maandag 30 augustus 2021

In het licht van Jentsje Popma

Vrijdag 27 augustus 2021
   

De originele 'Ichthus' van Jentsje Popma











Overzichtsexpositie in de Grote Kerk van Leeuwarden
Naar aanleiding van de aanstaande honderdste verjaardag van de Friese kunstenaar Jentsje Popma organiseren wij als 'Stifting Nijkleaster' in samenwerking met de 'Commissie Kerk en Kunst' van de Leeuwarder Grote of Jacobijnerkerk een overzichtstentoonstelling van het werk van deze veelzijdige kunstenaar.
In het jaar 2015 heeft Popma zijn atelier met al zijn werk aan onze Stifting Nijkleaster geschonken, een genereus gebaar, door hem bedoeld om tot uitdrukking te brengen dat Jentsje Popma de missie en het werk van Nijkleaster van harte onderschrijft en ondersteunt.
In deze expositie worden enkele van die geschonken werken tentoongesteld. Een aantal daarvan zullen ten verkoop worden aangeboden tijdens de komende verkooptentoonstelling in de Sint-Radboudkerk van Jorwert in het weekend van 9 & 10 oktober 2021. Daarnaast zijn er momenteel tekeningen, beelden en muurreliëfs, ramen, schilderijen te zien, die afkomstig zijn uit particuliere collecties.
Dat deze bijzondere tentoonstelling in een kerkgebouw plaatsvindt, is niet toevallig. Volgens de kunstenaar is hij altijd met het geloof bezig geweest. 

Werken van Jentsje Popma
In een recent vraaggesprek met Gerbrich van der Meer van het Friesch Dagblad geeft Jentsje Popma aan dat zijn schilderij 'De vlucht naar het licht' een werk is dat hem na aan het hart ligt. De Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden wordt wel eens aangeduid als 'de kerk van het licht'. Door het licht in de grote ruimte van het schip van deze stadskerk komen Popma’s kunstwerken heel goed tot hun recht. 
Voor de school 'Het Anker' aan het Vrijheidsplein in Leeuwarden maakte Popma indertijd een beroemd geworden Christus-figuur in een boot, die de vorm van een anker heeft. Lange tijd is dit keramisch reliëf overwoekerd geweest met klimop, en bij een renovatie van het gebouw is het helaas kapot gemaakt; maar Jentsje Popma heeft toen een nieuwe versie van 'Het Anker' gemaakt. 
In een nis achter het liturgisch centrum van de Grote Kerk is tussen schilderijen van schepen ook een draadplastiek bevestigd dat de 'Ark van Noach' voorstelt. Het grappige tafereel toont Noach op de brug van het vaartuig, met om zich heen een koe, een varken, een aap, een giraffe en een olifant. 

Ichthus
Het  christelijk thema van de 'vis' is door Jentsje Popma ook nogal eens verbeeld. 'Vis' is in het Grieks 'Ichthus' en de letters van dit woord betekenen: 'Jezus Christus, Zoon van God, Redder'.
Naast de preekstoel is het originele kunstwerk van een grote vis te zien, die Popma indertijd in opdracht van het toenmalige Leeuwarder Diaconessenziekenhuis vervaardigde. Binnen de vorm van die vis is een diacones zichtbaar, die een zieke verzorgt.
In de glazen vitrine zijn - naast allerlei andere zaken over en van Jentsje Popma - ook nog een aantal kleinere vissen te bekijken, van klei en als speld. 

Kunstboek over de Kunstenaar met een missie
Inmiddels is er een schitterend kunstboek verschenen over het leven en het werk van de kunstenaar,  onder de titel: “Jentsje Popma, kunstenaar met een missie”. Dat mooie kunstboek is tijdens de tentoonstelling in de kerk verkrijgbaar, en is ook via de boekhandel te koop.
De tentoonstelling is nog geopend tot en met 2 oktober 2021, elke dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Vanmiddag bezoeken Durkje en ik deze tentoonstelling in de Grote Kerk van Leeuwarden. Door de aanwezige vrijwilligers van de Grote Kerk en van Stifting Nijkleaster worden we hartelijk ontvangen. We krijgen een mooi catalogus overhandigd, waarmee een korte toelichting wordt gegeven op de tientallen geëxposeerde kunstwerken, foto's en documenten van en over Jentsje Popma. 
Bij een vitrine staat de schildersezel van Jentsje Popma, inclusief enkele van zijn attributen. Zijn oude jas hangt over de schilderezels, hetgeen de indruk wekt dat Jentsje hier ook aanwezig is. Tussen al die bezoekers zie ik hem echter niet, me realiserend dat de bijna honderd jaar oude Jentsje Popma onlangs tot ieders vreugde wel aanwezig was bij de opening van deze bijzondere overzichtsexpositie van zijn werk.


Geen opmerkingen: