maandag 9 oktober 2023

Nu ook stempelen & rusten voor Jabikspaad-pelgrims bij de Sint-Vituskerk van Stiens

Maandag 9 oktober 2023
 
Stempelkastje en zitbank tegen de muur van de Sint-Vituskerk van Stiens

















Pelgrimsstempels langs het Jabikspaad
Wandelaars en pelgrims die het Friese Jabikspaad bewandelen, kunnen op tientallen locaties langs dit meerdaagse pelgrimspad een stempel krijgen in hun Jabikspaad-stempelkaart of in hun pelgrimspaspoort van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Bij aankomst in Santiago de Compostela laat je in het pelgrimsbureau al je verkregen stempels zien, en dan ontvang je het pelgrimscertificaat van de bisschop van Santiago de Compostela. Maar bovenal is het heel mooi om onderweg op het pelgrimspad al die mooie stempels te verzamelen, omdat ze onder andere de verscheidenheid tonen van al die mooi plekken onderweg.
De Sint-Vituskerk van Stiens ligt aan de oostelijke route van het Friese Jabikspaad. Pelgrims hadden vaak moeite om het kerkstempel van de Sint-Vituskerk te krijgen, omdat er niet altijd iemand in de kerk is om voorbijtrekkende wandelaars of pelgrims te ontvangen. Al enkele jaren hebben we bij deze en gene de idee geopperd om een stempelkasje bij de kerk te plaatsen, zoals het Jabikspaad die op andere plekken ook al jaren heeft. Daar kun je als wandelaar of pelgrim dan zelf het pelgrimsstempel plaatsen in je kaart of paspoort.

Kerkstempel van de Sint-Vituskerk 
Toen onze Stienser Protestantse Gemeente-leden Petra, Tea en Ciska bezig waren met de voorbereidingen voor de groep gemeenteleden die het Jabikspaad samen zouden gaan bewandelen, kwam het zo gewenste stempelkastje weer in beeld. 
Inmiddels heeft deze groep gemeenteleden het Jabikspaad geheel bewandeld van het Bildtse Sint-Jacobiparochie tot in het Overijsselse Hasselt, en behalve alle goede zaken die dit gemeenschappelijk wandel-/-pelgrimsproject heeft opgeleverd, heeft dit project ook ertoe geleid dat het kerkstempel nu beschikbaar is gesteld aan wie het Jabikspaad bewandelt met een stempelkaart of pelgrimspaspoort. De stichtingsbestuurders van het Jabikspaad hebben namelijk gezorgd voor de productie en levering van een stempelkastje, een stempel en een stempelkussen.
Aan het gereedschappenhokje van de Stienser Sint-Vituskerk is vorige week het nieuwe stempelkastje bevestigd, met daarin het pelgrimsstempel van de kerk. Daar zullen veel wandelaars en pelgrims blij van worden, want zij ervaren daardoor ook het heerlijke gevoel van gastvrijheid van onze Protestantse Gemeente te Stiens, immers, ze zien dat hier goed voor hen wordt gezorgd.

Gastvrijheid van de Protestantse Gemeente te Stiens
En daar bleef het niet bij, want op dezelfde locatie is vorige week tegelijk ook een mooie nieuwe zitbank geplaatst, zodat wandelaars en pelgrims hier vanaf nu ook van een comfortabel rustmoment kunnen genieten.
Voor pelgrims zijn de ontmoetingen met anderen - wandelaars, pelgrims of lokale inwoners - een belangrijk onderdeel van de dag. In de zomermaanden is onze Sint-Vituskerk op gestelde dagen opengesteld voor iedereen die de kerk wil bezichtigen. Een kopje thee of koffie daarbij leidt binnen - zo leert de ervaring - vaak tot goede gesprekken.
Op alle andere dagen waarop de kerk gesloten is, kan de voorbijganger nu plaatsnemen op het bankje op het kerkhof, tegen de kerkmuur, en ook die plek zal vast en zeker wel gaan leiden tot mooie ontmoetingen en gesprekken met anderen die bijvoorbeeld een rondje om de kerk maken.
Hoe het ook zij, en wat er ook gebeurt, in elk geval kunnen we stellen dat de Protestantse Gemeente te Stiens twee mooie elementen - het stempelkastje en de zitbank - heeft toegevoegd om voorbijtrekkende wandelaars en pelgrims op het Jabikspaad gastvrij te faciliteren.

Geen opmerkingen: