dinsdag 11 juni 2024

Elvisdienst 'The King is Back' bij Alliade in Stiens

Zondag 9 juni 2024
 
Dominee Fred Omvlee zingt Elvis Presley

Grote belangstelling bij Elvis-kerkdienst
Honderd stoelen waren klaargezet in de sport- en spelzaal van Alliade in Stiens om alle kerkgangers een zitplaats te bieden bij de kerkdienst die vandaag in Alliade wordt verzorgd in samenwerking tussen de Evangelisatie- en Zendingscommissie van de Protestantse Gemeente te Stiens en Alliade in Stiens.
Maar honderd is niet genoeg, want door het grote aantal belangstellenden moeten er stoelen bij worden geplaatst in de zaal.
We hebben vanmiddag twee voorgangers, namelijk dominee Jaap Overeem, geestelijk verzorger van Alliade, en dominee Fred Omvlee, die bekend staat vanwege zijn vertolking van de gospel songs van Elvis Presley. 
Het wordt vanmiddag dan ook een speciale Elvis-kerkdienst, waarin we gaan luistern naar het levensverhaal van Elvis en zijn grootste hits, en we gaan ook luisteren naar Elvis-gospels en die samen meezingen tijdens deze bijzondere kerkdienst.
Drie leden van de gemeenteband United van de Protestantse Gemeente van Stiens verzorgen de muzikale begeleiding van de Elvis-dominee en van onze samenzang.

Over de liefde
We beginnen met het vooraf zingen van een liefdesliedje van Elvis Presley: "Falling in love". 
Na de opening door Tea Stapert van de Evangelisatie- en Zendingscommissie luiden dominee Overeem en dominee Omvlee samen de kerkklok, in de vorm van een galmende klankschaal, zoals dat te doen gebruikelijk is bij de kerkdiensten in Alliade. 
Dan krijgen we daarbij de groeten van God, en wordt de drievoudige Paaskaars aangestoken, waarna we het populaire lied 'Kom bij ons, o Heer' zingen, dat in geen kerkdienst in Alliade mag ontbreken.

Crying in the Chapel
Dominee Omvlee vertelt tijdens zijn voorstel-act dat hij sinds het overlijden van Elvis Presley (in 1977) vooral zijn gospels in het bijzonder is gaan waarderen. Dan zingt hij voor en met ons de song 'Love me tender'.
Na het openingsgebed zingen we samen drietalig het liedje 'Lees je Bijbel, bid elke dag', dat ook niet mag ontbreken in deze speciale diensten in Alliade. Dan gaat de Bijbel open, en leest dominee Omvlee ons voor uit Psalm 23.
Vervolgens luisteren we naar een samenvatting van de jeugd van Elvis, en wordt aansluitend de song 'Peace in the Valley' gezongen.
Over het leven van Elvis vertelt Fred Omvlee onder andere dat Elvis Presley zijn rijkdom met zijn naaste familie deelde, onder andere door hen bij zich te laten wonen in zijn grote woning Graceland. 
In de periode dat Elvis in het Amerikaanse leger diende, raakte hij verslaafd en raakte hij als gevolg daarvan in een depressie, die hij pas weer te boven kwam door het zingen van zijn gospel songs.
We luisteren naar de song 'Crying in the Chapel'.

E.L.V.I.S.
Over de periode van 1968-1977 vertelt dominee Omvlee dat Elvis Presley in 1973 de top van zijn carrière bereikte, en dat het daarna bergafwaarts met Elvis ging, waarna hij op 42-jarige leeftijd al stierf.
Daarna luisteren we naar enkele karakteristieken van Elvis, in de vorm van het volgende acrostichon (naamdicht):
  • E - Energie - Doe alles in je leven met oprechte Energie;
  • L - Liefde - Koester de Liefde; en luister naar je naasten;
  • V - Verslaving - Wees gewaarschuwd voor Verslaving; en blijf vooral een Vrij mens; en weet dat Elvis vooral een Verbinder was;
  • I - Inspiratie - Elvis liet zich inspireren door God en geloof, gaf daar zijn eigen draai aan, en werd zo zelf een Inspiratiebron voor velen.
  • S - Soul & Spiritualiteit - Koester je ziel, en ook de stilte en de rust in jezelf.
Gods Amazing Grace 
Omdat we nooit uit Gods hand zullen vallen, en ook nooit uit Gods genade zullen vallen, zingt dominee Omvlee de populaire song 'Amazing Grace'.
We bidden vervolgens en zamelen dan geld in voor het Steunfonds dat ervoor zorgt dat de bewoners van Alliade ook op vakantie kunnen gaan.
Dan zingen we samen 'How great Thou art', en nadat we de wegzendingszegen voor onderweg hebben ontvangen, zingen we de song 'If the Lord wasn't walking by my side'.
Deze alweer zo mooie Alliade-viering wordt afgesloten met een gezellige ontmoeting in het restaurant van Alliade, waar koffie, thee en frisdrank met iets lekkers erbij voor iedereen klaar staat.

Geen opmerkingen: