dinsdag 25 juni 2024

Walk of Wisdom van Deest naar Nijmegen

Maandag 24 juni 2024
  
Op het Ossenwaardpad door het Nijmeegse Rivierpark

















Wel of geen pelgrimstocht
Na onze pelgrimage op de Spaanse Camino Mozárabe, weer teruggekomen in Nederland, beginnen Durkje en ik te wandelen op de Walk of Wisdom.
De wandelgids noemt deze wandelroute een eigentijdse pelgrimsroute. Het is echter geen pelgrimsroute in de gebruikelijke betekenis, onder andere omdat deze wandelroute niet leidt naar een heilige plek, zoals het graf van de heilige Jacobus al wel eeuwenlang door pelgrims wordt gezien als de heilige bestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In die zin is dit dus geen pelgrimsroute.
Daarentegen beschrijft de wandelgids van de Walk of Wisdom dit pad wel als een route waarop je de tijd kunt nemen om over je levenservaringen na te denken, wat je zou kunnen beschouwen als – zoals ze dat ook wel noemen – een innerlijke, interne pelgrimage, dus niet naar buiten, maar naar binnen. Iedereen maakt met het ouder worden wel zo’n reis naar binnen, ofwel een ‘Walk of Wisdom’.

Wandelroute Walk of Wisdom
De Walk of Wisdom is een 136 kilometer lange wandelroute over heuvels, door bossen, langs rivieren en door oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. De route begint en eindigt in de Nijmeegse Stevenskerk.
Buiten Nijmegen wandel je oostwaarts door de Ooijpolder, en dan buig je af naar het zuiden richting Beek en Groesbeek. In Duitsland ga je langs Kranenburg verder door het Reichswald richting Milsbeek. Daarna buig je af naar het noordwesten via Mook, Molenhoek en Malden, en dan verder via Grave, Ravenstein, Wijchen, Afferden en Deest langs de Waal terug in oostelijke richting naar de Stevenskerk in Nijmegen.
Deze keer lopen Durkje en ik niet samen, maar gaan Eelke & Ike met ons mee. Zij wonen op een strategische plek, in Malden, redelijk centraal langs de grote omtrekkende beweging rond Nijmegen. Malden gebruiken we derhalve elke dag als uitvalsbasis.
De planning is om de 136 kilometers gedurende acht aaneensluitende dagen af te leggen in zeven etappes van gemiddeld zo’n 20 kilometers, met de vijfde dag van de acht dagen als pauzedag.
De routegids belooft ons een meerdaagse wandeling door prachtige natuur, met een grote diversiteit aan landschappen, langs eeuwenoude plaatsen, en plekken met een bewogen geschiedenis.

Etappe 7 van Deest naar Nijmegen
Vandaag wandelen we van Deest naar Nijmegen, over een afstand van 20,3 kilometer.
We staan op om 5:30 uur, en na het ontbijt rijden we met z’n vieren naar Deest aan de Waal, waar we onze auto parkeren en achterlaten bij de dorpskerk, waar onze etappe van vandaag om 7:00 uur begint.
We zijn daarmee de wandeldag een uur eerder aangevangen dan in de voorgaande dagen; enerzijds omdat het vandaag een zonnige en bovenal warme dag gaat worden, en daarnaast omdat we na afloop van deze laatste etappe, en daarmee ook van de Walk of Wisdom nog de terugreis vanuit Deest naar huis zullen hebben.
Vanuit het dorpscentrum lopen we naar de Waalbanddijk, de rivierdijk van de Waal. Voorbij scheepswerf Ravestein gaan we vanaf de Dijk de Uiterwaard op.

Langs de Waal naar het voetveer Beuningen-Slijk Ewijk
Zo lopen we hoog door de Winssensche Waarden naar de Tacitusbrug van Ewijk, over de Waal. Vlak vóór die brug vervolgen we onze route op de Dijk, en de Dijk blijven we ook voorbij de Tacitusbrug volgen.
Onderaan de Dijk zien we een huisje staan, te midden van grote velden bereklauw.
In een bocht van de Dijk buigen we af naar de Waal, om de Ewijkse Plaat op te gaan.  
Vanaf dat punt volgen we de rivieroever van de Waal.
Als gevolg van de hoge waterstanden en van de golfslag van het groot aantal binnenvaart-schepen op de Waal, kalven fikse stukken oever af, en lopen we over een oeverwal van op enkele plekken zo’n twee meter hoogte.
Waar een groep bomen langs de oever staat, staat een groep runderen met kalveren onder enkele bomen in de schaduw. We gaan daar met een ruime boog omheen, om ze niet te verstoren. 
Daarna volgen enkele Waalstrandjes.
Dan komen we bij het voetveer van Beuningen naar Slijk Ewijk. We zijn ongeveer een uur te vroeg voor de eerste oversteek, maar eerst is daar alvast één van de vrijwilligers van het veer, en later ook de tweede. Tijdens onze koffiepauze op deze plek hebben we een gezellig onderhoud met de beide veerboot-vrijwilligers. We hoeven niet overgezet te worden, want onze route gaat vanaf de veerhaven verder langs de Waal.

Via Weurt richting Nijmegen
Enthousiast willen we na de koffie de aangegeven route langs de oever van de Waal vervolgen, maar dat is ons niet gegund.
De waterstand van de Waal is namelijk zo hoog dat we verderop door het water zouden moeten waden om het oeverpad de vervolgen. En iets hogerop is de uiterwaard dermate drassig dat het niet verantwoord is om die te doorkruisen. Er zit dus niets anders op dan maar weer door hoog opgaande grassen en brandnetels een eind terug te lopen naar de opgang van het voetveer, waar we de Dijk wederom op gaan, richting Nijmegen.
Om 10:30 uur passeren we Weurt, langs de grote dorpskerk onder aan de rivierdijk.
Om 10:45 uur lopen we op de Westkanaaldijk de bebouwde kom van Nijmegen binnen.

Van de Oversteek naar de Snelbinder
Na het oversteken van de Sluis Weurt gaan we het graspad op van de grasdijk die met enkele bochten door het haven- en industrieterrein van Nijmegen gaat.
Vanaf de Winselingseweg gaan we via de trappen de Oversteek op, de hoge brug die hier over de Waal ligt. 
Dan maken we over deze lange rivierbrug de halve oversteek naar het Rivierpark in de rivierdelta, waarin de wandelroute verder gaat.
Over het Ossenwaardpad gaat het dan verder door het Rivierpark
Ten behoeve van onze lunchpauze vinden we hier geen zitbanken, maar dat lossen we op door op enkele stapstenen te gaan zitten lunchen, op een doorwaadbare plaats in het Rivierpark.
Na deze lunchpauze in de volle zon – de temperatuur loopt vanmiddag op tot zo’n 27 graden Celsius – gaat het verder over het Ossenwaardpad, voorbij de Zaligebrug langs het Waalstrand naar de Spoorbrug, die de naam Snelbinder draagt.

Binnenkomst in de Stevenskerk van Nijmegen
Over het fiets- en voetpad van deze spoorbrug steken we de Waal wederom over.
Aan de overzijde kunnen we dan via de trappen de Waalkade van Nijmegen op.
Vanaf de Waalkade gaan we langs het Labyrinth (de weg naar binnen) door de Anthonispoort het centrum van de Nijmeegse binnenstad in. 
Vanuit de Stikke Hezelstraat gaan we langs het beeld van Moenen de trappen op naar de hoofdingang van de Nijmeegse Stevenskerk. 
De Sint Steven is gelukkig open, dus we maken een rondje door deze grote stadskerk.
Daar staat ook een groot model van het engeltje van de Walk of Wisdom, ook wel de zaailing genoemd, het logo van de Walk of Wisdom. 
In de sacristie van de kerk melden we ons bij de koster van de kerk, die ons registreert als binnengekomen ‘pelgrims’ van de Walk of Wisdom. We krijgen de nog ontbrekende vogelringetjes van de pelgrimsveter, en een felicitatiekaart wegens het volbrengen van de hele wandelroute, met erbij een kerkstempel in ons routeboekje.
Daarna gaan we nog langs de huidige expositie ‘A Gentle God’, en bekijken we ook het 15e eeuwse fresco van Sancta Ontcommer.  
In de kapel voorbij de prachtig decoratieve kerkramen zingen we onder leiding van Ike met z’n vieren meerstemmig het ‘Ubi Caritas’, hetgeen van de overige kerkbezoekers nog wel de waarderende aandacht krijgt.

Evalueren en thuisreis 
Buiten maken we de doorsteek naar de Waag van Nijmegen, waar we op een terras plaatsnemen voor een heerlijk afsluitend hapje & drankje. 
Dat is ook een mooi moment om met z’n vieren alle wandeldagen van de gehele Walk of Wisdom te evalueren, en gezellig na te blikken op ons groeien op ons levenspad van de wijsheid (Walk of Wisdom).
Vanaf de Waag lopen we naar het busstation, vanwaar Eelke & Ike naar huis rijden in Malden, en wij de andere kant op gaan met de bus terug naar Deest, waar we in onze auto stappen, en huiswaarts keren naar het Friese Feinsum, met genoegen terugkijkend op de zeven hele mooie wandeldagen van ons vieren op de Walk of Wisdom.

Geen opmerkingen: