zondag 8 oktober 2023

Sing In over Genade met Promise van Urk

Zondagavond 8 oktober 2023
 
Sing In van Gospelgroep Promise van Urk in De Hege Stins te Stiens

















Sing in in Stiens
De Gospelgroep Promise van Urk verzorgt vanavond in De Hege Stins van onze Protestantse Gemeente te Stiens een Sing In, met als thema 'Genade' (in het Engels: Grace). 
Het is een avondviering met alle elementen van een kerkdienst, met heel veel afwisseling qua muziek, namelijk een mix van songs uit diverse bronnen, waaronder opwekkingsliederen, meertalig gezongen, en in een schitterende performance.
Deze avonddienst wordt georganiseerd door de Stienser Evangelisatie- en Zendingscommissie van onze protestantse gemeente. Bij haar Sing Ins staat zang en samenzang centraal, en ook deze keer komt dat goed uit de verf.

Gospelgroep Promise van Urk
Voorafgaand aan deze kerkdienst zingt Promise het "Gebed voor de Koning": 'Kom laten wij de naam bezingen, van Hem die Israël leidt'. Daarop volgt samenzang van het lied: "Laat het huis gevuld zijn".
Bij de start van deze Sing In worden de kerkgangers en de gospelgroep welkom geheten door Tea Stapert, namens de organiserende Evangelisatie- en Zendingscommissie, en dan neemt Gospelgroep Promise onder leiding van haar dirigent Menno Hakvoort de dienst over met het deels in duet-vorm gezongen Votum & Groet.
Daarna zingt Promise het lied 'Verwachting': 'Ik zie uit naar de Heer', dat wij vervolgens beantwoorden met samenzang van "Wacht op de Heer".
Voorafgaand aan het gebed om de Heilige Geest - door dirigent Hakvoort - zingen we de geloofsbelijdenis "Credo", met in het tussenstuk een lang fragment dat wordt begeleid op keyboard met kerkorgelklanken.
Het gebed beantwoordt Promise met 'Come Breath of Life": 'Kom Heilige Geest, zet ons opnieuw in vuur en vlam'. Dit is overigens een prachtig muziekstuk, met een heel mooi tussenstuk, waarin keyboard, gitaar en drums prominent klinken. Dat lied beantwoorden we met samenzang van "Hier ben ik Heer", deels met een solo-partij en met knap gezongen tegenstemmen.
 

Grace
De eerste schriftlezing is uit Johannes 3: 1-5, over Nicodemus, gelezen uit de Herziene Statenvertaling, die Promise als bijbelvertaling hanteert. De tweede Johannes-lezing gaat over de verzen 14-18. Daarop zingt Promise "Gezegend zij die horen naar Gods Woord, en die leven daar uit". Daaropvolgend zingen we in samenzang "God wijst mij een weg als ik zelf geen uitkomst zie".
De eerste Verkondiging gaat over Genade, ofwel "Grace", dat hier ook als gezongen lied op volgt: 'Uw genade schijnt op mij'. Hierin zit een mooie solo-partij, met instrumentaal heel mooi vioolspel, en met rust-brengende klanken van het keyboard.
Daarna zingen we samen "Door Uw genade mogen wij hier binnengaan".
  

Genade & Zegen
De tweede Verkondiging vormt een inleiding op het daarop gezongen lied "He won't pass you by", met als oproep dat als er aan je deur wordt geklopt (wie je ook bent, of wat je ook verkeerd hebt gedaan): 'Laat Hem binnen'. Deze song kent ook een solo-partij, met een indrukwekkende performance van het gospelkoor als geheel.
Dan zingt Promise "Jezus Overwinnaar": 'De Held die voor ons strijdt'. Dit wordt 'full power' gezongen, op indrukwekkende wijze. 
En evenzo indrukwekkend is het gezongen gebed & zegen met het prachtige lied "Agnus Dei", met diverse solo-partijen: 'Jezus, Lam Gods. dat de zonden van de wereld draagt'. Ook hier weer de verrassende variatie van duet en sterk dragende koorzang.
Dan naderen we het eind van deze avondkerkdienst, als wij het 'Gebed & Zegen' samen zingen.
Gospelgroep Promise sluit deze Sing In af met een ons toegezongen zegenbede, die in het Noors de "Velsingnelsen" (van het Oslo Gospel Choir) wordt genoemd.
Het verbaast ons niet dat de uitvoering van deze avonddienst in de prachtige uitvoering door de Urker Gospelgroep Promise veel lof en waardering verdient, dat door de kerkgangers dan ook aan het eind van deze Sing In wordt onderstreept met een hartelijk en welverdiend applaus.

Geen opmerkingen: