donderdag 4 juli 2024

Uitbreiding glasvezelnetwerk in Feinsum

Woensdag 3 juli 2024
 
Eerst glasvezel-netwerk-uitbreiding
Deze week is begonnen met de uitbreiding van het glasvezelnetwerk in Feinsum. 
Deze keer is het Glaspoort (een joint venture van APG - de pensioenuitvoerder van het ABP - en van KPN), die ook gaat graven in ons dorp, om haar glasvezelkabel naar de woningen in Feinsum aan te leggen, naar de grond- en woningeigenaren van Feinsum die daar goedkeuring voor hebben gegeven.
Een extra glasvezelnetwerk maakt het mogelijk dat huizenbezitters een abonnement kunnen afsluiten met een groter aantal aanbieders van telecommunicatie en internet. Glaspoort heeft volgens haar eigen website op dit moment contracten met totaal 29 providers (daar onderverdeeld naar 14 zakelijke en 9 particuliere), die aanbieders zijn van internet- en telecomdiensten. Naast Ziggo en Glaspoort kunnen bijvoorbeeld ook andere aanbieders zoals Delta Fiber en E-Fiber glasvezelnetwerken aanleggen, waarbij het dan voorkomt dat de straten meer dan één keer open moeten worden gelegd om achtereenvolgens glasvezelkabels van al die aanbieders in de grond te leggen. Meer aanbieders van glasvezelnetwerken creëren een toenemende prijsconcurrentie op de markt van telecom en internet.

Daarna abonnementen-verkoop
's Morgens beginnen de kabelleggers met het graven van de gleuven in straten en erven, waarin later op de dag de glasvezelkabels worden gelegd. Daarna worden de kabelgoten gedicht en de grond geëgaliseerd of het wegdek ter plekke opnieuw bestraat. 
Het is allemaal een goed georkestreerde organisatie van mens en materieel, van kabelleggers en toezichthouders van Glaspoort en gemeente, en waar bij het graven van de kabelgoten bestaande leidingen worden beschadigd of vernield, rijden de auto's van aanbieders van bijvoorbeeld telecomkabels en gasleidingen aan om de nodige reparaties te verrichten alvorens de werkzaamheden van de kabelleggers verder kunnen gaan.
Als alle kabels zijn gelegd, en de aansluitingen in de aanliggende gebouwen zijn gecreëerd kunnen dan de aanbieders van telecom en internet de markt op om hun abonnementen te verkopen. Je kunt er dus wel van uitgaan dat de bij Glaspoort aangesloten aanbieders van internet en telecom zich te zijner tijd zullen gaan melden bij de inwoners van Feinsum, om hun concurrerende abonnementen ten verkoop aan te bieden.

Geen opmerkingen: