donderdag 4 juli 2024

Eerst het Jabikspaad, en dan als pelgrim de Pyreneeën over

Donderdag 4 juli 2024
 
De drie Zwolse wandelaars bij Refugio Ultreia Feinsum op het Jabikspaad

















Vanaf het Jabikspaad de camino op
Drie wandelaars melden zich vandaag bij onze Refugio Ultreia Feinsum voor een refugiostempel in hun routegids van het Friese pelgrimspad Jabikspaad.
Gisteren zijn ze het bewandelen van het Jabikspaad begonnen in Sint-Jacobiparochie, waarna ze vannacht hebben overnacht in Oude Bildtzijl.
Vanmorgen hebben ze Oude Bildtzijl verlaten, en kuieren ze over het Jabikspaad via Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden.
Deze drie wandelaars op het Jabikspaad zijn een vader en moeder met hun dochter. De laatste is recent geslaagd voor het VWO, en heeft het mooie plan opgevat om over enkele weken, in september, de Camino Franchés te gaan lopen naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. 

Pelgrimeren op een kruispunt van je leven
Met de trein reist ze vanuit haar woonplaats Zwolle naar het zuid-Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de voet van de Frans-Spaanse Pyreneeën, waarna ze dan haar pelgrimage begint met de oversteek over de Pyreneeën, naar Roncesvalles aan de andere kant van de Pyreneeën, waarna haar Spaanse camino begint naar Santiago de Compostela.
Ze heeft nog enkele adviesvragen aan ons om goed voorbereid aan haar pelgrimage te beginnen, en nadat we haar enkele praktische tips voor het pelgrimeren hebben gegeven, overhandigen we haar een witte Jacobsschelp, waarmee ze op de camino direct herkend zal worden als pelgrim van Sint Jacob, en dan op de nodige steun en toeverlaat van Spanjaarden en anderen mag rekenen tijdens haar pelgrimage, die op haar vast en zeker onuitwisbare indrukken zal achterlaten, die voor de rest van haar studie, werken en leven hoogstwaarschijnlijk heel waarde(n)vol zullen zijn. 
Met een "Buen Camino!" als pelgrimsgroet nemen we afscheid, en dan gaan ze vanuit onze refugio het Jabikspaad weer op, de Hyltsjebrêge over, en dan de Hege Hearewei op, vooreerst richting Stiens, en dan naar Leeuwarden.

Uitbreiding glasvezelnetwerk in Feinsum

Woensdag 3 juli 2024
 
Eerst glasvezel-netwerk-uitbreiding
Deze week is begonnen met de uitbreiding van het glasvezelnetwerk in Feinsum. 
Deze keer is het Glaspoort (een joint venture van APG - de pensioenuitvoerder van het ABP - en van KPN), die ook gaat graven in ons dorp, om haar glasvezelkabel naar de woningen in Feinsum aan te leggen, naar de grond- en woningeigenaren van Feinsum die daar goedkeuring voor hebben gegeven.
Een extra glasvezelnetwerk maakt het mogelijk dat huizenbezitters een abonnement kunnen afsluiten met een groter aantal aanbieders van telecommunicatie en internet. Glaspoort heeft volgens haar eigen website op dit moment contracten met totaal 29 providers (daar onderverdeeld naar 14 zakelijke en 9 particuliere), die aanbieders zijn van internet- en telecomdiensten. Naast Ziggo en Glaspoort kunnen bijvoorbeeld ook andere aanbieders zoals Delta Fiber en E-Fiber glasvezelnetwerken aanleggen, waarbij het dan voorkomt dat de straten meer dan één keer open moeten worden gelegd om achtereenvolgens glasvezelkabels van al die aanbieders in de grond te leggen. Meer aanbieders van glasvezelnetwerken creëren een toenemende prijsconcurrentie op de markt van telecom en internet.

Daarna abonnementen-verkoop
's Morgens beginnen de kabelleggers met het graven van de gleuven in straten en erven, waarin later op de dag de glasvezelkabels worden gelegd. Daarna worden de kabelgoten gedicht en de grond geëgaliseerd of het wegdek ter plekke opnieuw bestraat. 
Het is allemaal een goed georkestreerde organisatie van mens en materieel, van kabelleggers en toezichthouders van Glaspoort en gemeente, en waar bij het graven van de kabelgoten bestaande leidingen worden beschadigd of vernield, rijden de auto's van aanbieders van bijvoorbeeld telecomkabels en gasleidingen aan om de nodige reparaties te verrichten alvorens de werkzaamheden van de kabelleggers verder kunnen gaan.
Als alle kabels zijn gelegd, en de aansluitingen in de aanliggende gebouwen zijn gecreëerd kunnen dan de aanbieders van telecom en internet de markt op om hun abonnementen te verkopen. Je kunt er dus wel van uitgaan dat de bij Glaspoort aangesloten aanbieders van internet en telecom zich te zijner tijd zullen gaan melden bij de inwoners van Feinsum, om hun concurrerende abonnementen ten verkoop aan te bieden.

dinsdag 2 juli 2024

Ga door! En God helpe ons!

Dinsdag 2 juli 2024
 
Tekstbord op de kapel bij Oia in Spanje
De Here zegene u 
en behoede u; 
de Here doe zijn aangezicht 
over u lichten 
en zij u genadig; 
de Here verheffe 
zijn aangezicht over u 
en geve u vrede.

Heenzending met Zegen
Voor ons als kerkgangers in Stiens is het al zo heel gewoon bijzonder dat wij aan het eind van de kerkdienst van de voorganger Gods Zegen met bovenstaande woorden meekrijgen. 
En in andere gevallen ontvangen we Gods Zegen ook wel met andere gesproken of gezongen woorden, zoals bijvoorbeeld met de Zegen van Sint Patrick, die begint met: De Heer is vóór u om u de juiste weg te wijzen, enz.
We hopen dan dat Gods Zegen in ons mag doorwerken. Na deze heenzending mogen we als gezegende mensen naar buiten gaan, de wereld in, om na de kerkdienst de dienst van de kerk de wereld in te brengen, en om tot zegen te zijn voor iedereen die we daarna zullen ontmoeten. Wat zou het mooi zijn dat door die ontvangen Zegen iets van Gods goedheid en genade door ons zichtbaar gaat doorwerken in de dagen die erop volgen.

Pelgrimszegen
Zo’n heenzendingszegen – maar dan anders – mochten Durkje en ik eind april van dit jaar (2024) ontvangen bij aanvang van onze pelgrimstocht op de Spaanse Camino Mozárabe, van Almería via Granada en Córdoba naar Mérida; een wandelpelgrimage van 30 dagen door de bergen van de Sierra Nevada en de Sierra Morena, in het zuiden van Spanje.
In Almería maakten we kennis met de Spaanse Nely, die namens het pelgrimsgenootschap van Andalusië de startende pelgrims met raad en daad bijstaat, om zo goed als mogelijk van start te gaan op deze Camino Mozárabe. Nely vroeg ons of we met haar mee wilden naar de mis in de kathedraal van Almería, om aan het eind van de mis van de dienstdoende priester de pelgrimszegen te ontvangen. Wij maakten van dat lieve aanbod graag gebruik, en stonden aan het eind van de mis samen voor het altaar voorin de kathedraal, waar Durkje en ik ten overstaan van de kerkgangers de pelgrimszegen ontvingen. 
Na de mis nam de priester ons mee naar de sacristie van de kathedraal, waar we het kathedraal-stempel in onze pelgrims-paspoorten kregen, als een soort zegel van de Zegen. 
Als gezegende pelgrims werden we samen heengezonden, en vertrokken we de volgende ochtend in alle vroegte bij de kathedraal, voor een ruim vijf weken durende pelgrimstocht over eeuwenoude pelgrimspaden.

Ultreïa!
Zodra je in Spanje op straat loopt met je rugzak met daarop een Jacobsschelp ten teken dat je als pelgrim op weg bent naar Santiago de Compostela, word je heel vaak hartelijk gegroet door de Spanjaarden, en wensen ze je een ‘Buen Camino!’, ofwel een goede pelgrimstocht.
Al sinds de Middeleeuwen is het gebruikelijk dat pelgrims op weg naar Santiago de Compostela worden gegroet, en daarvoor gebruikte men dan de groet ‘Ultreia!
Tot op heden wordt die pelgrimsreis-groet onderweg nog uitgesproken, en tot op heden ook in brieven en in emailberichten van pelgrims onderling. 
Deze middeleeuwse pelgrimsgroet ‘Ultreia’ is tevens een pelgrimswens. Het betekent zoveel als: voorwaarts, ga door, geef niet op! 
‘Ultreïa’ komt van het Latijnse ‘ultra’ of ‘ulterius’, wat betekent: hogerop, vooruit, ga verder, niet opgeven. 
Je vindt het ook terug in bepaalde wapenspreuken zoals ‘Nec plus ultra’, wat staat voor: het hoogste, het allerbeste, dat wat door niets overtroffen wordt.

Ultreïa! E sus eia Deus adjuva nos!
Als pelgrims bijeenkomen, zingen zij graag samen het Ultreia-lied. Daarin komt achter te Ultreia-groet de spreuk “E sus eia Deus adjuva nos!”, dat zoiets betekent als: “En God helpe ons!”. 
Onze pelgrimsherberg in Feinsum hebben wij zichtbaar de naam ‘Ultreia’ gegeven, zodat alle wandelaars en pelgrims die op het Jabikspaad onze refugio passeren, aangemoedigd worden om de pelgrimstocht (ook van het leven) moedig voort te zetten.
Als de zondags heengezonden kerkgangers zien wij het als een dienst van de kerk en als een dienst van ons als medepelgrims om passerende pelgrims voort te helpen, door hen gastvrij te ontvangen en hen te faciliteren met wat zij op dat moment nodig hebben om vol goede moed daarna weer voort te gaan. Voor de één is dat een stempel, voor de ander een kopje koffie of even naar de wc, en weer een ander overnacht bij ons, of spreekt bij het afscheid dank uit voor de koelte in de zomer, de warmte in de winter, of voor het goede gesprek aan tafel.
God zal al die pelgrims wel helpen, maar ik vind dat Durkje en ik Hem daar best wel een beetje bij kunnen helpen.

Kerk van nu en van de Toekomst
Pelgrimeren doe je nooit alleen. 
Onderweg heb je beslist anderen nodig; om je de weg te wijzen, om je te voeden, om je tot rust te laten komen als je moe bent of als je het even niet meer ziet zitten. 
Het lijkt wel kerk-zijn, want ook in de kerk heb je beslist anderen nodig. 
Ambtsdragers, vrijwilligers, en al die gemeenteleden hebben elkaar nodig voor een optimaal kerk-zijn als geloofsgemeenschap. 
We hebben elkaar nodig om de weg niet kwijt te raken, om elkaar de juiste weg te wijzen en om elkaar te ondersteunen waar dat noodzakelijk en waar dat wenselijk is.

We willen het werk van onze kerk voortdurend verbeteren.
Ultreia!

Ook als het even tegen zit, 
en als we het soms even niet zien zitten als gemeentelid of als gemeente-werker; 
dan willen we toch door, 
en geven we niet op.
Ultreia!

We zoeken als geloofsgemeenschap binnen en buiten onze kerkgebouwen voortdurend 
naar een begaanbare weg, 
naar de beste route, 
leidend naar een voortreffelijke dorpsgemeenschap.
Ultreïa! E sus eia Deus adjuva nos!

Ga door! En God helpe ons!
 
Column
Deze (mijn) column werd gepubliceerd in de Twaklank van juli/augustus 2024.
Twaklank is het informatie- en opinieblad van de Protestantse Gemeente te Stiens.
 




maandag 1 juli 2024

Spanien: Mozarabischer Jacobsweg von Granada nach Mérida

Maandag 1 juli 2024
 
Cover van de Duitstalige pelgrimsgids
Spaanse Camino Mozárabe
Vanuit het zuiden van Spanje lopen verschillende Spaanse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.
Eén van die aanlooproutes naar Santiago de Compostela is de zogenoemde ‘Camino Mozárabe’, die begint in Almería (aan de Middellandse Zee), en die dan via Granada en Córdoba ongeveer 630 kilometer noordwestelijker eindigt in Merída, waar de Camino Mozárabe aansluit op de Via de la Plata, die bij Astorga in het noorden van Spanje aansluit op de Camino Franchés, richting Santiago de Compostela.
Durkje en ik besloten deze pelgrimsroute door het zuiden van Spanje te gaan lopen, en gebruikten daarbij ter voorbereiding de Engelstalige en de Duitstalige en de Franstalige routegidsen.
  • De Britse routegids beschrijft deze pelgrimsroute naar Mérida vanuit drie verschillende startplaatsen, namelijk vanuit Málaga, vanuit Jaén èn vanuit Almería.
  • De Duitse routegids beschrijft deze pelgrimsroute naar Mérida echter pas vanuit Granada, waar de beide aanlooproutes vanuit Málaga en Jaén verderop dan op aansluiten.
  • De Franse routegids beschrijft deze pelgrimsroute naar Mérida alleen vanuit Almería. 
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vanuit het zuiden van Spanje te gaan pelgrimeren op deze Camino Mozárabe, van Almería naar Mérida, die in het geheel in de Franse routegids wordt beschreven.

Spanien: Mozarabischer Jacobsweg von Granada nach Mérida
De Duitstalige routegids geeft in de titel van de pelgrimsgids al aan dat die uitsluitend het route-deel van Granada naar Mérida beschrijft.
Op de boekrug staat: 'Spanien: Mozarabischer Jacobsweg', dus daar staat niet het begin en het eind van dit deel-traject op vermeld.
De titel van deze pelgrimsgids is de Duitstalige benaming van de Camino Mozárabe, namelijk: 'Mozarabischer Jacobsweg'.
Voorafgaand aan de routebeschrijving geeft deze wandelgids in zo'n 25 pagina's eerst nog een uitgebreide beschrijving van allerhande items die met deze camino te maken hebben, zoals bijvoorbeeld iets over het land, geschiedenis, praktische pelgrimszaken, informatie-adressen, vervoer, klimaat en taal; en met achterin de pelgrimsgids een korte woordenlijst en index.

Michael Hennemann
Deze routegids is geschreven door de Michael Henneman, de Duitser die als auteur en fotograaf een groot aantal reis- en outdoor-boeken en -tijdschriftartikelen op zijn naam heeft staan. 
Wij gebruikten tijdens onze pelgrimage deze Duitse routegids in de editie van 2017. Dan  realiseer je je dat de beschrijving allicht niet helemaal actueel meer is, maar dat hoeft geen probleem te zijn, want de nogal diverse bewegwijzering onderweg is prima, en de hoofdregel voor pelgrims en wandelaars is om in principe de wegwijzers in het veld te volgen voor de meest actuele route.
Deze Duitse wandelgids beschrijft de pelgrimsroute in woord en beeld, met (38) routekaarten en (45) kleurenfoto's. Bezienswaardigheden zoals kerken en kloosters, en natuurlijk ook de pelgrimsherbergen, openbaar vervoer en horeca worden per etappe vermeld. 
De etappes zijn qua tussenliggende kilometers onderverdeeld in trajecten van plaats naar plaats, waarbij per plaats ook de hoogtemeters op de (37) hoogteprofielen zijn vermeld.

In de antieke voetsporen van Romeinen, Moren en Spanjaarden
Op deze pelgrimsroute maak je kennis met het Moorse verleden van Spanje, alhoewel sommige trajecten al ouder zijn, namelijk al door de Romeinen aangelegd en gebruikt. 
Deze Mozarabische route werd van oudsher gebruikt door christenen die in het Arabische - door de Moren bezette - deel van Spanje woonden, en is dan ook één van de oudste originele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. 

Van 17 naar 20 etappes
Na een korte inleiding biedt deze Duitse gids een overzicht van de ruim 400 kilometer lange pelgrimstocht tussen Granada en Mérida, onderverdeeld in 17 etappes met afzonderlijke etappe-afstanden tussen 16,5 en 44,2 kilometer.
Zo zou je kunnen komen tot een totaal aantal van 17 etappes, met een gemiddelde lengte van ruim 23,5 kilometer per etappe.
Durkje en ik hebben de hele pelgrimstocht van Almería naar Mérida aanvankelijk volgens een iets gewijzigde etappe-indeling onderverdeeld in 29 etappes, maar omdat we onderweg het aantal geplande rustdagen onderweg niet hebben benut, resteerden er aan het eind nog een aantal reservedagen, en hebben we van de laatste twee etappes er drie gemaakt, om nog een extra wandeldag in te lassen, en totaal op 30 wandeldagen te komen, met een gemiddelde lengte van zo'n 21 kilometer per etappe. Het was heerlijk om zo nog een extra dag te genieten van het wandelen op deze mooie pelgrimsroute.
De 17 etappes tussen Granada en Mérida in deze Duitse pelgrimsgids hebben Durkje en ik onderverdeeld in 20 etappes, met dan een gemiddelde etappe-lengte van ruim 20 kilometer per dag.

Verslagen van alle 30 etappes van de Camino Mozárabe
Van alle afzonderlijke etappes heb ik een dagverslag in de vorm van een blog geschreven, en die als praatje bij plaatjes (een mooie fotoselectie) gepubliceerd op mijn (deze) weblog.
Hieronder staan van alle etappes - zoals Durkje en ik die in het voorjaar van 2024 hebben gelopen - een weblink naar het dagverslag van de hieronder aangegeven etappes.
De Camino Mozárabe liepen we in de volgende dertig dagen:
Bovenstaande 9 etappes staan dus in de Duitstalige pelgrimsgids niet beschreven.


De Duitstalige pelgrimsgids van Michael Hennemann beschrijft dan wel de daaropvolgende 17 etappes van Granada naar Mérida, die wij in 20 dagen als volgt hebben gelopen: