Zaterdag 22 juni 2024
Wel of geen pelgrimstocht
Na onze pelgrimage op de Spaanse Camino Mozárabe, weer teruggekomen in Nederland, beginnen Durkje en ik te wandelen op de Walk of Wisdom.
De wandelgids noemt deze wandelroute een eigentijdse pelgrimsroute. Het is echter geen pelgrimsroute in de gebruikelijke betekenis, onder andere omdat deze wandelroute niet leidt naar een heilige plek, zoals het graf van de heilige Jacobus al wel eeuwenlang door pelgrims wordt gezien als de heilige bestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In die zin is dit dus geen pelgrimsroute.
Daarentegen beschrijft de wandelgids van de Walk of Wisdom dit pad wel als een route waarop je de tijd kunt nemen om over je levenservaringen na te denken, wat je zou kunnen beschouwen als – zoals ze dat ook wel noemen – een innerlijke, interne pelgrimage, dus niet naar buiten, maar naar binnen. Iedereen maakt met het ouder worden wel zo’n reis naar binnen, ofwel een ‘Walk of Wisdom’.
Wandelroute Walk of Wisdom
De Walk of Wisdom is een 136 kilometer lange wandelroute over heuvels, door bossen, langs rivieren en door oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. De route begint en eindigt in de Nijmeegse Stevenskerk.
Buiten Nijmegen wandel je oostwaarts door de Ooijpolder, en dan buig je af naar het zuiden richting Beek en Groesbeek. In Duitsland ga je langs Kranenburg verder door het Reichswald richting Milsbeek. Daarna buig je af naar het noordwesten via Mook, Molenhoek en Malden, en dan verder via Grave, Ravenstein, Wijchen, Afferden en Deest langs de Waal terug in oostelijke richting naar de Stevenskerk in Nijmegen.
Deze keer lopen Durkje en ik niet samen, maar gaan Eelke & Ike met ons mee. Zij wonen op een strategische plek, in Malden, redelijk centraal langs de grote omtrekkende beweging rond Nijmegen. Malden gebruiken we derhalve elke dag als uitvalsbasis.
De planning is om de 136 kilometers gedurende acht aaneensluitende dagen af te leggen in zeven etappes van gemiddeld zo’n 20 kilometers, met de vijfde dag van de acht dagen als pauzedag.
De routegids belooft ons een meerdaagse wandeling door prachtige natuur, met een grote diversiteit aan landschappen, langs eeuwenoude plaatsen, en plekken met een bewogen geschiedenis.
Etappe 5 van Velp naar Leur
Vandaag wandelen we van Velp naar Leur, over een afstand van 19,8 kilometer.
We staan op om 6:30 uur, en na het ontbijt rijden we gevieren naar de molen op de Molenhoek bij Leur, waar we onze auto parkeren en achterlaten. Dan rijden we met de andere auto door naar Velp, waar we de auto parkeren bij het voormalige klooster De Bronkhorst, waar onze etappe van vandaag begint.
Om 8:30 uur vertrekken we vanaf het parkeerterrein van De Bronkhorst.
Direct daarna lopen we langs de kerk tussen de beide kloosterlocaties.
Emmaüsklooster van Velp
Voordat we Velp verlaten, gaan we eerst nog het kloosterterrein op van het Emmaüsklooster.
Gelukkig staat de kloosterkerkdeur open, en kunnen we naar binnen. In de kerkzaal zit een man aantekeningen te maken in een schrift. Verder zijn er geen andere bezoekers.
We maken een rondgang door de kerk, om het interieur van deze kloosterkerk te bekijken.
Hier en daar vallen ons enkele details op in en buiten de kerk.
Dit klooster is het oudste, nog vrijwel in originele staat gebleven klooster van de minderbroeders-kapucijnen in Nederland.
Na dit kloosterbezoek verlaten we Velp.
Door de Keentsche Uiterwaard
Na de oversteek over de Hertogswetering gaan we de Mars en Wijthdijk op door polder de Lage Wijth.
Na het oversteken van de oude meander van de Maas lopen we op de Hans en Grietweg de Keentsche Uiterwaard binnen.
Een zwarte stier verjaagt met een briesend geluid een aantal paarden, die samen met de koeien van de kudde in het weiland rechts van de weg lopen.
Dan wandelen we het buurtschap Keent binnen.
Net buiten Keent verlaten we de Zuidenhoutstraat, om dan over een paadje bovenop de parallelle grasdijk te lopen.
Via de Keentseweg verlaten we even later de Keentsche Uiterwaard als we de voormalige Maas-meander oversteken.
Via Neerloon langs de Maas naar Ravenstein
Dan volgen we de hoge Maasdijk, eerst langs de Maas-meander, en daarna langs de Maas.
We komen dan ook langs het dorpje Neerloon.
Verderop gaan we – nog steeds langs de Maas – onder de A50 door, en dan arriveren we in Ravenstein.
Voorin Ravenstein drinken we een kop koffie op het café-terras ter hoogte van het voetveer over de Maas.
Na deze koffiepauze gaan we niet direct de Maas over, maar gaan we eerst een stadwandeling maken door Ravenstein. Daartoe wandelen we het centrum van het stadje binnen door de Maas-poort.
In het centrum lopen we naar de grote centrumkerk. Die is helaas gesloten, dus de kerk bezichtigen, gaat niet lukken.
Wel kunnen we naar binnen in de volgende kerk, waar de kerkdeuren wel uitnodigend open staan. Binnen treffen we een expositie aan van de beeldend kunstenaar Andro de Jong uit Lent, die zelf aanwezig is om ons een toelichting te geven op zijn geëxposeerde kunstwerken.
In dit kerkje staat overigens ook een mooi wit orgel dat door twee personen moet worden bespeeld, waarvan de ene de organist is, en de ander trappend op een zijpedaal moet zorgen voor voldoende lucht in het orgel.
Niftrik
Bij een deel van een oud verdedigingswerk van Ravenstein verlaten we het stadje.
Dan lopen we over de Maasdijk terug naar het voetveer over de Maas.
De twee vrijwilligers van het voetveer zitten aan onze rivierzijde te wachten op volgende passagiers, dus als we er aankomen, zetten ze ons direct over de Maas.
Over de Maasbanddijk lopen we dan langs de Maas onder de A50 door naar Niftrik.
Voorin Niftrik hebben we onze lunchpauze op een houten bank bij de basisschool en de kerk.
In de kapel van de kerk hangt een mooi glas in lood-raam met daarop de afbeelding van Jezus in de tempel.
Voorbij Niftrik kunnen we bij Hotel-restaurant-café Hoogeerd de zogenoemde vogelringetjes afhalen voor onze pelgrimsveters van de Walk of Wisdom.
Nabij de horeca-gelegenheid, maar ook gedurende de hele rest van deze etappe ontmoeten we steeds automobilisten die met hun oldtimers meedoen aan de Zeven Heuvelentour voor oldtimers.
Van Wijchen via Leur richting Hernen
Dan draaien we af van de Maas, om over de Ravensteinseweg naar Wijchen te lopen.
Via een mooi groen traject doorkruisen we even later de plaats Wijchen. Na onder een spoorlijn door gelopen te hebben, verlaten we onder de A326 door de plaats Wijchen.
Buiten Wijchen vervolgen we onze route over de lange en rechte Leurseweg tot aan het café in Leur.
Bij de kerk van Leur nemen we plaats op een bank voor onze lunchpauze.
Ten noorden van Leur gaan we het Leursche Bosch in.
In het bos groeit een hele grote zwam op een oude, dikke boomstronk.
Veel bospaden staan plaatselijk onder water, of zijn nogal drassig.
Maar langs de randen van die drassige paden kunnen we toch nog prima voorwaarts door dit bosgebied.
Bij de molen van Hernen, tussen Leur en Hernen, eindigt rond half twee vanmiddag onze etappe van vandaag.
We kunnen nog wel even naar binnen, en ondertussen zijn de molen-vrijwilligers bezig om spullen in en rond de molen op te ruimen, omdat de molen straks sluit.
Bij de molen aan de Molenhoek nabij Hermen stappen we in onze hier geparkeerde auto, en dan rijden we eerst naar Velp, waar we na een bezoek aan het kunstkerkje de andere auto afhalen.
Tot slot rijden we van Velp terug naar Malden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten