Cover van Jacobspad |
Routegids sinds 1999
Op 9 september 1999 (dus bijna 25 jaar geleden) publiceerden Thom Oosterhof en Jan van de Zee hun eerste druk van de routebeschrijving 'Jacobspad - een pelgrimage van Uithuizen naar Groningen (v.v.)' met een oplage van 200 gidsen.
De versie die ik van deze routebeschrijving heb, is de 14e druk van 18 maart 2004, dus bijna vijf jaar later. Nog steeds is het dan een zwart/wit-uitgave, maar met de uitgave van die 14e druk hadden ze al meer dan 2.000 exemplaren van deze pelgrims- en onthaastingsgids stuk voor stuk handmatig ingekleurd met de rode routelijn.
Thom Oosterhof verzorgde het typewerk, en Jan van der Zee tekende de illustraties voor deze routegids. Samen verzorgden zij de redactionele inhoud van deze gids voor fietsers en voor wandelaars.
Routebeschrijving van 2004
Het leek de beide makers een aardige gedachte om vanuit het 'Finisterre' (einde der aarde) in de provincie Groningen (Uithuizen) een pelgrimsroute uit te zetten naar de stad Groningen, die vanuit die stad en door Drenthe via het Overijsselse Hasselt een aansluiting zou vinden op de grote doorgaande pelgrimsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Hun pelgrimspad van Uithuizen naar de stad Groningen is totaal ongeveer 42 kilometer lang, gaand door een landschap 'waar de klei nooit helemaal van je voeten te krijgen is'; tevens een landschap met weidsheid, stilte, rust en schone heldere lucht.
Deze wandelgids geeft naast de routebeschrijving qua tekst en kaartmateriaal ook de nodige nuttige wenken voor het bewandelen (of fietsen) van deze route, met aandacht voor bijvoorbeeld: overnachtingsadressen, proviand, kleding, kerken die je passeert, het landschap, en de bewegwijzering in het veld.
Achterin de gids vind je in het kort enige informatie over Santiago de Compostela, de patroonheilige Jacobus de Meerdere, motieven om te pelgrimeren, en een stukje geschiedenis van Spanje.
Dat onder Groningers vroeger de pelgrims niet in hoog aanzien stonden, blijkt uit een vermelding uit het Groninger woordenboek van K. ter Laan, waarin het spreekwoord 'Veur pelgrim loopn' je duidelijk maakt dat de Groningers het pelgrimeren maar een nutteloze bezigheid vonden.
Van Uithuizen via Groningen en door Drenthe naar Hasselt
Deze routebeschrijving van Oosterhof & Van der Zee zou je kunnen beschouwen als een voorloper van de routegids die veel later verscheen van het Jacobspad in haar huidige beschrijving. In die nieuwe wandelgids-versie gaat het Jacobspad verder dan tot Groningen, want het actuele Jacobspad begint in het noord-Groningse Uithuizen, en loopt door Drenthe, en dan nog door tot in Hasselt, in de kop van Overijssel.
In Hasselt komen het Friese Jabikspaad en het Groninger Jacobspad bijeen, opdat men vanuit Hasselt verderop zuidwaarts pelgrimeert door Nederland, België, Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostela.
Durkje en ik hebben bij het bewandelen van het Jacobspad in 2013 en 2014 gebruik gemaakt van de uitgebreide routegids van het actuele Jacobspad uit het jaar 2008, uitgegeven door de huidige Stichting Jacobspad Groningen-Drenthe. Daarin staat dus ook het traject van Uithuizen naar Groningen van de oorspronkelijke gidseditie van 1999-2004 beschreven, door mij in de volgende twee blogs omschreven:
- Op 26 mei 2013 van Uithuizen via Zeerijp naar Wittewierum, over een afstand van 21,5 kilometer.
- Op 16 juni 2013 van Wittewierum via Thesinge naar Groningen, afstand is 23,5 kilometer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten