zondag 21 november 2021

Podiumtour ‘Tusken lân en wetter’ in Foudgum

Zondag 21 november 2021
  
Herman Woltman & Janna van der Honing met Jan Henk Hamoen op het podium

















Tusken lân en wetter
De jaarlijkse Podiumtour, waarbij een voorstelling langs meerdere kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken reist, is dit jaar geïnspireerd door schilderijen van Friese landschappen van kunstenaar Jentsje Popma, die op 30 september 2021 zijn 100e verjaardag vierde.
Zangeres Janna van der Honing & multi-instrumentalist Herman Woltman brengen samen met kunstkenner Jan Henk Hamoen de muziekvoorstelling ‘Tusken lân en wetter’ in diverse kerken in Fryslân.
Enkele jaren geleden maakte Janna kennis met het werk van Jentsje Popma. Popma schilderde het Friese landschap vanuit de directe waarneming; de werkelijkheid, met de weersomstandigheden die zich op dat moment aandienden. Janna voelde meteen een connectie met zijn werk en besloot Friese liedteksten te schrijven, geïnspireerd op elementen uit de schilderijen van Popma.
Deze voorstellingen van de podiumtour dragen mede bij aan het levend houden van onze prachtige kerkgebouwen in de provincie Fryslân. Daarmee wordt het gebruik van kerken voor onder andere culturele doeleinden gestimuleerd.

Kunst en muziek
Durkje en ik wonen vanmiddag deze podiumtour bij in de Maria-kerk van het Friese Foudgum.
Tijdens de voorstelling horen we de pure klanken van de muziek van Janna (zang) & Herman (gitaar). Elk lied heeft een eigen identiteit. 
De muziek wordt tijdens de voorstelling vanmiddag afgewisseld met verhalen over Jentsje Popma - met daarbij uitleg over meegebrachte schilderijen - door Jan Henk Hamoen. Jan Henk Hamoen is theoloog en kunstkenner, tevens bestuurslid bij de Stifting Nijkleaster te Jorwert, en uit naam daarvan beheerder van de grote collectie schilderijen die Popma in 2015 schonk aan Nijkleaster.

In weer en wind
In zijn verbindende teksten vertelt theoloog en kunstkenner Jan Henk Hamoen dat Jentsje Popma zijn landschapsschilderijen 'en plein air' schilderde, ofwel vanuit de directe waarneming in het veld, spelend met het daglicht, en mede beïnvloed door de weersomstandigheden die zich op het moment van het schilderen aandienden.
Janna van de Honing ziet en voelt daarin een link met haar werk als jeugd- en gezinsprofessional, als zangeres, en ook met haar levensmotto van: de werkelijkheid niet uit de weg gaan, daar midden in te staan, dat gewaar worden en ermee te leren omgaan.

Speellijst
We luisteren achtereenvolgens naar de introducties door Jan Henk Hamoen, en vervolgens naar de teksten en de muziek van Janna van der Honing naar aanleiding van de volgende tien schilderijen.
Janna zingt - begeleid door Herman - de volgende liedjes:
  • 1. Tusken lân en wetter, als titelsong van deze podiumtour, geïnspireerd op de schilderijen-drieluik: West & Einde van de Slachtedyk & Oost: "Leafste myn leafste, it is noch net te let".
  • 2. Wetterlân, behorend bij: Rechthoekig productielandschap met koolzaad: "See en wyn, lang lyn: yn Wetterlân";
  • 3. Lit myn hert hiel, gemaakt bij: Bij de gratie van de zeedijk: "Ik freegje dy: Lit myn hert hiel";
  • 4. Alle tiid, uitgaande van het schilderij: Man in grijs: "It is krekt as hawwe se alle tiid";
  • 5. De wolk dy't boppe de dyk ferskynde, naar het schilderij: De wolk die boven de dijk verscheen: "Jou my tiid";
  • 6. It libben is in wûnder, gemaakt bij: Het Wad met kreek en zeeaster: "It libben is in wûnder, ik belibje it mei dy";
  • 7. Langstme nei it ljocht, geïnspireerd op: De vlucht naar het licht (voorheen ook getiteld als de Dreiging): "Hiesto gjin wurden mear, gjin doel?";
  • 8. Winterdeis, behorend bij het winterschilderij: Buitendijks met sneeuw: "Wat oerbliuwt is, dat ik dy mis";
  • 9. Us fytspaad, uitgaande van het schilderij: Fietspad: "Tegearre mei dy";
  • 10. Libje, kom ta bloei, geïnspireerd door het schilderij: Wad met Zeeaster: "Sykje, fyn dyn grûn".
Inspirerende muziekvoorstelling
Op basis van (elementen uit) bovenstaand schilderijen van Jentsje Popma wordt tijdens deze middagvoorstelling in Friese teksten op muziek onder andere ingegaan op gebeurtenissen in het leven, en hoe je daar (al dan niet) mee om kunt gaan; over bijvoorbeeld een inspirerende wolk, over de schoonheid en kwetsbaarheid van de omgeving waarin wij leven, over een verloren liefde en die weer terugvinden, en over het leven ten volle leven; en daar tegenover de vragen die overblijven wanneer je geconfronteerd wordt met een onverwacht en tragisch einde van een leven.
We luisteren naar indrukwekkende teksten, door Janna & Herman gevoelig op het podium gebracht, en bovendien omlijst met gepaste informatie en met mooie verbeelding bij enkele meegenomen en getoonde schilderijen, toegelicht door Jan Henk Hamoen. 



Geen opmerkingen: