lopen.


Geen opmerkingen: