Donderdagmiddag 26 november 2009
Als "Landelijk Netwerk Kwaliteitszorg" (LNK) van het "Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement" hebben we voor onze netwerkbijeenkomst van vandaag de "Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs" (CDHO) uitgenodigd. Deze bijeenkomst vindt plaats op campus De Uithof te Utrecht. De CDHO heeft primair tot taak het beoordelen van aanvragen macrodoelmatigheid hoger onderwijs en het uitbrengen van een advies hierover aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze commissie is vrij recent ingesteld, namelijk met ingang van 1 juli 2009. Als leden van ons netwerk voor kwaliteitsfunctionarissen in het hoger onderwijs stellen we het bijzonder op prijs vandaag kennis te kunnen maken met twee medewerkers van deze nieuwe organisatie in het hoger onderwijs.
LNK-Dagvoorzitter Paul Nieuwenhuis heet onze gasten van de CDHO van harte welkom. Het zijn de CDHO-bureaumedewerkers mevrouw Eveline Jacquemijns (juridisch beleidsmedewerker) en de heer Dirk Post (senior beleidsmedewerker). Zij houden zich binnen de CDHO bezig met doelmatigheidsvraagstukken en met respectievelijk de juridische en beleidsmatige aspecten, die daarbij een rol spelen. Vandaag verzorgen ze in onze kring een presentatie over allerlei aspecten van het werk van de CDHO en geven ze antwoord op een groot aantal vragen die door de belangstellende aanwezigen in de zaal worden gesteld.
Eerst wordt kort de ontstaansgeschiedenis van deze nieuwe commissie geschetst en wordt verteld wie de besluitvormende leden van de CDHO zijn (onder voorzitterschap van de heer Norbert Verbraak). Dan volgt achtereenvolgens een uitleg over de taken en van de werkwijze van de commissie. Inmiddels is bekend dat ook de nieuwe "Fusietoets Hoger Onderwijs" bij de CDHO in portefeuille is gekomen. Daarna wordt uitgelegd middels welke procedure de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs de Minister van OCenW adviseert omtrent de doelmatigheid van bijvoorbeeld een nieuw aangevraagde opleiding in het hoger onderwijs. Ook de voorwaarden om tot o.a. nieuw door de overheid bekostigd onderwijs te komen, worden genoemd en uitgebreid toegelicht. Daarmee wordt een toelichting gegeven op de Beleidsregel inzake de doelmatigheid van het hoger onderwijs.
Na een aantal algemene tips presenteren Eveline Jacquemijns en Dirk Post een omvangrijk aantal "dont's & do's". Stuk voor stuk buitengewoon verhelderend voor onze netwerkleden, waarvan een groot deel op dit moment binnen de eigen hogeschool betrokken is bij in ontwikkeling zijnde aanvragen in het kader van doelmatigheid. De boodschap is duidelijk. Het indienen van een aanvraag voor het verzorgen van een nieuwe opleiding, of van het elders vestigen en/of verplaatsen van een bestaande opleiding of van het samenvoegen van bestaande opleidingen is geen sinecure. Aanvragen moeten inhoudelijk onmiskenbaar beargumenteerd en onderbouwd worden ingediend bij de commissie.
Na deze verhelderende, nuttige presentatie worden kort nog een aantal discussiepunten aangehaald over (1) het krachtenveld rond Ministerie, CDHO en instellingen voor hoger onderwijs, over (2) de mate van openbaarheid van besluiten en adviezen van de CDHO en over (3) het afstemmingsoverleg dat hoger onderwijsinstellingen vanaf aanvang volgend jaar op grond van de "Wet Versterking Besturing" moet voeren indien zij nieuwe opleidingen en nevenvestigingen gaan aanvragen.
vrijdag 27 november 2009
Kennismaking met Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten