dinsdag 31 oktober 2023

De Oare Kant & Tsjerke Iepen yn Stiens

Dinsdag 31 oktober 2023
 
Eksposysje yn De Oare Kant fan Stiens [©A.G. Benner 2023]

















Unieke duo-openstelling van Stienser Sint-Vituskerk & De Oare Kant
Gedurende de maanden juni tot en met oktober 2023 is de Sint-Vituskerk opengesteld geweest op de dinsdagmiddagen voor een ieder die deze eeuwenoude kerk wilde bezoeken. Gastheren en gastvrouwen van de Protestantse Gemeente te Stiens waren dan aanwezig om de zomer- en herfstgasten gastvrij te ontvangen met koffie & thee en voor een aangename ontmoeting. In Stiens wordt die activiteit op z'n Fries 'Tsjerke is iepen' genoemd.
Vanmiddag is het de laatste keer dit kalenderjaar dat deze openstelling wordt georganiseerd. En dat gaat deze keer op een bijzondere, unieke manier, want vanmiddag is niet alleen de monumentale Sint-Vituskerk open, maar ook de nieuwe Stienser galerie 'De Oare Kant' aan de Langebuorren in het dorpscentrum van Stiens.

Van Benner naar Sint Vitus
Vanmiddag maak ik graag gebruik van de gelegenheid om bij deze unieke duo-openstelling te gast te zijn. Eerst bezoek ik de galerie 'De Oare Kant', waar een expositie is te zien van schilderijen van Gerrit Benner. De hier tentoongestelde schilderwerken van Benner zijn in de loop der jaren verzameld door de Stienser Willem van Riemsdijk. Bij de entree van de tentoonstelling worden we welkom geheten door de gastheer & gastvrouw, het echtpaar Willem & Trudy van Riemsdijk-Zandee.
Ik krijg een overzichtslijst mee van de hier en nu geëxposeerde schilderwerken van Gerrit Benner (1897-1981), en kan aan de hand van dit overzicht bij de tentoongestelde schilderijen langslopen. 
Daarbij is goed te zien dat deze Friese schilder Benner graag het Friese landschap op kleurrijke wijze schilderde. De werken neigen naar abstractie, maar zijn het net niet. Door voldoende afstand te nemen van de schilderijen, kun je vrijwel altijd de figuratieve elementen van bijvoorbeeld het Friese landschap - met wat zich daarin bevindt - onderscheiden. Schitterend overigens dat we hier in Stiens vandaag in de gelegenheid worden gesteld om deze kleurrijke werken van Benner te bekijken. 
Na dit tentoonstellingsbezoek loop ik aan het eind van de middag ook nog even binnen in de opengestelde Sint-Vituskerk, waar twee gastvrouwen en een gastheer van de Protestantse Gemeente te Stiens ons hartelijk ontvangen voor koffie of thee en een goed gesprek. 
Vandaag konden we derhalve genieten van een 'Tsjerke is Iepen'+Plus!

Geen opmerkingen: