donderdag 4 juli 2024

Eerst het Jabikspaad, en dan als pelgrim de Pyreneeën over

Donderdag 4 juli 2024
 
De drie Zwolse wandelaars bij Refugio Ultreia Feinsum op het Jabikspaad

















Vanaf het Jabikspaad de camino op
Drie wandelaars melden zich vandaag bij onze Refugio Ultreia Feinsum voor een refugiostempel in hun routegids van het Friese pelgrimspad Jabikspaad.
Gisteren zijn ze het bewandelen van het Jabikspaad begonnen in Sint-Jacobiparochie, waarna ze vannacht hebben overnacht in Oude Bildtzijl.
Vanmorgen hebben ze Oude Bildtzijl verlaten, en kuieren ze over het Jabikspaad via Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden.
Deze drie wandelaars op het Jabikspaad zijn een vader en moeder met hun dochter. De laatste is recent geslaagd voor het VWO, en heeft het mooie plan opgevat om over enkele weken, in september, de Camino Franchés te gaan lopen naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. 

Pelgrimeren op een kruispunt van je leven
Met de trein reist ze vanuit haar woonplaats Zwolle naar het zuid-Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de voet van de Frans-Spaanse Pyreneeën, waarna ze dan haar pelgrimage begint met de oversteek over de Pyreneeën, naar Roncesvalles aan de andere kant van de Pyreneeën, waarna haar Spaanse camino begint naar Santiago de Compostela.
Ze heeft nog enkele adviesvragen aan ons om goed voorbereid aan haar pelgrimage te beginnen, en nadat we haar enkele praktische tips voor het pelgrimeren hebben gegeven, overhandigen we haar een witte Jacobsschelp, waarmee ze op de camino direct herkend zal worden als pelgrim van Sint Jacob, en dan op de nodige steun en toeverlaat van Spanjaarden en anderen mag rekenen tijdens haar pelgrimage, die op haar vast en zeker onuitwisbare indrukken zal achterlaten, die voor de rest van haar studie, werken en leven hoogstwaarschijnlijk heel waarde(n)vol zullen zijn. 
Met een "Buen Camino!" als pelgrimsgroet nemen we afscheid, en dan gaan ze vanuit onze refugio het Jabikspaad weer op, de Hyltsjebrêge over, en dan de Hege Hearewei op, vooreerst richting Stiens, en dan naar Leeuwarden.

Geen opmerkingen: