Cover van de wandelgids voor de Walk of Wisdom |
Wel of geen pelgrimstocht
Na onze pelgrimage op de Spaanse Camino Mozárabe, weer teruggekomen in Nederland, beginnen Durkje en ik te wandelen op de 'Walk of Wisdom'.
De wandelgids ervan noemt deze wandelroute een eigentijdse pelgrimsroute. Het is echter geen pelgrimsroute in de gebruikelijke betekenis, onder andere omdat deze wandelroute niet leidt naar een heilige plek, zoals het graf van de heilige Jacobus al wel eeuwenlang door pelgrims wordt gezien als de heilige bestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In die zin is dit dus geen pelgrimsroute.
Daarentegen beschrijft de wandelgids van de Walk of Wisdom dit pad wel als een route waarop je de tijd kunt nemen om over je levenservaringen na te denken, wat je zou kunnen beschouwen als – zoals ze dat ook wel noemen – een innerlijke, interne pelgrimage, dus niet naar buiten, maar naar binnen. Iedereen maakt met het ouder worden wel zo’n reis naar binnen, ofwel een ‘Walk of Wisdom’.
Wandelroute Walk of Wisdom
De Walk of Wisdom is een 136 kilometer lange wandelroute over heuvels, door bossen, langs rivieren en door oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. De route begint en eindigt in de Nijmeegse Stevenskerk.
Buiten Nijmegen wandel je oostwaarts door de Ooijpolder, en dan buig je af naar het zuiden richting Beek en Groesbeek. In Duitsland ga je langs Kranenburg verder door het Reichswald richting Milsbeek. Daarna buig je af naar het noordwesten via Mook, Molenhoek en Malden, en dan verder via Grave, Ravenstein, Wijchen, Afferden en Deest langs de Waal terug in oostelijke richting naar de Stevenskerk in Nijmegen.
Deze keer lopen Durkje en ik niet samen, maar gaan zwager Eelke & schoonzus Ike met ons mee. Op de zesde dag wandelde ook achterneef Noud met ons mee. Zij wonen allen op een strategische plek, in Malden, redelijk centraal langs de grote omtrekkende beweging van de Walk of Wisdom rond Nijmegen. Malden gebruiken we derhalve elke dag als uitvalsbasis.
De planning was om de 136 kilometers gedurende acht aaneensluitende dagen af te leggen, in zeven etappes van gemiddeld zo’n 20 kilometers, met de vijfde dag van de acht dagen als pauzedag.
De routegids beloofde ons een meerdaagse wandeling door prachtige natuur, met een grote diversiteit aan landschappen, langs eeuwenoude plaatsen, en plekken met een bewogen geschiedenis.
Verslagen van de 7 etappes van de Walk of Wisdom
Van onze zeven afzonderlijke etappes heb ik een dagverslag in de vorm van een blog geschreven, en die als praatje bij plaatjes (een fotoselectie) gepubliceerd op mijn (deze) weblog.
Hieronder staan van alle zeven etappes - zoals wij die met z'n vieren in juni 2024 hebben gelopen - een weblink naar het dagverslag van de hieronder aangegeven 7 etappes.
De Walk of Wisdom liepen we in de volgende zeven dagen:
- 1. Op 17 juni 2024 liepen we van Nijmegen naar de Duivelsberg (17,5 kilometer);
- 2. Op 18 juni 2024 liepen we van de Duivelsberg naar Milsbeek (21,4 kilometer);
- 3. Op 19 juni 2024 liepen we van Milsbeek naar Malden (21,1 kilometer);
- 4. Op 20 juni 2024 liepen we van Malden naar Velp (18,8 kilometer);
- 5. Op 22 juni 2024 liepen we van Velp naar Leur (19,8 kilometer);
- 6. Op 23 juni 2024 liepen we van Leur naar Deest (17 kilometer);
- 7. Op 24 juni 2024 liepen we van Deest naar Nijmegen (20,3 kilometer).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten