vrijdag 3 juli 2020

Het goede nieuws is .....

Vrijdag 3 juli 2020
Ook in een crisis bloeien er bloemen


















Hulp uit onverwachte hoek
Vorig jaar kregen wij een grote buitenpot met mooi bloeiende planten erin. Bij de achterdeur zetten wij die bloempot, opdat we vanuit de woonkamer konden genieten van alle fleur. Het leek zo mooi, maar ook aan al dit moois kwam een keer een eind. Na de bloei verpieterden ook de planten, en betekende dat het eind van de pret. Of … toch niet …?
Het goede nieuws is dat in dit voorjaar in de smalle voegen tussen onze terrastegels op meerdere plekken viooltjes groeien, en uitbundig mooi bloeien. Waarschijnlijk is het zo dat mieren vorig jaar met de viooltjeszaden aan de wandel zijn gegaan, en hier en daar een zaadje hebben verloren, waaruit tegen alle verdrukking in van die smalle betonkieren ineens prachtige viooltjes opschieten en kleurrijk bloeien.
Vergeleken met vorig jaar is de situatie zo geheel anders, en toch bloeit er iets heel moois op.

Ook in een crisis bloeien er bloemen
Bij het zien van die mooie viooltjes vroeg ik mij af of ik daar ook iets goeds uit kon halen in deze huidige Corona-crisis.
Vergeleken met voorgaande jaren is de situatie vandaag de dag ook zo geheel anders.
Bloeit er hier en nu misschien ook iets moois op, net zoals die mooie viooltjes in de knellende kieren tussen het beton?
Het antwoord op die vraag is: Ja! Maar, je moet het wel (willen en kunnen) zien.
Hieronder zomaar enkele voorbeelden van alledag, die laten zien dat wij juist ook in crisistijd in staat zijn goede dingen goed te doen.

De viooltjes van Fryslân
  • Op het prachtige slingerweggetje van de Hege Hearewei bij Feinsum zien wij zomaar weer ouders samen met hun kinderen wandelen en fietsen. Vroeger zo heel gebruikelijk; tot vorig jaar uitzonderlijk, en nu weer helemaal in. 
  • De wegens bezuinigingen protesterende rechtbanktolken vertalen de teksten van de Corona-persconferenties van het kabinet, zodat de in Nederland woonachtige vluchtelingen die de Nederlandse taal nog niet beheersen, toch kennis kunnen nemen van de nieuwe noodverordeningen.
  • Kinderen en volwassenen hebben herontdekt hoe fijn het is om per post weer tekeningen, foto’s, kaartjes en brieven te versturen, waar de ontvangers zo blij van worden.
  • Examenleerlingen die het hele jaar goed gepresteerd hebben, verdienen dit jaar zonder centraal schriftelijk examen hun welverdiend diploma.
  • Passerende wandelaars en fietsers zwaaien naar de mensen in huis, die door ouderdom, ziekte of anderszins aan huis gekluisterd zijn.
  • Grote afstanden blijken met Zoom en Teams ineens heel goed overbrugbaar door beeldbellen met telefoons of computers. (Klein)kinderen en (groot)ouders spreken liefdevol en bemoedigend met elkaar.
  • Bloemen die zakelijk gezien anders waren doorgedraaid op de veiling, worden nu kamer aan kamer verspreid onder patiënten en bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen, en worden geschonken aan intensief hardwerkende zorgmedewerkers die dit in alle opzichten verdienen.
  • Bewoners van straten en buurten in steden en dorpen die voorheen niet of nauwelijks contact met elkaar hadden, leggen nieuwe verbindingen en zien om naar elkaar.
  • Een honderdjarige kreeg meer dan 2.500 felicitatiekaarten, en zijn oud-collega’s kwamen helemaal vanuit Maastricht naar Fryslân om met een polonaise de achter het glas zittende eeuweling te feliciteren.
  • In het onderwijs worden docenten heel creatief in het vinden van voor hen nieuwe vormen van afstandsonderwijs, en wordt alles uit de kast gehaald om scholieren te motiveren zich verder te scholen en te ontwikkelen.
  • Een tatoeëerder beschildert het schoeisel van onherkenbaar ingepakt verplegend personeel met mondkapjes, zodat patiënten aan dat schoeisel kunnen zien welke verplegende hen verzorgt.
De viooltjes van de kerk in Stiens
  • Omrop Fryslân TV zendt op zondagochtend weer een kerkdienst uit, vanuit de Franeker Martinikerk. Kijkcijfers wijzen uit dat heel veel tv-kijkers (al dan niet regelmatig kerkganger, uit Fryslân en daarbuiten) kijken. Zij worden geraakt door de Blijde Boodschap, die hoop geeft waar dat zo nodig is; ook in Stiens en omgeving.
  • De Stienser dominee Jaap Overeem vindt samen met onze zoon Pieter en zijn geliefde Esther een hele mooie vorm om tussen het burgerlijk huwelijk van 17 april 2020 en de uitgestelde kerkelijke huwelijksbevestiging van pas mei volgend jaar een zegenrijke viering met dit lieve bruidspaar en hun naaste familieleden te vieren op 18 april 2020, in het Corona-vrij ingerichte en versierde dorpskerkje van Terkaple, om dit jonge bruidspaar hun huwelijk toch wel met Gods gewenste Zegen te laten beginnen.
  • Organisaties en kerken zoals bijvoorbeeld Dorpsbelang Stiens en de Protestantse Gemeente van Stiens slaan de handen ineen om hulpbehoevende inwoners van Stiens te helpen. De kerk is niet alleen in het dorp, maar is er ook voor het dorp.
  • Nu onze mede-gemeenteleden Nasir & Shabana al weken geen inkomen meer hebben met hun foodtruck, bestellen gemeenteleden van onze kerk en ook daarbuiten warme maaltijden bij Nasir & Shabana, die dan door hen bij je thuis worden bezorgd.
  • De Malaap-werkgroep heeft met hulp van onze diaconie van de Protestantse Gemeente van Stiens en van vele gulle gevers ervoor gezorgd dat de broeders & zusters van onze christelijke zuster-gemeenschap in Lahore heel snel voedselpakketten hebben gekregen, nu zij in Pakistan door inkomensgebrek zo lijden aan de huidige Corona-crisis. 
Ultreia fan Boppen
Op 22 april 2020 vlogen er twee drones van de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân boven ons dorp Feinsum, om daar filmopnames te maken van Feinsumers die alle Friezen en buiten-Friezen in deze Corona-tijd een warm hart onder de riem wilden steken. Op de websites van deze twee mediabedrijven zijn nog altijd de filmbeelden te zien dat wij bij ons pelgrimsverblijf ‘Refugio Ultreia Feinsum’ vanaf de grond via de drone onze pelgrimsgroet Ultreia toezwaaien.
Ultreia is een middeleeuwse pelgrimsgroet, tevens pelgrimswens. Het betekent zoveel als: voorwaarts, ga door, geef niet op! Ultreïa komt van het Latijnse ‘ultra’ of ‘ulterius’, wat betekent: hogerop, vooruit, ga verder, niet opgeven.
Die hoopgevende wens willen wij in het bijzonder aan alle lezers van de Twaklank, aan alle gemeenteleden en alle anderen doorgeven als ons bloeiend viooltje tussen het Corona-beton: geef niet op, houd goede moed, en ga met God, want Hij zal ook na het Pinksterfeest met je zijn.

Column
Deze (mijn) column werd gepubliceerd in de Twaklank van juni 2020. 
Twaklank is het informatie- en opinieblad van de Protestantse Gemeente te Stiens.




Geen opmerkingen: