dinsdag 22 februari 2022

Liefdevolle hulp voor onze Wit-Russische vrienden

Dinsdag 22 februari 2022
 
Ansichtkaart voor Wit-Russische vrienden

















Wit-Russische kinderen te gast in Stiens
In deze onzekere tijd leven velen tussen hoop en vrees. In óns land is alles nog redelijk te overzien; zèlfs in deze crisistijd van de huidige Corona-pandemie. Wij hebben in Nederland, Fryslân, Stiens en omstreken nog wel redelijk vertrouwen in de toekomst. Dat is echter anders in Wit-Rusland. 
Het is al weer meer dan 25 jaar geleden dat de Diaconieën van Stiens in samenwerking met Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) uit Hollandscheveld een actie opzetten om Wit-Russische kinderen uit de door de kerncentraleramp besmette Tsjernobyl-regio naar Stiens te halen. Die kinderen verbleven in opeenvolgende groepen in onze kerkelijke gemeenschap acht weken als gastkind in gezinnen in Stiens en naaste omgeving. Veel gastouders hebben nog steeds contact met hun toenmalige gastkinderen, die inmiddels al volwassen zijn, en die vaak zelf ook al kinderen hebben. Zo zijn veel betekenisvolle, levenslange vriendschappen ontstaan.

Spanningen in Wit-Rusland
We weten dat onze Wit-Russische vrienden in de afgelopen jaren hard zijn geraakt door onder andere sociale en economische veranderingen, en ook door de spanningen in de samenleving na de presidentsverkiezingen van 2020, en door de gevolgen die daaruit voort zijn gekomen. Duizenden mensen zijn opgepakt, omdat ze meededen aan een demonstratie, of gewoon omdat ze op straat liepen op een voor hen verkeerd moment. Veel mensen zijn in de gevangenissen verdwenen en gemarteld. We herinneren ons daarvan nog de tv-beelden van het NOS-Journaal.
Wij weten van o.a. Amnesty International hoe belangrijk het is dat de mensen die nu gevangen zijn gezet, aandacht krijgen. Deze gevangenen hebben het erg moeilijk. Een kaartje steekt hen een hart onder de riem. 

Stuur een kaartje naar een gevangene in Wit-Rusland
Je kunt een kaartje sturen naar een gevangene in Wit-Rusland. Op de website https://www.lphr.org/en/birthday-congratulation-political-prisoners-belarus/ vind je de namen, verjaardagen en postadressen van Wit-Russen, die je onverwacht kunt verblijden met bijvoorbeeld een verjaardagskaart, of met een andere kaart. 
Koop of maak een mooi kaartje, doe er een internationale postzegel op van € 1,55 en adresseer die met het Wit-Russische adres dat op die website staat. Schrijf de afzender linksboven op de achterkant van de kaart. Kan zo in de brievenbus. Zet op de kaart in het (Wit-)Russisch een korte groet, een zegenbede en/of Bijbeltekst. Je mag er rekening mee houden dat ook de gevangenenbewakers voor het overgrote deel een Russisch-Orthodoxe achtergrond hebben, en niet snel een bijbeltekst zullen willen verscheuren, dus de kans is reëel dat zo’n kaartje aankomt bij de gevangene. Schrijf geen politiek getinte boodschappen, want dan zal de kaart de gevangenen niet bereiken. Met Google Translate kun je je Nederlandse tekst vertalen en dat dan op de kaart schrijven of plakken.
SRK heeft speciale ansichtkaarten - met bijbelteksten erop - gemaakt, zie daartoe de twee foto’s bij deze column. Als je die wilt versturen, kun je dat SRK te Hollandscheveld laten weten, want dan kun je via info@ruslandkinderhulp.nl ansichtkaarten met bijbehorende adresstickers van SRK krijgen. 

SRK in actie voor hulpbehoevende Wit-Russen
Al vele jaren ondersteun ik Stichting Rusland Kinderhulp in de beleidsadvisering omtrent o.a. de wenselijkheid en haalbaarheid van humanitaire hulp aan Wit-Russen. We weten dat die hulp heel erg nodig is, en proberen zorgvuldig te helpen waar dat mag en waar dat kan. 
Ook weten we dat er in de afgelopen weken aan de Wit-Russisch-Poolse grens Wit-Russen via Polen naar het buitenland zijn gevlucht. En inmiddels weten we ook dat het incidenteel om een vroeger gastkind gaat, dat zich meldde bij het vroegere gastadres in Nederland. Dat roept bij zo’n gastgezin allerlei vragen op, en SRK probeert daarin te adviseren, als gastouders zich daartoe bij SRK melden.
Maar de focus ligt bij SRK momenteel vooral op de vroegere Nederlandse gastgezinnen en op de Wit-Russische gastkinderen van voorheen. In de recente SRK-Nieuwsbrief hebben we verschillende suggesties en tips gegeven om onze geliefde gastkinderen en hun families een hartverwarmend teken van medeleven te sturen. Wij kunnen ons maar nauwelijks voorstellen hoe belangrijk het is voor onze Wit-Russische vrienden om post vanuit Nederland te krijgen. Laten we vooral doen wat we mogen doen en wat we kunnen doen. Ook het kleine is groot.

Doet u mee? Doe je mee?
Wie iets wil doen aan liefdevolle hulp voor onze Wit-Russische vrienden, kan zich melden via info@ruslandkinderhulp.nl. SRK kan je bijvoorbeeld haar Nieuwsbrief sturen, die Stichting Rusland Kinderhulp in december jongstleden heeft gezonden aan alle voormalige gastgezinnen en SRK-werkgroepen in heel Nederland. In die Nieuwsbrief staan allerhande suggesties over wat je zou kunnen doen om onze Wit-Russische vrienden te laten merken dat wij hen niet vergeten, maar dat we voor hen bidden, en dat wij hen ook bijstaan met bijvoorbeeld een wenskaart, een brief of een cadeau-pakket. Zulke kleine gebaren doen groots werk. Als u mee wilt doen, laat het SRK in Hollandscheveld dan maar weten, dan word je verder geholpen op weg naar jouw liefdevol gebaar vanuit Nederland aan onze Wit-Russische vrienden.

Column
Deze (mijn) column werd (met enigszins aangepaste inhoud) gepubliceerd in de Twaklank van februari 2022.
Twaklank is het informatie- en opinieblad van de Protestantse Gemeente te Stiens.

Geen opmerkingen: