zondag 9 juni 2024

Een dag in Córdoba : Moederdag & Patio-dag

Zondag 12 mei 2024
 
In de Mezquita Catedral van Córdoba

















Het is vandaag Moederdag
Durkje en ik gebruiken deze (Moeder)dag tijdens onze pelgrimage op de Camino Mozárabe als rustdag en om de stad Córdoba te gaan bekijken. Maar eerst slapen we even lekker uit, na de afgelopen acht pelgrimsdagen.
Rond 10:30 uur gaan we de stad in. Buiten gekomen, komen we direct al terecht in de drukte van een hardloopwedstrijd voor kinderen. Politieauto’s rijden voorop, dan de kinderen rennend er achteraan, en dan de afhakende of wandelende achterhoede, met tot slot een ambulance die als bezemwagen de rij sluit.
We halen een stempel voor onze pelgrimspaspoorten en ook een stadsplattegrond bij een VVV in het stadscentrum, en lopen dan richting de Mezquita Catedral. 
In een drukke winkelstraat wordt met een grote kraan takelwerk verricht, terwijl het publiek net onder de draaiende kraan door kan passeren. Daar drinken we een kop koffie, met erbij een gebakje om Durkje haar Moederdag te vieren.

Door de Joodse wijk Judería 
Daarna lopen we in de richting van de Mezquita Catedral.
Daarbij komen we door de smalle straatjes van de moorse wijk, waar het nu al druk is.
We wandelen klokslag twaalf uur het binnenterrein van de Mezquita Catedral op. Aan de lange zijde van de kerkmuur is een evangelisatiegroep bezig met zingen en evangeliseren.
Op het binnenterrein kopen we toegangskaarten voor het bezoek aan de Mezquita Catedral vanaf 15:30 uur, en dan lopen we naar buiten, naar het plein bij de triomfboog tussen de kerk en de rivier.
In de moorse wijk proberen we een patio te bezoeken, want in dit weekend viert Córdoba de jaarlijkse patio-dagen, waarop particulieren hun met vooral bloemen versierde binnenplaatsen openstellen voor het publiek. Maar er staan zulke lange rijen wachtende mensen vóór de ingangen van de patio’s, dat we ervoor kiezen om er niet een uur voor in de rij te gaan staan wachten. Wellicht kan het later op de dag nog.
Wel kunnen we een kerk binnen, die ook mooi is versierd.
Hier begint volgens ons straks de viering van een eerste communie, ziende op het gezin dat klaar zit, en de vele kinderen die voorin de kerkzaal zich voorbereiden op de mis.
Na een wandeling door de binnenstad, gaan we naar de supermarkt vlakbij ons appartement, waar we boodschappen halen voor de lunch en voor het avondeten, waarna we gaan lunchen in ons appartement.

In de Mezquita Catedral
Daarna gaan we weer de stad in langs de rivier naar de kop van de Romeinse brug ter hoogte van de Mezquita Catedral.
Daar arriveren we precies op tijd, op het moment dat wij ziende op ons tijdslot de Mezquita Catedral binnen mogen. 
We maken een lange wandeling rechts buitenom en dan binnendoor, om systematisch door dit kolossale en imposante godshuis te gaan.
Hier lopen toch zeker wel duizend mensen tegelijk door het kerkgebouw om dit grootse stuk Werelderfgoed te bezichtigen. Mensen uit allerlei landen en culturen genieten hier van al het moois dat er is te zien.
Binnen ontmoeten we trouwens ook nog het Duitse pelgrimsstel Ute & Helmut (uit de buurt van Hamburg) dat we enkele malen eerder al hebben ontmoet op plekken langs de Camino Mozárabe. 
Er zijn heel veel heiligen te zien in deze kathedraal, maar een afbeelding of een beeld van de heilige Jacobus kunnen we hier niet vinden. Wel is er een schilderij van het bijbelverhaal van Johannes de Doper, die Jezus doopt. Dat doet hij op dit schilderij met een Jacobsschelp, zoals je dat zoveel ziet op schilderijen en beelden van dit verhaal.
Ook vinden we een afbeelding van het geboorteverhaal van Jezus, en dan heel specifiek van de aanbidding van Jezus door de Wijzen uit het Oosten.
Ook de kerkramen zijn heel bijzonder gedecoreerd.
We brengen een bezoek aan de sacristie, waar veel ornamenten kunnen worden bezichtigd.
Ook nemen we veel tijd om in het koor van de kathedraal door te brengen, mede kijkend naar die grote variëteit aan mensen, die ons hier passeert.
Tot slot bezoeken we de Kapittelzaal van de kathedraal, waar aan beide zijden een orgel is geplaatst, met niet alleen maar vertikale, maar ook horizontale orgelpijpen.
Na een bezoek van zo’n vijf kwartier verlaten we de kathedraal, en lopen we buiten de Mezquita Catedral naar de camino die door de stad loopt. 

Bij Santiago in de Sint-Jacobskerk van Córdoba
Vervolgens volgen we de route van de camino door de stad, waarbij we net zoals gisteren weer langs de Sint-Jacobskerk komen, die nu gelukkig wel geopend is. 
We gaan er naar binnen, en zien daar het grote beeld van Sint Jacobus in het koor van de kerk.
Verder vinden we binnen en buiten de kerk allerlei symbolen die iets te maken hebben met het pelgrimeren, zoals een zwaardkruis, Jacobsschelpen, een kalebas en ook een afbeelding van Santiago Matamoros, ofwel Sint Jacobus als Morendoder.
Het is een warme dag vandaag.
Op de terugweg naar ons appartement drinken we op een terras nog even een pilsje, en dan gaan we terug naar ons appartement, om daar de zelf bereide warme maaltijd te nuttigen.

Fleurig Cordoba tijdens het Feest van de Patio's
Direct daarna brengen we een bezoek aan zes patio’s die in de nabijheid zijn van ons appartement.  
Het is beslist niet meer druk, dus we kunnen meestal zo naar binnen, en zijn daar in de gelegenheid om ook even een gesprek aan te gaan met de eigenaren van de patio’s, die vol trots vertellen over hun planten en decoraties in hun eigen patio.
Daarna gaan we terug naar ons appartement, voor de laatste nacht in Córdoba, waarna we morgen de camino zullen gaan vervolgen.

Geen opmerkingen: