dinsdag 31 december 2024

Groeigedichten

Dinsdag 31 december 2024 - Oudejaarsdag
 
Cover van de bundel 'Groeigedichten'

Groei
In het jaar 2005 bundelde de Christelijke Hogeschool Windesheim 24 gedichten van haar docent Chris Boon, ter gelegenheid van zijn naderende afscheid van deze Zwolse hogeschool.
Die gedichtenbundel kreeg als titel 'Groeigedichten', met een vlinder op de cover, verwijzend naar - de gedichten over  - groei in de natuur en elders.

Leren is groeien in structuur
Deze afscheidsbundel werd ook aangeboden om te onderstrepen dat het hart van Windesheim ligt bij de groei van iedere student.
Een vijftal titels van de opgenomen gedichten zijn:
  • Merel in de mist;
  • Nieuwe schoenen;
  • De kluiten;
  • Tijd is;
  • Paradijs.
Citaten
Hieronder volgen enkele korte citaten uit een selectie van deze 24 gedichten van Chris Boon:

als je luistert
maak je woorden in mij wakker
wie ik ben
ben ik ten voeten uit
een wandelaar
de mens is wonderlijk gemaakt
niemand die het snapt
dichters
waar blijft het licht?
het onzegbare wordt niet gezegd
maar op een dag groeit het naar buiten

maar waar het leven je ten diepste
beweegt en drijft
daar mag je niet te precies zijn
daar heb je ruimte nodig
veranderen is moeite
nog niet weten hoe en waarin
met lege handen kun je wel
een handje helpen
je kunt ze vouwen
dus vreemdeling
pas je niet aan de velen aan
misschien maak je me innig blij
met de onverwachte groei
van een vergeten stukje mij

De WinterMaakfabriek van Museum Joure

Zondag 29 december 2024
 
In de Klokkenmakerij van Museum Joure

















Zien - doen - beleven
Vandaag en morgen logeren onze twee kleinzonen Elwin & Nolan bij ons in Feinsum, en dat betekent ook altijd dat we er met zijn vieren op uit gaan om nieuwe dingen te ontdekken.
Voor deze keer staat de WinterMaakfabriek van Museum Joure op het programma. Aangezien die morgen gesloten is, gaan we daar vandaag op museumbezoek.
Museum Joure, of eigenlijk het Friese Joure, zou je kunnen beschouwen als de bakermat van de Nederlandse koffie & thee, immers in 1753 openden Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses hun kruidenierswinkel in Joure en legden zo de basis voor het Douwe Egberts van nu. Egbert & Akke verkochten producten die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren', en koffie, thee en tabak waren daarvan hun belangrijkste producten.
Museum Joure is momenteel de plek om oude ambachten te beleven, en dat kun je hier doen op het monumentale industrieterreintje, middenin het centrum van Joure. Daar zijn we de hele middag letterlijk en figuurlijk onder de pannen, want hier is voor jong en oud heel veel te zien, de doen en te beleven.

Museumroute binnen en buiten
We volgen de aangegeven museumroute en komen zo overal bij langs. Zo beginnen we in It Pakhûs, waar de geschiedenis van Douwe Egberts wordt getoond, en waar de jongens koffie van koffiebonen kunnen maken, en waar ze ook hun eigen theezakje met eigengemaakt thee-etiket maken. En de grote draaiende industriële koffiemolen maakt ook wel indruk.
Bovenin het pakhuis bezoeken we de twee exposities, van de vijf genomineerden van de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving, en van de afgestudeerden van de Kunstenaars Klassieke Academie.
Via de buitenroute komen we daarna in de Koperslagerij, waar de kinderen hun naam ponsen in een metalen plaat. 
In het volgende gebouw lopen we door de Klokkenmakerij en de Zilversmederij. Hier is van alles te zien over de productie, en van een uitgebreide collectie werktuigen en klokken en zilverwerk.
Aan de overzijde van de brug komen we in de Metaalwarenfabriek. Hier passeren we de collectie van de Kopergieterij, en ernaast in de hallen de Drukkerij, die vol staan met drukkerijmachines. Hier kunnen kinderen in de Maakfabriek in een voor hen enorme machine hun eigen boekenlegger drukken, hetgeen voor hen een verrassende activiteit is, want immers zelf gedrukt met die grote machine.  
Een andere activiteit in de Drukkerij is het leren om in spiegelbeeld letters te zetten, hetgeen voor drukwerk vroeger te doen gebruikelijk was. Met de spiegel vóór zich op tafel kunnen de jongens zien wat het resultaat van hun onderzoekend letterzetten is.
Op de terugweg gaan we nog op bezoek in het geboortehuis van Egbert Douwes. Daarin laten we de kids gericht kijken naar wat zij hier in dit oude huisje al dan niet zien, om dat te vergelijken met hoe zij dat zelf thuis hebben.
Vanmiddag zijn ze onderweg nog bezig geweest met een kleine en grotere speurtocht, en Museum Joure biedt dan ook nog koffie, thee of limonade aan, en ter afsluiting krijgen de jongeheren in het museum-grutterswinkeltje dan ook nog een zakje snoep op vertoon van hun Entreekaart van Museum Joure met haar succesvolle WinterMaakfabriek.

zaterdag 28 december 2024

Als nieuw! - Leven in het licht

Zaterdag 28 december 2024
 
Cover van de Adventskalender 2024

Adventskalender 2024
Op Eerste Kerstdag van 25 december 2024 sloten we de weken van Advent af. Daarmee stopte ook de dagelijkse lezing van onze Adventskalender 2024, die door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) werd gemaakt.
De periode van vier weken die voorafgaan aan het Kerstfeest heet ‘Advent’. Dat woord is afgeleid van het Latijnse woord ‘advendus’, dat ‘komst’ betekent. 
In de vier weken vóór Kerst hebben we ons voorbereid op het Kerstfeest, het feest waarbij we de geboorte van de Here Jezus gedenken en vieren.

Als nieuw!
De titel van deze Adventskalender 2024 is: 'Als nieuw!' en de subtitel luidt 'Leven in het licht'. 
In het donker van de actualiteit van vandaag de dag mag het ons bemoedigen dat het licht van Gods koninkrijk al zichtbaar wordt.
In de vier adventsweken komen de volgende thema's aan de orde:
  • Week 1: Op weg naar het koninkrijk vraagt God ons waakzaam te zijn. Deze week is aangeboden door Leon van den Dool, predikant.
  • Week 3: We horen de stem van Jesaja, die profeteert over Gods komende koninkrijk, met profetieën die verbonden zijn aan de God die de lijnen van de toekomst kent. Deze week is aangeboden door Anna-Meta Kobes-Gerritsen, predikante.
  • Week 3: Deze week klinken de Psalmen, waardoor mensen steeds weer bemoedigd worden als de weg soms moeilijk is. Beeldend en vol verwachting nodigen de Psalmen uit tot de keuze voor God. Deze week is aangeboden door Marleen van der Louw, theologe.
  • Week 4: Dan staan de lofzangen op Jezus - van Elisabeth, Hanna, de engelen en van Johannes - centraal. Zingen doet wat met je. Je wordt er een ander mens van. Deze week is aangeboden door René de Reuver, scriba bij de PKN
En elke dag is er een overdenking, aangevuld met liederen en gebeden.
Deze publicatie bevat ook een Kerstverhaal, met als titel: 'Licht in het donker'.

Adventsrooster 2024
Deze Adventskalender bood ons vanaf zondag 1 december 2024 - de Eerste Zondag van Advent - elke dag een nieuwe inspiratie, om daarmee - en zo - toe te leven naar Kerst. 
De teksten van deze Adventskalender 2024 komen uit de Nieuwe Bijbelvertaling van 2021 en uit het Liedboek (voor de kerken).
Dit Adventsrooster hielp ons thuis bij de voorbereiding op het Kerstfeest. 
Elke dag heeft een eigen thema, zoals bijvoorbeeld:
  • Je diepste verlangen;
  • Sta klaar;
  • Schitterend licht;
  • Nieuwe zee;
  • God is mijn behoud;
  • Actief wachten;
  • Sprekend God.
In deze weken lazen we uit de volgende bijbelboeken:
  • Lucas;
  • Hebreeën;
  • Matteüs;
  • Jesaja;
  • Openbaring;
  • Psalmen;
  • Jesaja;
  • 1 Samuël;;
  • Johannes.
De kalender bestaat uit 25 bijbelteksten met toellichting en een gebed, een vraag, een suggestie, een leestip, een kijktip of een tip, bijvoorbeeld"
  • Wat geeft jou moed om door te gaan bij tegenslagen of moeilijkheden?
  • Heb jij toekomstdromen? Waar kijk jij naar uit?
  • Als je deze week ergens moet wachten, pak dan niet je telefoon, maar vul die tijd actief met bidden. Bijvoorbeeld voor de mensen die je op dat moment ziet.
  • Zing Lied 487, "Eer zij God in onze dagen".
Met bovenstaande thema's, bijbelteksten en overdenkingen kwamen wij elke dag een stapje dichter bij Kerst.

vrijdag 27 december 2024

Kerstfeest vieren in De Hege Stins van Stiens

Woensdag 25 december 2024
 
De herders komen op bezoek in de stal van Bethlehem

















Kinderen: Jezus is geboren! Het is Kerstfeest!
Veel auto's, fietsen en aanlopende kerkgangers vanmorgen bij De Hege Stins in Stiens. Direct is al wel duidelijk dat de ochtendkerkdienst waarin we vanmorgen als Protestantse Gemeente te Stiens met gemeenteleden en met alle gasten het Kerstfeest gaan vieren op deze Kerst-ochtend, druk bezocht zal zijn.
In de ontvangsthal van de kerk is het al een drukte van belang, met al die binnenkomende kerkgangers, waar de organisatoren van alle leeftijden nog druk heen en weer lopen om de laatste voorbereidingen voor deze Kerstviering te verrichten.  
We gaan de kerkzaal binnen langs een kleurrijke rij kerststalletjes met sterren en lichtjes erin, die in de afgelopen Adventsweken door de kinderen van de Kindernevendienst met passie en creativiteit zijn gemaakt. Daarmee is de toon gezet, want als je het nog niet wist, dan attenderen de kinderen je er wel op met hun kerststalletjes: Jezus in geboren! We vieren vandaag het Kerstfeest.

Kerk van alle generaties 
In deze Kerstviering zal onze gemeenteband United voor de muziek zorgen. We luisteren naar hun Kerstliederen, en zingen ook samen met United.
Als Protestantse Gemeente te Stiens willen we een 'Kerk voor alle generaties' zijn, en dat oefenen we voortdurend; de ene keer met iets meer succes dan de andere keer, maar vandaag komt heel goed uit de verf dat we een kerk vàn alle generaties zijn en ook een kerk vóór alle generaties.
Dat betekent de nodige organisatie vooraf, en dat is het alleszins waard, zo blijkt ook vandaag. 
De voorganger van deze Kerstviering is vanmorgen onze eigen gemeente-predikant, dominee Jak Verwaal, die overigens over zo'n twee weken afscheid van ons zal gaan nemen vanwege zijn naderende emeritaat. Maar vandaag is hij nog onze voorganger in deze kerkdienst.
  
Kerstfeest voor alle generaties
Er gebeurt van alles in deze feestelijke kerkdienst. Zo wordt er naar muziek geluisterd, we zingen samen, bidden & danken, lector Sjoerd Bakker leest voor uit de Bijbel, en we luisteren naar een overdenking van de voorganger.
De kinderen verzorgen een aanmerkelijk aandeel van deze kerkdienst, onder andere met hun Kerstspel en met hun Kerstdans. Zo kijken we naar het Kerstspel waarin keizer Augustus, de engel Gabriël en een engelenkoor, Jozef & Maria, de wijzen uit het oosten, de herders in het veld en het kindje Jezus in de stal van Bethlehem allen de volle aandacht krijgen in hun verbeelding van het Kerstverhaal. Daarna wordt er een Kerstvertelling voorgelezen door (groot)moeder Titia Dijkhuis, en dan volgt de vrolijke Kerstdans op het podium in de kerkzaal. 
Het is bijna teveel om op te noemen, dus daarom hieronder een kort beeldverhaal van wat er allemaal gebeurt: 

 


 
 

 

Het feest gaat door
Alles alles is gezegd, vertoond, gezongen, en als iedereen is bedankt voor zijn & haar bijzondere bijdrage aan deze feestelijke ochtenddienst, is het moment gekomen om als gezegenden de wereld weer in te trekken, om in eigen settting het Kerstfeest verder te vieren. Daartoe nodigt dominee Verwaal alle kinderen uit om op het podium te komen, waarna hij op gebruikelijke wijze eerst alle kinderen op het liturgisch centrum zegent, en daarna samen met de kinderen alle kerkgangers in de kerkzaal heenzendt en zegent met de zegen van God. 
Daarna verlaten we de kerkzaal met de muziek van United, en zet het feest zich voort in de ontvangsthal van De Hege Stins, en dan thuis, of daar waar wij later op de dag nog zullen zijn. 

Gezegende Kerstdagen gewenst!

donderdag 26 december 2024

Kerstavondviering in de Sint-Vituskerk van Feinsum

Dinsdag 24 december 2024 - Kerstavond
 
Korpsmuziek van Crescendo Hijum-Finkum in de Sint-Vituskerk van Feinsum

















Hoor de engelen
De Sint-Vituskerk van Feinsum staat op deze Kerstavond prachtig in de schijnwerpers als we onze eeuwenoude terpkerk binnen gaan. In de ontvangsthal, in de consistorie en in de mooi versierde kerkzaal is het al een gezellige drukte. We komen hier vanavond bijeen voor de jaarlijkse Kerstavond-viering van Feinsum, die wordt georganiseerd door Dorpsbelang Feinsum.
Op het moment dat deze viering om 20:00 uur gaat beginnen, is de kerkzaal nagenoeg vol. Er worden nog enkele extra stoelen de kerkzaal in gebracht om ook de laatste kerkgangers een goede zitplaats te bieden, en dan beginnen de muziekklanken van de Christelijke Muziekvereniging 'Crescendo Hijum-Finkum', want dit fanfarekorps gaat ons vanavond - evenals in voorgaande jaren - verblijden met prachtige kerstmuziek, zowel in concert-setting als ter begeleiding van onze samenzang. De dirigent van ons twee-dorpen-muziekkorps heeft elders andere dirigeerverplichtingen, maar gelukkig heeft het korps voor deze gelegenheid een vervangende dirigent gevonden, in de persoon van Gatse Hylkema, die behalve de muziekdirectie vanavond op de valreep ook nog de verbindende teksten tussen alle onderdelen van deze viering zal gaan uitspreken.
Voorafgaand aan deze Kerstavondviering speelt het korps zes muziekstukken, waaronder de muziek van 'Hoor de eng'len zingen d'eer, van de nieuwgeboren Heer'.

When a Child is born
Deze avondviering wordt geopend door de voorzitter van Dorpsbelang Feinsum, Ate Reitsma, die alvast - en terecht - zijn woorden van dank uitspreekt tot al die dorpsvrijwilligers die door het versieren van deze kerk, door het halen van de boodschappen, door het voorbereiden van de catering voor deze avond, en door alle andere bijdragen die zijn geleverd, het mogelijk hebben gemaakt dat we hier in onze dorpskerk vanavond het kerstfeest in zo grote getale kunnen vieren.
Daarna speelt Crescendo het bekende muziekstuk van 'Soleado': 'When a Child is born', waarna we in samenzang het Kerstlied 'Stille nacht, heilige nacht!' zingen.
Dan krijgt Willem Feijten het woord, de verteller, die ons vanavond twee kerstverhalen gaat vertellen. 
  • Zijn eerste verhaal gaat over een harpist, die bij de koning wordt genodigd, omdat de koning pas kan eten en slapen, nadat hij de klanken van een harp heeft gehoord. De harpist gaat wel naar de koning, maar met als voorwaarde dat hij met Kerst thuis zal zijn bij zijn gezin. Maar ja, daar ging de koning toen niet mee akkoord. De aanwezigen in de kerkzaal luisteren aandachtig, want komt het goed? Zal de harpist het kerstfeest wel of niet met zijn gezin vieren?
Aansluitend speelt Crescendo drie muziekstukken, waaronder 'The Code' van Nemo, bekend geworden van het Eurovisie Songfestival 2024, handelend over de acceptatie van mensen onderling. Crescendo speelt het uitbundig en expressief. Daarna luisteren we naar filmmuziek van 'Frozen' en de beroemde filmmuziek 'Walking in the air' van de film 'The Snowman'.
 
Vier het leven
Daarna luisteren we naar het tweede kerstverhaal van verteller Willem Feijten,
  • Het verhaal gaat over een onrustig, ziek jongetje op een boerderij. In een spookachtige nacht vraagt het jongetje zijn moeder om een beetje water uit de pomp van buiten te halen. Daar volgt een spannende ontmoeting met een zwarte gestalte. En toch klinken even later de woorden: "Dank u wel dat u mij aanspreekt in Gods naam". Moeder krijgt een kistje met een overvloed aan munten, en maakt daarmee van die boerderij een gastvrij huis. Haar zoontje geneest, en het huis van dit jongetje en zijn moeder wordt een 'plek van welkom', een plek om het leven te vieren, het hele jaar door. De moraal is dat we het donker toch wel recht in de ogen moeten kijken, want dán wordt het licht!  
Tijdens hun vierde muziekblok speelt Crescendo daarna het 'Merry Christmas' van Elton John & Ed Sheeran, en daarna het wereld-beroemde en populaire 'Feliz Navidad' van José Feliciano
Dan is het aan Ate Reitsma om onder andere de fanfare Crescendo te bedanken voor haar muziek, de verteller Willem Feijten voor zijn verhalen, de technicus Jurre Reitsma voor zijn ondersteuning van licht & geluid, en ook alle aanwezigen in de kerkzaal voor hun komst, uit Feinsum en ook van daarbuiten.
Deze gezellige kerstavond wordt daarna afgesloten met Glühwein & warme chocolademelk, en daarna zijn er nog hapjes en drankjes, om de ontmoeting van alle gasten luister bij te zetten.
  • Als dorpelingen prijzen we ons gelukkig met het feit dat we op Kerstavond dit feest met zovelen in goede harmonie kunnen vieren. 
  • Een goed begin. 
  • Morgen is het Kerstfeest!

dinsdag 24 december 2024

Rondje 19 om de Kerken - van Oudebildtzijl & Fiifhuzen & Nieuwebildtzijl - in Noord-Fryslân

Maandagmiddag 23 december 2024
 
Bij het vogelobservatiepunt op de kwelders van het Noorderleeg

















Rondjes om de kerken in noord-Fryslân
Op 31 mei 2024 publiceerde de Stichting Tsjerkepaad in het Friese Pingjum haar wandelgids 'Rondjes om de kerken in noord-Fryslân'. Deze fiets- en wandelgids is geschreven door de bekende wandeljournalist Fokko Bosker.
Stichting Tsjerkepaad ijvert voor een zo ruim mogelijke openstelling van monumentale kerken in Fryslân, en zo'n wandelgids is dan een geschikt instrument om fietsers en wandelaars te laten fietsen en wandelen langs (zo mogelijk opengestelde) Friese kerken.
Deze wandelgids is naast de Kleasterrûntsjes van Stichting Tsjerkepaad deels gebaseerd op de Jabiksrûntsjes die Stichting Jabikspaad Fryslân en Stichting Tsjerkepaad jaren geleden al hebben ontwikkeld. Fokko Bosker heeft in die Kleasterrûntsjes en in die Jabiksrûntsjes de nodige aanpassingen gedaan, en voor deze wandelgids ook een aantal nieuwe wandelrondjes gecreëerd, om daarmee 26 inspirerende wandelroutes te ontwerpen langs kerken in noord-Fryslân, door het omliggende cultuurlandschap.

26 wandelrondjes
Deze 26 rondjes om de kerken liggen verspreid door het hele noorden van Fryslân, en hebben elk een lengte die varieert tussen 5,1 en 18,3 kilometer. De totale lengte van alle 26 rondjes is 337,4 kilometer, waarmee de rondjes een gemiddelde afstand van 13 kilometer hebben. 
Door de grote variatie qua afzonderlijke afstanden, kun je er per wandeldag voor kiezen om bijvoorbeeld 1, 2, 3 of meer rondjes te fietsen of te wandelen. De wandelgids vermeldt welke 12 van de 26 rondjes kunnen worden gefietst.
Het mooie van de wandelgidsen van Fokko Bosker is dat je naast de routebeschrijving en routekaartjes onderweg ook een interessante beschrijving krijgt van het landschap en van de kerken langs de route. Zo verweeft Fokko Bosker cultuurhistorie, erfgoed en landschapsgeschiedenis. 
Deze wandelgids maakt gebruik van de wandelknooppunten van het Friese wandelknooppuntennetwerk, hetgeen het navigeren in het veld vergemakkelijkt.
Elke wandelronde begint met een korte bezinningstekst, die je mee kunt nemen ter overdenking onderweg, zoals:

"Nim ik de wjokken fan de moarntiid
en stryk ik del by de fierste see,
ek dêr sil Jo hân my liede
en Jo rjochter hân my fêst hâlde."

Zee in zicht
Vanmorgen liepen we al Rondje 20 rondom Sint-Jacobiparochie, over een afstand van 12,3 kilometer. Vanmiddag lopen we aanvullend het rondje 19 langs de drie kerken van Oudebildtzijl, over een afstand van 12,5 kilometer. Totaal wandelen we derhalve vandaag 12,3 + 12,5 = 24,8 kilometer.
Dit rondje begint in Oudebildtzijl en gaat dan via Fiifhuzen naar de Waddenzeedijk, en vervolgens door het buitendijkse getijdenlandschap via Nieuwebildtzijl terug naar Oudebildtzijl.
Voorbij Fiifhuzen is de Waddenzeedijk al prominent in zicht, maar zodra we bij het gemaal De Heining de zeedijk oversteken, krijgen we over de brede kwelders de Waddenzee in zicht.
Om 11:15 uur vertrekken we vanuit Sint-Jacobiparochie, en rijden we naar Oudebildtzijl, waar we de auto parkeren op de Keuningsstreek langs de Kaaifaart. 
Als we vertrekken, is het om 11:35 uur 7 graden Celsius, en bij terugkomst in Oudebildtzijl om 15:00 uur is het nog steeds 7 graden Celsius. 
Het weer is overwegend bewolkt, maar wel droog. Gedurende de hele dag waait trouwens een straffe wind uit het noordwesten. In het tijdsbestek dat we langs de Waddenzeedijk en over de kwelders van het Noorderleeg lopen, breekt de zon af en toe behoorlijke door de wolken, en vooral als we vanuit Nieuwebildtzijl teruglopen naar Oudebildtzijl is het buitengewoon aangenaam weer, met de wind in de rug en de heerlijke zonneschijn recht vóór ons. 

"Al verhief ik mij op de vleugels van de dageraad,
al ging ik wonen voorbij de verste zee,
ook daar zou Uw hand mij leiden,
zou Uw rechterhand mij vasthouden."

Van de Oudebildtzijl naar Fiifhuzen
Om 11:35 uur begint onze middagwandeling - vanaf de laaggelegen parkeerplaats aan de Kaaifaart langs de Keuningsstreek - bij de doopsgezinde Julianakerk van Oudebildtzijl.
Waar we over de Ouwesylster Pyp de Kaaifaart oversteken, gaan we de Monnikebildtdijk op, en lopen we even later Oudebildtzijl uit. 
Aan het eind slaan we linksaf, om dan aan de voet van de Vijfhuisterdijk richting Fiifhuzen te wandelen. Daar ontmoeten we Jan, die verderop - voorbij Fiifhuzen - woont. In de luwte van zijn auto hebben we even een kort onderhoud met hem, en daarna - als we dan in noordelijke richting verder lopen door Fiifhuzen - worden we weer geconfronteerd met de harde wind vanuit het noordwesten.
In de bocht met de Koedijk gaan we niet de Koedijk op, maar rechtdoor.

De Waddenzeedijk 
Bovenop deze grasdijk gaat het dan - opboksend tegen de wind - richting Zeedijk, waar we even later arriveren ter hoogte van het zeegemaal de Heining. In de luwte van de Heining staat een wielrenner te pauzeren.
Wij beklimmen de dijktrappen van het gemaal, en krijgen dan van bovenop de Waddenzeedijk een weids uitzicht over de kwelders van Polder Bokkepollen em de Keegen, het Wad en de Waddenzee. Dit is ook wel het moment om te genieten van de zonneschijn, en van de prachtige wolken over het buitendijkse gebied van het Noorderleeg.
Aan de voet van de Zeedijk wandelen we dan met fikse tegenwind naar het Kweldercentrum van It Fryske Gea. We weten dat dat informatiecentrum normaal gesproken open is voor het publiek, en we willen daar binnen onze lunchpauze houden.
Gelukkig is de deur inderdaad open, en zijn we in de gelegenheid om hier binnen heel comfortabel te genieten van onze lunchpauze.

Fryslân Bûtendyks
Na deze genoeglijke lunchpauze steken we tegenover het Kweldercentrum de Waddenzeedijk over, om verder te gaan door het buitendijkse gebied. Dit deel van deze etappe wordt wel het meest stoere deel van dit rondje, want we gaan nu de kwelders van het Noorderleeg op, over lage dijkjes door een weids en guur kwelderlandschap.
Over een drassig graspad langs een brede geul lopen we noordwaarts richting zee, en passeren we het vogelobservatiepunt.
Beneden staat het helemaal onder water, dus ik klim even het dijkje over om uitzicht te krijgen over het natte kwelderlandschap, dat is aangewezen als niet toegankelijk vogelbroedgebied.
Daarna gaat het verder langs de vloedlijn over de kwelders van de Polder Noorderleegsbuitenveld. 

Op de bunker van de Fliegerhorst
We vragen ons af of het mogelijk zal zijn om de Fliegerhorst straks te bereiken, want die ligt nog veel verder het Wad op. 
Even later blijkt dat wel te kunnen, want het pad naar de Fliegerhorst ligt net niet onder water.
Onder een prachtige wolkenlucht lopen we dan nog verder zeewaarts, met de bunker recht vóór ons. 
In 1940 werd hier op het Noarderleech het oefengebied voor de Fliegerhorst in Leeuwarden door de Duitsers in gebruik genomen. Deze bunker is in 1941 gebouwd als observatiepost ten behoeve van de oefenbombardementen en -beschietingen van de Duitse Luftwaffe. De wanden van deze bunker zijn meer dan 50 centimeter dik en de verhoogde vloer zorgde ervoor dat de observatiepost droog bleef tijdens overstromingen van dit buitendijks gebied. 
We gaan bij de stalen trappen op, om dan bovenop de bunker een schitterend uitzicht te krijgen over dit unieke natuurgebied van Fryslân. 
Te midden van de door de Waddenzee overstroomde kwelders hebben we een formidabel uitzicht over dit buitendijkse gebied, en kilometers verderop zien we de twee veerboten tussen Holwerd en Ameland heen en weer varen.
Bij de bunker ligt een stervende gans, die niet eens meer de kracht heeft om de kop te heffen als we de gans naderen. Of de gans lijdt aan een ziekte zoals de (momenteel actuele) vogelgriep, of aan ouderdom, weten we niet, maar het is wel duidelijk te zien dat deze gans niet lang meer te leven heeft.

Via Nieuwebildtzijl terug naar Oudebildtzijl
Wij lopen weer terug van de bunker naar het grasdijkje verder landinwaarts. 
Een eindje verderop passeren we de grote Westerdobbe.
Bij een brede geul die naar de zee stroomt, gaan we over een dam, om dan over een laag dijkje door de kwelders terug te lopen naar de zeedijk.
Als we bij de overgang van de Zeedijk naar de Poldijk de dijk op klimmen, ontmoeten we boven op de dijk een echtpaar uit Oudebildtzijl, dat de harde wind ook even heeft getrotseerd om een kijkje over de dijk te nemen.
Over het Butendykswechy lopen we landinwaarts naar Nieuwebildtzijl.
Vanuit Nieuwebildtzijl gaat het dan over de Van Albadaweg langs de Kaaifaart weer terug naar Oudebildtzijl, waar we om 13:45 uur arriveren. 
Ruim tien minuten later komen we aan op de Ouwesylster Pyp, waar dit Rondje 19 eindigt. 
Op de Keuningsstreek stappen we in onze daar geparkeerd staande auto, en dan rijden we terug naar huis in Feinsum.

maandag 23 december 2024

Rondje 20 om de Kerken - van Sint-Jacobiparochie & Zwarte Haan - in Noord-Fryslân

Maandag 23 december 2024
 
Bij het beeld van de Slikwerker van Zwarte Haan

Rondjes om de kerken in noord-Fryslân
Op 31 mei 2024 publiceerde de Stichting Tsjerkepaad in het Friese Pingjum haar wandelgids 'Rondjes om de kerken in noord-Fryslân'. Deze fiets- en wandelgids is geschreven door de bekende wandeljournalist Fokko Bosker. 
Stichting Tsjerkepaad ijvert voor een zo ruim mogelijke openstelling van monumentale kerken in Fryslân, en zo'n wandelgids is dan een geschikt instrument om fietsers en wandelaars te laten fietsen en wandelen langs (zo mogelijk opengestelde) Friese kerken.
Deze wandelgids is naast de Kleasterrûntsjes van Stichting Tsjerkepaad deels gebaseerd op de Jabiksrûntsjes die Stichting Jabikspaad Fryslân en Stichting Tsjerkepaad jaren geleden al hebben ontwikkeld. Fokko Bosker heeft in die Kleasterrûntsjes en in die Jabiksrûntsjes de nodige aanpassingen gedaan, en voor deze wandelgids ook een aantal nieuwe wandelrondjes gecreëerd, om daarmee 26 inspirerende wandelroutes te ontwerpen langs kerken in noord-Fryslân, door het omliggende cultuurlandschap.

26 wandelrondjes
Deze 26 rondjes om de kerken liggen verspreid door het hele noorden van Fryslân, en hebben elk een lengte die varieert tussen 5,1 en 18,3 kilometer. De totale lengte van alle 26 rondjes is 337,4 kilometer, waarmee de rondjes een gemiddelde afstand van 13 kilometer hebben. 
Door de grote variatie qua afzonderlijke afstanden, kun je er per wandeldag voor kiezen om bijvoorbeeld 1, 2, 3 of meer rondjes te fietsen of te wandelen. De wandelgids vermeldt welke 12 van de 26 rondjes kunnen worden gefietst.
Het mooie van de wandelgidsen van Fokko Bosker is dat je naast de routebeschrijving en routekaartjes onderweg ook een interessante beschrijving krijgt van het landschap en van de kerken langs de route. Zo verweeft Fokko Bosker cultuurhistorie, erfgoed en landschapsgeschiedenis. 
Deze wandelgids maakt gebruik van de wandelknooppunten van het Friese wandelknooppuntennetwerk, hetgeen het navigeren in het veld vergemakkelijkt.
Elke wandelronde begint met een korte bezinningstekst, die je mee kunt nemen ter overdenking onderweg, zoals:

"Moge de weg je zeggen: volg me maar.
Moge de ster je zeggen: richt je op mij.
Moge de grond je zeggen: bezaai me.
Moge het water je zeggen: drink me.
Moge het vuur je zeggen: warm je.
Moge de boom je zeggen: schuil in mijn schaduw.
Moge de vrucht je zeggen: pluk me.

Als je de weg kwijt raakt,
geen vaste grond vindt en dreigt te verzinken,
als het vuur gedoofd is
en je kou lijdt in een nacht zonder sterren,
als de bomen kaal zijn en je honger en dorst hebt,
dan moge de Eeuwige je zeggen:
"Wees niet bang, Ik zal er zijn"."

Hoofdplaats voor pelgrims die de weg van de sterren volgen
Vanmiddag lopen we Rondje 19 in Oudebildtzijl en omstreken over een afstand van 12,5 kilometer, maar vanmorgen lopen we éérst Rondje 20, om de kerk van Sint-Jacobiparochie, over een afstand van 12,3 kilometer. Totaal gaan we vandaag dus 24,8 kilometer wandelen.
Dit rondje begint in Sint-Jacobiparochie en gaat dan langs de Waddenzeedijk naar Zwarte Haan, en vervolgens over de Oudebildtdijk terug naar Sint-Jacobiparochie.
Het is een route die begint bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, de Friese startplaats voor pelgrims die op weg gaan naar het Spaanse Santiago de Compostela. In het 12e eeuwse boek de 'Codex Calixtinus' wordt de Camino gezien als de aardse weergave van de stand van de Melkweg op 25 juli; de Melkweg die zich dan vanuit Sint-Jacobiparochie uitstrekt over het Europese continent richting Santiago de Compostela, als de weg van de sterren.
Om 8:00 uur vertrekken we in het - net nog - duister vanuit Feinsum, en rijden we naar Sint-Jacobiparochie, waar we de auto parkeren bij de Groate Kerk in het centrum. Als we vertrekken, is het 7 graden Celsius, en bij terugkomst in Sint-Jacobiparochie om 11:15 uur is nog steeds 7 graden Celsius. 
Het is zwaar bewolkt, en overwegend droog. Er waait een straffe wind vanuit het noordwesten over dit eeuwenoude getijdenlandschap, en ondertussen probeert de zon tussen alle wolken door even door te breken. 

Van Sint-Jacobiparochie naar Zwarte Haan 
Om 8:20 uur gaan we - op de scheiding van duister en licht - van start bij de Groate Kerk in het centrum van Sint-Jacobi-parochie. Over het Westeinde lopen naar de westelijke rand van de bebouwde kom. Daar gaan we het Spoorrondsy op, en ook dan lopen we nog behoorlijk beschut tegen de harde wind.
Maar als we dan het Sandpad op gaan, aan de westkant van de grote boomgaard aan de rand van het dorp, krijgen we gedurende het hele eind over het schelpenpad tot aan de brug over de Ouwe Faart te maken met een fiks harde tegenwind.
Aan de overzijde van de Ouwe Faart gaan we de Oudebildtdijk op naar de Westhoek.
Daar draaien we de Boonweg op, waarover we met fikse tegenwind in de richting van de Waddenzeedijk lopen. Vlak vóór de zeedijk staan twee oude Citroëns in de tuin, vanwege de abominabele staat ervan voorbeelden van vergane glorie.
Aan het eind van de Boonweg klimmen we de zeedijk op, waar we dan een weids uitzicht krijgen over de kwelders, het Wad en de Waddenzee.
In de luwte van de Zeedijk lopen we dan door naar Zwarte Haan, waar we arriveren ter hoogte van het H.G. Miedemagemaal.
Vanaf het plateau van de vispassage van dit gemaal, hebben we een mooi uitzicht landinwaarts over de Kouwe Faart zuidwaarts.

Fan Nijedyk na Ouwedyk
We lopen door naar de doorgang naar de Waddenzeedijk.
Daar passeren we het beeld van de Slikwerker, die hier tegen het binnendijkse talud staat, ter ere van en ter nagedachtenis aan al die slikwerkers die Fryslân Bûtendyks hebben gecreëerd tot wat het nu is.
Vanaf de Waddenzeedijk hebben we dan wederom een schitterend uitzicht over de buitendijkse kwelders, het Wad en de Waddenzee.
Dan dalen we af van de zeedijk, en lopen we het buurtschap Zwarte Haan binnen. 
Het gelijknamige restaurant is gesloten, dus we steken de Nieuwebildtdijk over, en gaan dan aan de andere kant van de dijk het Kaatsgat op. Daar vinden we in de luwte van de dijk en van de dijkbebouwing langs de Nije Faart een bankje, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze.
Daarna volgt een ongeveer twee kilometer kaarsrecht pad van het Kaatsgat langs de rietkraag van de Kouwe Faart, tot aan de opgang naar de Oudebildtdijk.
Daar aangekomen, passeren we Jabikstate, het dijkhuis van Jabik & Maaike, die - zo constateren we - niet thuis zijn. 
Iets verderop komen we dan langs het voormalige Café De Oasthoek, dat momenteel te koop staat.
De mooie muur-schildering van dit oude café (1889) is een opvallend object voor wie hier op de oude zeedijk passeert.

Over de Kadal naar de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie
Als we bij de T-splitsing met de Kadal arriveren, steken we de Ouwe Faart over, en wandelen we over de Kadal zuidwaarts naar Sint-Jacobiparochie.
Direct voorin het dorp gaan we het voormalige spoortracé op, over een smal schelpenpad tussen woonblokken en bedrijfsgebouwen door naar de Georg van Saksenstraat.
Dan hoeven we alleen nog maar in zuidelijke richting naar de Groate Kerk vóór ons te lopen. Omdat op dit moment twee ons bekende vrijwilligers in het Jabikshuus aan het werk zijn om de Kerstnachtdienst voor te bereiden, kunnen we hier even naar binnen om onder andere van het toilet gebruik te maken.
We zien in het register van het Jabikspaad hier ook dat de Jabikspaad-wandelaar Lucas Visscher die gisteren bij ons een refugiostempel haalde, hier zijn startstempel van het Jabikspaad bij de Groate Kerk heeft verkregen.
Vóór de Groate Kerk gaan we nog even langs het pelgrimsmonument van Henk Rusman, dat vóór deze pelgrimskerk is opgesteld.
Daarna stappen we in de auto naast de kerk, en rijden rond 11:15 uur vanuit Sint-Jacobiparochie naar Oudebildtzijl, waar onze middagkuier zal aanvangen van Rondje nummer 19 van Rondjes om de kerken in noord-Fryslân.

zondag 22 december 2024

Gospelgroep Promise van Urk met Christmas Anyway in Stiens

Zaterdagavond 21 december 2024
 
Instrumentaal duet op keyboard & viool van Promise in Stiens

















Christmas Anyway
De gospelgroep Promise van Urk is inmiddels een bekende verschijning in De Hege Stins van Stiens. Eerder trad Promise al vier keer op in deze kerk van de Protestantse Gemeente te Stiens, onder andere in april 2018 en in oktober 2023. 
Vandaag is deze gospelgroep Promise van Urk naar De Hege Stins te Stiens gekomen voor haar Kerstconcert, getiteld: 'Christmas Anyway'
Deze Kerstmuziekviering wordt georganiseerd door de Evangelisatie- en Zendingscommissie van de Protestantse Gemeente te Stiens.

Het avondprogramma van deze Sing In is door Promise opgebouwd rond de volgende vier thema’s:
  • Aankondiging, 
  • Geboorte, 
  • Aanbidding en 
  • Nu.
In al die muzikale programmablokjes luisteren we naar prachtige Kerstliederen. 
Promise zingt en speelt veel, en er zeker ook enthousiaste samenzang.

Kerstmuziek met veel variatie en blijde boodschap
De gospelgroep staat onder bezielende leiding van de Urker dirigent Menno Hakvoort.
De al ruim dertig jaar bestaande gospelgroep is dankbaar voor al de muzikale jaren die hen al zijn gegeven, en ze hopen in veel kerkelijke gemeenten in de toekomst een bijdrage te blijven leveren door te zingen van Gods grote naam. 
Het koor wordt begeleid door haar eigen band. De band omlijst de muziekstukken op fantastische wijze op gitaar, drums, keyboard en viool. 
Speciale aandacht vraagt dirigent Hakvoort halverwege dit Kerstconcert voor de twee instrumentale muziekstukken op keyboard & viool, waar de aanwezigen in de zaal ademloos naar zitten te luisteren.
Niet allen zij, maar band en koor krijgen regelmatig tijdens dit Kerstconcert een welverdiend applaus voor de expressieve wijze waarop deze gospelgroep de kerstmuziek ten gehore brengt, met af en toe ook prachtige solopartijen in diverse Christmas songs.
Per muziekblok worden de muziekstukken toegelicht, en daarna doet de begeleiding van de band en de gepassioneerde zang van de koorleden haar werk om met de blijde boodschap van de gevarieerde muziek de aanwezigen in de zaal te begeesteren.

Comeback in Stiens
Na de woorden van dank - namens ons allen - van de Zendings- en Evangelisatiecommissie wordt door Jan Keuning geopperd dat in dit prachtige Kerstconcert vast wel de belofte ligt voor een volgend optreden van Promise in Stiens. Laten we dan maar hopen dat de daaropvolgende muzikale toegift van Promise het positieve signaal is van nog eens weer een comeback van Promise in Stiens.

Levende kerststal in de Sint-Vituskerk van Stiens

Zaterdagmiddag 21 december 2024
 
De levende Kerststal in de Sint-Vituskerk te Stiens

















Warm onthaal met live muziek
Inmiddels is het in de voorgaande jaren traditie geworden, en ook dit jaar wordt er weer een Levende Kerststal georganiseerd in de Sint-Vituskerk van Stiens. Deze Open Kerk-middag wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente te Stiens.
Vandaag is de kerk open voor jong en oud, en er is voortdurend iets te beleven in deze eeuwenoude terpkerk van Stiens. 
Buiten waait het hard en is het nogal regenachtig, maar binnen wacht ons een warm welkom met onder andere live kerstmuziek en een lekkere kop warme chocolademelk.
Als Durkje en ik de kerkzaal binnenkomen, klinken net nog de laatste muzikale Kerstklanken van de VituStins Cantorij. Eerder vanmiddag waren er al live optredens van organist Henk Havenga, van een zangduo van de band United, van het Jeugdorkest Belhamels en van het draaiorgel van Georg Helfferich.

Kerststal met schapen en herders
In het koor van deze oude dorpskerk hangt een kleed met helder fonkelende sterren. Onder die sterrenhemel is een mooie Kerststal, waarin Jozef & Maria zijn te vinden met hun pasgeboren kindje Jezus.
Rechts van dit geboorte-tafereel staan twee schapen, en bij het hek zitten twee in herderskleding getooide schaapherders.
Verder is de kerk her en der versierd in Kerstsfeer en is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de kerkzaal. Ook kun je hier een kaarsje branden en/of je kerstwens achterlaten. 
Dan begint het laatste muzikale optreden van deze middag, dat wordt verzorgd door de Brassband De Nije Bazún. 
Aan het eind van de middag verlaten we de kerk en worden we uitgeluid met de koperklanken van de Kerstmuziek van de brassband. 
Mooi om te horen en te zien dat heel veel mensen vandaag een bezoek hebben gebracht aan de Open Kerststal in deze monumentale kerk van Stiens.

zaterdag 21 december 2024

De Nije Leije kerstmarkt van Alde Leie

Zaterdagochtend 21 december 2024
 
Kerstmarkt van de Nije Leie

















Kerstmarkt 2024
Vandaag vindt de sfeerrijke kerstmarkt plaats bij de Nije Leije in Alde Leie.
Meer dan dertig standhouders bieden met zorg hun producten en diensten aan. Je kunt vandaag volop kiezen uit een breed assortiment van heerlijke delicatessen tot prachtige cadeauartikelen, kortom, er is waarschijnlijk voor iedereen wel iets passends te vinden.
Als ik vanmorgen rond tien uur de grote hal van de Nije Leie binnen ga, zijn de eerste bezoekers al binnen, en als ik na een tijdje rondlopen weer vertrek, is de hal al druk bezocht.
De gebruikelijke standhouders van de tweewekelijkse Boerenstreekmarkt zijn vandaag aanwezig, en hun aanbod wordt vandaag flink verbreed door een groot aantal andere standhouders, die bij deze gelegenheid ook hun waar aanbieden, en wellicht ook het komende jaar wel terugkomen voor de tweewekelijkse Boerenstreekmarkt in deze hal.
 




Aanbod
Een rondgang langs alle kraampjes toont onder andere het volgende assortiment:
  • Culinair: Verse groente, aardappelen, fruit, paddenstoelen, lokale kazen, zuivel, wild, ambachtelijk brood, vis, eieren, vlees, honing, vruchtensappen, vruchtenwijn, advocaat, bier en kruidenelixers;
  • Kunst en ambacht: Sieraden, edelstenen, aardewerk, (hout)kunst, kleding, groendecoraties en handgemaakte kaarsen;
  • Winterse lekkernijen: Warme chocolademelk, Glühwein, snert, koffie, thee, vers gebak, rookworsten en Thaise loempia’s;
  • Gezondheid, huis en huid: Natuurlijke schoonmaakproducten, zeep, shampoo, huidverzorging, thee, kiemgroentes, oerzaden, supplementen en Thaise stoelmassage.
Wel aangekondigd, maar niet gezien of gehoord, is de live muziek, maar die zal wellicht dan later vanmorgen nog wel ten gehore worden gebracht.
Ook zonder muziek is het vanmorgen vroeg desondanks al wel gezellig, want zo'n markt biedt je uiteraard ook de gelegenheid om je door de standhouders goed te laten informeren over hun (streek)producten en diensten, en bovendien is het ook een gezellige ontmoetingsplek voor al die onbekende en bekende bezoekers die vanuit de hele regio van noord-Fryslân vandaag naar de Nije Leie komen.

vrijdag 20 december 2024

Drie generaties vieren Kerstfeest in Westerbork

Donderdagavond 19 december 2024
 
Een feestelijk versierde ontvangsthal in Kerstsfeer

Kerstfeest voor jong en oud 
Nadat Sinterklaas twee weken geleden al weer naar Spanje vertrok; is het Christelijk Kindcentrum 'De Wegwijzer' in het Drentse Westerbork in Kerstsferen gebracht. 
Vanavond vieren Durkje en ik onder andere samen met onze kleinzonen Elwin & Nolan hun Kerstviering op school.
Voor alle ouders en grootouders en andere belangstellenden heeft de school een gezellige ontmoetingsplek gecreëerd in de ontvangsthal van de school, en de leerlingen worden vanaf 18:15 uur in hun eigen lokalen ontvangen voor de Kerstviering in hun eigen combinatiegroepen. 
Ondertussen is er voor de volwassenen in de hal van de school volop gelegenheid om in Kerstsfeer elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie, thee, glühwein en oliebollen.

Bestrijding van metabole ziekten
Her en der hangt deze avond een QR-code, waarmee geld wordt gecollecteerd voor een goed doel, namelijk voor de bestrijding van metabole ziekten, hetgeen momenteel ook het kerstdoel is van Serious Request van 3FM. 
Dat metabole ziektes heel dichtbij komen, blijkt wel uit het feit dat er op deze school ook twee kinderen zijn met deze ziekte. Dit heeft natuurlijk een grote impact op hun gezinnen. 
Onderzoek op dit gebied is heel belangrijk, want daardoor komen medici meer te weten over de metabole ziekten, en met meer kennis kunnen dan hopelijk nieuwe effectieve behandelmethoden worden ontdekt.

Muzikale afsluiting van het Kerstfeest
Rond 19.30 uur worden alle genodigden ontvangen in de grote centrale ontmoetingsruimte van de school, Hier wordt de viering van het Kerstfeest met z'n allen afgesloten. 
Als het enorm groot aantal gasten een plekje heeft gevonden op de theatertrappen en op de extra bijgeplaatste stoelen in de ontmoetingsruimte, begint de muziek van enkele leerkrachten en leerlingen te klinken. Eén voor één komen dan alle groepen kinderen vanuit hun lokalen in optocht zingend naar de ontmoetingsruimte, en daarmee zwelt ondertussen de zang van het lied 'Shine your light' aan.
Als alle groepen zijn gearriveerd, en het eerste lied is gezongen, volgt nog een tweede Christmas-song met beamerondersteuning, waarbij de boodschap aan de ouders is dat Kerstfeest veel meer is dan alleen maar een kerstboom, kerstversiering en kerstkado's, omdat het Kerstfeest vooral draait om de geboorte van het kindje Jezus, en dat vieren we vanavond hier op school in Westerbork met drie generaties.
Na deze 'Christmas performance' gaan de kinderen nog eenmaal met hun leerkrachten terug naar het klaslokaal, waar ze van de ouderraad nog een kerstkadootje meekrijgen. Daarna verdwijnen alle kinderen met hun begeleiders vanuit de kerstfeestelijk versierde school in het duister van de nacht, waar de sterren hoog en zichtbaar aan de hemel staan.

Vrouwengeschiedenis, feminisme en de Friese heldin Geesje Feddes

Donderdag 19 december 2024
 
Lezing van Els Kloek in Tresoar

De rol van vrouwen in de geschiedenis
In deze laatste lunchlezing van dit kalenderjaar is Els Kloek in ons midden te gast in Tresoar te Leeuwarden. 
Els Kloek is historica, gespecialiseerd in historisch onderzoek naar de rol van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Haar bekendste werk is het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland, een website die ze maakte met medewerking van honderden deskundigen. Meer dan 2.000 biografieën van (meestal vergeten) vrouwen zijn daarin verzameld. Het project werd vooral bekend met de twee encyclopedische naslagwerken-in-druk, die verschenen onder de titel ‘1001 vrouwen’.

Feminisme en Geesje Feddes
In haar lunchlezing vertelt Els Kloek ons vandaag waarom dit project háár invulling is geweest van ‘vrouwengeschiedenis’. Ze ziet het als haar levenswerk, ook al heeft ze nog andere publicaties op haar naam staan. Zo schreef ze onlangs een historisch overzicht over het feminisme en doet ze momenteel onderzoek (onder andere in Tresoar) naar de Friese Geesje Beekhuis-Feddes, een notarisvrouw uit Leeuwarden, moeder van twaalf kinderen en schrijfster van een feministische pamflet (1870) dat nog altijd indruk maakt.

Vrouwengeschiedenis
In de 70er jaren studeerde Els Kloek geschiedenis. In die tijd kwamen de vrouwenstudies overwaaien vanuit andere landen naar Nederland. Ze begon zich toen te interesseren in de geschiedenis van vrouwen. Ze hield van archiefonderzoek, vooral ook op dit terrein. Ze specialiseerde zich in de periode van vóór de vrouwenemancipatie. Deze vrouwenstudie paste in die tijd heel goed tussen allerlei andere thematisch georiënteerde vormen van historisch onderzoek. 
Ze startte haar onderzoek in de 70er jaren en begon hierover te publiceren. Na haar proefschrift over vrouwengeschiedenis in de vroegmoderne tijd werd ze gezien als de ‘gearriveerde vrouwenhistorica’.  Haar focus lag en ligt op bijzondere, individuele vrouwen. Haar historisch onderzoek leidde na 20 jaar tot haar levenswerk van het ‘Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland’ (bij het Huygens Instituut) en tot een biografisch boek over vrouwen. In dit boek – in twee delen - worden 2.150 vrouwen beschreven. Dat boek bleek een hype te worden. 

Feminisme
Els Kloek schreef ook een historisch boekje over 'Feminisme' met de gelijknamige titel. Dat bleek geen gemakkelijke opgave te zijn, want ze wilde en moest het feminisme in een historisch perspectief plaatsen. 
  • Het is al een hele lange traditie dat er gesproken wordt over de taakverdeling tussen mannen en vrouwen. De satire hieromtrent heeft de ontwikkeling van het feminisme in de weg gestaan. 
  • Het begrip feminisme is eigenlijk nooit populair geweest, ook niet onder feministen. 
  • Feminisme komt en gaat in golven, en zal dat waarschijnlijk blijven doen. 
Geesje Feddes
Geesje Feddes was de vrouw die voor het eerst in de geschiedenis een geschrift publiceerde waarin ze (al in 1870) pleitte voor gelijkberechtiging van vrouwen.
Geesje Feddes kwam ook te staan in het vrouwenlexicon van Els Kloek. 
  • Geesje was een raadselachtige figuur, een vrouw met 12 kinderen (waarvan één al heel jong stierf, en een ander kind verlamd was door hersenbeschadiging bij de geboorte), als echtpaar aanvankelijk wonend in Buitenpost. 
  • Ze schreef strijdbaar en liep haar tijd ver vooruit.  
  • Geesjes ouders waren gescheiden in 1852, hetgeen in die tijd wel heel bijzonder was. 
  • Geesjes vader had een goede reputatie in hun toenmalige woonplaats Wageningen, maar hij vluchtte halverwege de 19e eeuw naar Duitsland (Hamburg en Dresden). 
  • De oorzaak van de scheiding van Geesjes ouders is tot op heden niet voorzeker bekend, maar het zou met hebzucht en geld en hoogstwaarschijnlijk met de vlagen van agressie van de vader van Geesje te maken kunnen hebben.  
  • De scheiding van haar ouders was van tafel en bed. In 1856 stierf Geesje haar vader in Dresden. Toen erfden zijn ex-vrouw en haar kinderen (waaronder ook Geesje) een enorme erfenis. Geesje erfde een bedrag dat nu zo’n anderhalf miljoen zou zijn, dus zij was een behoorlijk bemiddelde vrouw. 
  • Geesje heeft tijdens haar huwelijk (met de veel oudere notaris Beekhuis) in Buitenpost veel huisonderwijs gegeven aan haar kinderen. Toen de dochters naar de HBS moesten, verhuisde het gezin Beekhuis-Feddes naar Leeuwarden.
  • Het pamflet dat Geesje schreef, meldde dat de vrouw de paria van de samenleving was, die nauwelijks rechten had in de maatschappij. Ze maakt zich daarin ook kwaad over het feit dat de vrouw twee getuigen moest aandragen om te bewijzen dat de man agressief tot huiselijke geweld kwam. 
  • Geesje fulmineerde niet zozeer tegen de maatschappij, maar tegen de kwaliteit van de wet inzake de rechten van de vrouw in de toenmalige samenleving.
  • ‘Geroepen, doch niet vaardig’ is een uitgebreider boekje van Geesje Feddes dat verscheen na haar voornoemde pamflet. Ze noemt daarin dat juist ook meisjes hun talenten moeten ontwikkelen, hetgeen voor jongens daarentegen toen al wel gangbaar was.
  • ‘Schrijflust’ is een tekst die is opgenomen in de schriften van Geesje, over haar eenzaamheid èn over haar passie voor en haar genieten van het schrijven. 
Els Kloek is nu bezig met het bestuderen van de brieven die Geesje schreef aan haar zoon, toen hij studeerde in Leiden. Zoonlief vond haar schrijven onaangenaam (onder andere over haar kritiek op het ontgroenen van studenten in Leiden).

Radicaal diplomatiek
Geesje Feddes schreef radicaal en tegelijk ook diplomatiek: 
  • Er stroomt revolutionair bloed door mijne aderen en verzet tegen onrecht is mij ene lust. 
  • Ik heb mij voorgenomen spot nooit tegen te spreken.
  • Ik zou de dronkene met ontzetting en treurnis hebben aangestaard, maar de lachers met verachting.

 
Projectpresentatie van Joop Koopmans en Tialda Hoogeveen

200 Friese vrouwen van de afgelopen 200 jaar in het KFG-jubileumboek
Na deze lezing worden we uitgenodigd even te blijven zitten, omdat er aansluitend nog een korte presentatie gaat plaatsvinden over het jubileumboek over 200 Friese vrouwen dat in 2027 gaat verschijnen.
  • Het Koninklijk Fries Genootschap (KFG) bestaat in 2027 namelijk 200 jaar. Om dat te vieren, komt er een jubileumboek met daarin 200 biografieën over 200 Friese vrouwen die leefden tussen 1827 en 2027. 
  • De hoofdredactie ervan is in handen van Tialda Hoogeveen.
  • De aftrap van dit project is hier vandaag in Tresoar.
  • Els Kloek is de ‘geestelijke moeder’ van dit project, want door de samenstelling van haar boeken '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' en '1001 vrouwen in de 20ste eeuw' is zij voor het KFG het grote voorbeeld om een soortgelijk project op te starten voor Fryslân.
  • In het jubileumboek worden biografieën opgenomen van 200 vrouwen die in de periode van 1827 tot 2027 een belangrijk deel van hun leven in Fryslân hebben gewoond, of die een duidelijke (familie)band met Fryslân hebben gehad en als zodanig ook als ‘Friese vrouwen’ kunnen worden beschouwd. Het gaat in ieder geval om vrouwen die vóór 2027 zijn overleden. De 200 biografieën worden geplaatst onder een aantal maatschappelijke thema’s die in het jubileumboek kort worden geïntroduceerd. Zo wordt de samenhang verduidelijkt en worden ook de vrouwengemeenschappen zichtbaar gemaakt.
  • Er is al een (vandaag onder ons uitgedeelde) lijst met 100 vrouwen samengesteld. Tialda Hoogeveen vraagt ons die lijst in de komende dagen te gaan bekijken, en ze roept ons en anderen op om vrouwennamen aan te leveren die nog ontbreken op deze lijst, zodat er uiteindelijk een totaallijst van 200 namen samengesteld kan worden. Kortom: welke vrouw mag beslist niet ontbreken op de lijst van 200 Friese vrouwen?
Tialda Hoogeveen vertelt ons vanmiddag waarom er een boek komt over vrouwen die in de twee eeuwen van het KFG een rol van betekenis hebben gespeeld in en voor Fryslân.
  • In de eerste twee eeuwen van het KFG heeft dit genootschap namelijk voornamelijk aandacht besteed aan de geschiedenis van de mannen van Fryslân. 
  • In het KFG zelf hebben mannen lang aan het roer gestaan. Pas in 2023 bestond het KFG-bestuur voor het eerst uit meer vrouwen dan mannen, en tot nu heeft het KFG nog maar één vrouw als voorzitter gehad. 
Geschiedenissen van Friese vrouwen
Het KFG-bestuur (momenteel onder voorzitterschap van Joop Koopmans) beschouwt dit project dan ook als een kleine inhaalslag om deze disbalans een beetje goed te maken.
Het KFG ziet dit project tegelijkertijd ook als maatschappelijk waardevol. Het sluit namelijk goed aan bij de algemene doelstellingen van het KFG wat betreft de versterking van het onderzoek naar de Friese geschiedenis en cultuur. 
Aandacht voor vrouwen binnen de Friese context zal leiden tot nieuwe rijkdom aan informatie en een beter begrip van de historische ontwikkelingen in Fryslân.
Het jubileumboek zal veel vrouwen die tot nu te weinig aandacht hebben gekregen, voor het voetlicht brengen en hen de plek geven die ze verdienen in de geschiedschrijving. 
Bij alle biografieën komt één illustratie, bijvoorbeeld: een foto, schilderij of tekening. 
Het boek wordt een tweetalige uitgave. De keuze om een biografie in het Fries of Nederlands te schrijven, wordt gemaakt op basis van de taal die het beste past bij de betreffende vrouw en bij haar activiteiten. 
De presentatie van dit KFG-jubileumboek zal plaatsvinden op Internationale Vrouwendag: 8 maart 2027. 
Tresoar is namens het KFG de penvoerder van het project en is van plan na 2027 het project ook digitaal een plaats te geven.
Tialda Hoogeveen: "Het lijkt me een mooie reis om de komende jaren met een heel team geschiedenissen van vrouwen op te duiken en wereldkundig te maken, zodat ze zichtbaar worden voor een groot publiek."

woensdag 18 december 2024

Kirche im Kleinen - Pilgern

Woensdag 18 december 2024
 
Cover van de brochure 'Pilgern'

'Pilgern' in Hunteburg
Op 24 oktober 2024 wandelden Durkje en ik op het Hannekemaaierspad tussen het Duitse Rahden en Fürstena de etappe van Dielingen naar Bramsche.
Op die dag liepen we ook door Hunteburg, waar we een bezoek brachten aan de rooms-katholieke kerk.
In de gevel van deze 17e eeuwse kerk vonden we een prachtig kleurrijk kerkraam met daarin de afbeelding van een Jacobsschelp, die wij als pelgrims van Sint Jacob mooi vonden.
En binnen wachtte ons een andere verrassing, want daar vonden we nog een Duitstalige meeneem-brochure over pelgrimeren.
Die brochure stond in een display, waarin een groot aantal van degelijke boekjes staan die alle het thema 'Kirche im Kleinen' vermelden. Zo stond er bijvoorbeeld ook een boekje voor stellen die zich voorbereiden op hun huwelijk, en wij vonden daar dit boekje met als titel 'Pilgern', over pelgrimeren dus.
Deze brochure is geschreven door Pfarrer Olaf Deppe.

'Kirche im Kleinen' van Bonifatiuswerk
Bonifatiuswerk is de Duitse organisatie die voor katholieken in Duitsland, in noord-Europa en in de Baltische staten activiteiten verricht om het geloof van katholieke broeders en zusters te ondersteunen.
Eén van die activiteiten van Bonifatiuswerk is de uitgave van de brochures van 'Kirche im Kleinen', die door de rooms-katholieke parochies en parochianen kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van de gelovigen in hun werkgebied en met het oog op evangelisatie.
Het zijn kleine boekjes van ruim 10 bij 8 centimeter, die ruim twintig bladzijden tekst met enkele kleurenfoto's ter illustratie bevatten.

Pilgern schafft Lebensqualität
Na de inhoudsopgave vóór in de Pilgern-brochure komen de volgende thema's aan de orde in de publicatie over pelgrimeren:
  1. 1. Herzlich willkommen aud den Wegen dieser Welt!, waarin wordt gesteld dat het pelgrimeren aan een zeker verlangen van de mens tegemoet komt, ongeacht hun wereldbeschouwing of religie, en dat pelgrimeren in opkomst is.
  2. 2. Pilgern oder Wallfahren?, waarin het onderscheid wordt gemaakt tussen de pelgrimage en de bedevaart, waarbij het bij pelgrimeren vooral om 'de weg' en om 'op weg' gaat, en bij bedevaart vooral over de 'spirituele plek' van bestemming. Hoe dan ook, de pelgrimsweg wordt ook beschouwd als een metafoor voor het leven.
  3. 3. Pilgern oder Wandern? waar het bij wandelen vooral gaat om de lichamelijke bezigheid, gaat het bij pelgrimeren veel meer over tijd en over de trage tocht, met niet-geplande uren en avonden, met rust en met een zekere reflectie op je eigen leven(sweg)'.
  4. 4. Bildmeditation, is een meditatieve tekst over de arme pelgrim die een zware last draagt, en ... heeft die pelgrim ook iets met mij te maken?
  5. 5. In die Fremde und in die Ferne, handelent over de pelgrim die uit verlangen om te gaan, zijn thuis verlaat om het onbekende ver buiten de eigen comfortzone tegemoet te treden.
  6. 6. Pilgerwege und Pilgerziele, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen de traditionele pelgrimswegen enerzijds, en de moderne, meer thematisch gerelateerde vormen van pelgrimeren voor bijvoorbeeld gerechtigheid, vrede of gerelateerd aan klimaatdoelen. Overal ter wereld, en in alle religies wordt gepelgrimeerd. Wie heden ten dage pelgrimeert, bevindt zich in goed gezelschap.
  7. 7. Gebet, vermeldt een gebed voor allen die onderweg zijn op hun pelgrimswegen, voor alle mensen die nog niet weten waar hun (levens)weg toe leidt, immers ons leven is ook als een pelgrimstocht.
  8. 8. Weg und Ziel und neuer Aufbruch, dat je er op wijst dat ook na het voltooien van je pelgrimstocht, het zo is dat je persoonlijke levensweg zich voortzet.
  9. 9. Kontaktadressen der Pilgerseelsorge, waarin een opsomming wordt gegeven van contactgegevens voor pelgrims die gaan pelgrimeren of hebben gepelgrimeerd naar Assisi, Rome, Santiago de Compostela, Jeruzalem of Lourdes.
  10. 10. Ausklang:
Viel wichtiger als:
Leistung, Tempo, Konkurrentz und Erfolg 
sind Werte wie:
Freiheit, Stille, Weite, Gelassenheit, Langsamkeit und Einfachheit.

Wer pilgert, wird das erleben.
Es schafft Lebensqualität.

Daarna sluit deze brochure in hoofdstuk 11 af met een Pilgersegen.