dinsdag 25 juni 2024

Walk of Wisdom van de Duivelsberg naar Milsbeek

Dinsdag 18 juni 2024
 
Verrassend: Kranenburg op de route van een Duitse Pilgerweg

















Wel of geen pelgrimstocht
Na onze pelgrimage op de Spaanse Camino Mozárabe, weer teruggekomen in Nederland, beginnen Durkje en ik te wandelen op de Walk of Wisdom.
De wandelgids noemt deze wandelroute een eigentijdse pelgrimsroute. Het is echter geen pelgrimsroute in de gebruikelijke betekenis, onder andere omdat deze wandelroute niet leidt naar een heilige plek, zoals het graf van de heilige Jacobus al wel eeuwenlang door pelgrims wordt gezien als de heilige bestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In die zin is dit dus geen pelgrimsroute.
Daarentegen beschrijft de wandelgids van de Walk of Wisdom dit pad wel als een route waarop je de tijd kunt nemen om over je levenservaringen na te denken, wat je zou kunnen beschouwen als – zoals ze dat ook wel noemen – een innerlijke, interne pelgrimage, dus niet naar buiten, maar naar binnen. Iedereen maakt met het ouder worden wel zo’n reis naar binnen, ofwel een ‘Walk of Wisdom’.

Wandelroute Walk of Wisdom
De Walk of Wisdom is een 136 kilometer lange wandelroute over heuvels, door bossen, langs rivieren en door oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. De route begint en eindigt in de Nijmeegse Stevenskerk.
Buiten Nijmegen wandel je oostwaarts door de Ooijpolder, en dan buig je af naar het zuiden richting Beek en Groesbeek. In Duitsland ga je langs Kranenburg verder door het Reichswald richting Milsbeek. Daarna buig je af naar het noordwesten via Mook, Molenhoek en Malden, en dan verder via Grave, Ravenstein, Wijchen, Afferden en Deest langs de Waal terug in oostelijke richting naar de Stevenskerk in Nijmegen.
Deze keer lopen Durkje en ik niet samen, maar gaan Eelke & Ike met ons mee. Zij wonen op een strategische plek, in Malden, redelijk centraal langs de grote omtrekkende beweging rond Nijmegen. Malden gebruiken we derhalve elke dag als uitvalsbasis.
De planning is om de 136 kilometers gedurende acht aaneensluitende dagen af te leggen in zeven etappes van gemiddeld zo’n 20 kilometers, met de vijfde dag van de acht dagen als pauzedag.
De routegids belooft ons een meerdaagse wandeling door prachtige natuur, met een grote diversiteit aan landschappen, langs eeuwenoude plaatsen, en plekken met een bewogen geschiedenis.

Etappe 2 van de Duivelsberg naar Milsbeek
Vandaag wandelen we van de Duivelsberg naar Milsbeek, over een afstand van 21,4 kilometer.
We staan op om 6:30 uur, en na het ontbijt brengen we met z’n vieren eerst de ene auto naar ons eindpunt eetcafé De Diepen nabij Milsbeek, en dan rijden we met de andere auto naar de Duivelsberg, waar onze tweede etappe vandaag aanvangt.
Om 8:30 uur verlaten we de parkeerplaats aan de voet van de Duivelsberg, en gaan we het bos in. Het regent dan al, en dat zal op enkele korte momenten na zo blijven, want er is vandaag sprake van aanhoudende regen, nu eens lichte regen, maar ook wel harde regen.
In het bos moeten we een aantal malen over omgevallen bomen klimmen die de doorgang versperren.

Van Nederland naar Duitsland
Door het Voermansdoal en over de Waldgraaf lopen we naar de Wylerbaan. Aan de overzijde van de Wylerbaan gaan we vanuit het buurtschap Groenendaal het Groenendoalsepad op. We lopen deze lange landweg af, om aan het eind – vlak vóór de Nederlands-Duitse landsgrens - verder te gaan over een geasfalteerd fietspad.
Met alle bochten van dien komen we na een grote boog aan op de landsgrens, en wandelen we vanuit Nederland ons buurland Duitsland binnen. 
In Duitsland aangekomen, volgen we de Schwartzländerweg naar de boerderij Elsenhof. Net voorbij de Elsenhof gaat de route verder over de zogenoemde Europa Radbahn, een geasfalteerd fiets- en wandelpad over een met spoorfietsen nog wel in gebruik zijnd spoortracé. Waar we het spoortalud op gaan, staat een houten bank, waarop we onze koffiepauze hebben.

Bedevaartsoord Kranenburg
Dit spoorpad voert ons naar de bedevaartsplaats Kranenburg. We komen dan bij het voormalige treinstation, waarin ook de VVV is gehuisvest. 
In de VVV liggen de ringen voor ons klaar om mee te nemen, die behoren bij de Walk of Wisdom-pelgrimsveter.  
Een groot informatie-paneel vóór het station wijst ons erop dat deze plek ook een kruispunt is van enkele pelgrims-paden. Vanaf hier wijzen de gele Jacobsschelpen (van de Camino de Santiago) ons de weg voorwaarts
Voorbij het oude perron steken we bij de spoorwegovergang het spoor over, en aan de overzijde verlaten we Kranenburg langs een grote kwekerij over de In den Pferdeweide. Enkele mannen zijn in de regen in regenpakken aan het werk op het terrein van de kwekerij. 

Pelgrimeren door het Reichswald
In het verlengde van In den Pferdeweide gaan we een graspad op tussen twee maïsakkers.
Daarna lopen we na de Postweg in het verlengde van de Drullerweg heuvelopwaarts het Reichswald in.
Onze routegids meldt dat er geen toestemming was verleend door de Duitse autoriteiten om bewegwijzering van de Walk of Wisdom aan te brengen in het Reichswald, en dat we tot nader order wel de bewegwijzering van de Jacobsweg (het Duitse pelgrimspad) kunnen volgen. En die weg is heel goed aangegeven met de gele Jacobsschelp op de blauwe ondergrond, en daarbij als extra dan ook nog de gele caminopijl op blauwe ondergrond.
Vooralsnog blijven we de noordelijke bosrand volgen, tot aan de gedenksteen voor de onteerde hostie. 
Ter hoogte van de Genneperweg kunnen we de pelgrimsroute niet meer volgen, maar moeten we gedurende de rest van de bospaden door het Reichswald de beknopte routebeschrijving door het woud volgen, en goed opletten waar we van richting moeten veranderen.  
Nu volgt een ongeveer acht kilometer lang traject in zuidwestelijke richting door het Reichswald over allerlei brede en smalle bospaden.
Als we nog ruim vier kilometer hebben te gaan, gaan we – nog steeds in de aanhoudende regen – op een kruispunt van bospaden onder enkele bomen staan ten behoeve van onze - staande - lunchpauze.
Na deze lunchpauze gaat het verder over een smal en oplopend bospad. Dat is ook het moment waarop het hard begin te regenen. Het regenwater stroomt massaal over het smalle bospad naar beneden, waar wij heuvelopwaarts gaan.
Het wordt nu een kwestie van even doorzetten; nog maar enkele kilometers, maar wel met fikse regen. Niemand klaagt, maar loopt gestaag door, heuvel op en heuvel af. 

Over de Grensweg van Duitsland en Nederland
Dan breekt het moment aan dat we de bosrand van het Reichswald bereiken, bij de Grensweg, op de plek waar een betonnen Duits-Nederlandse grenspaal staat.
Nu hoeven we alleen nog maar over de geasfalteerde Grensweg langs de zuidelijke bosrand van het Reichswald te lopen, tot aan de Holleweg, die het Reichswald in noordelijke richting in gaat.
Dat is ook de plek waar het eetcafé De Diepen staat, waar we vanmorgen één van beide auto’s hebben geparkeerd.
We stappen vlak vóór twee uur in de auto – nog steeds in de aanhoudende regen – en rijden naar de Duivelsberg, waar we de andere auto afhalen.
Tot slot rijden we met beide auto’s terug van de Duivelsberg naar Malden, waarmee we deze tweede etappe van de Walk of Wisdom afsluiten.
Het regent ook in Malden, en het blijft regenen, de hele middag, en de hele avond.

Geen opmerkingen: