zaterdag 3 februari 2024

Het einde van de wrakke wilgen van Feinsum

Woensdag 31 januari 2024
 
De wilgen langs It Kanael in Feinsum zijn gerooid

















De eerste gaat om
Een rijtje wilgen langs de noordwestelijke oever van It Kanael van Feinsum leidde jarenlang een zieltogend bestaan. Het was gedurende de afgelopen jaren aan de wrakke staat waarin ze verkeerden wel duidelijk te zien dat ze geen lang leven beschoren zouden zijn.
Het was de zware storm Poly die op 5 juli 2023 de eerste wilg danig slachtofferde, dat die op 14 juli 2023 moest worden weggehaald.
Op goed geluk zijn drie wilgenstammen overeind gebleven, maar omdat ze toch wel in deplorabele staat verkeerden, was het uiteraard wachten op het volgende stormslachtoffer.

En nu ook de andere
En dat was eerder een kwestie van maanden dan van jaren, want al in oktober 2023 waaide één van de drie resterende wilgen om. Evenals de vorige viel die over It Kanael, waardoor de doorvaart werd belemmerd.
Na de gemeentelijke inspectie, en ook van Wetterskip Fryslân, heeft de gemeente opdracht gegeven tot het weghalen van de wilg(en), aangezien al één van de wilgen de doorgang op de waterloop belemmerde.
Vandaag is het dan zover dat een Friese bomenrooier uit de regio het gerezen probleem geheel oplost, want de over het kanaal liggende wilg wordt door haar medewerkers verwijderd, en de twee nog wel overeind staande wilgen worden ook gerooid. 
Dat het weghalen van ook deze laatste twee wilgenstammen gewenst was, blijkt wel duidelijk als je na het weghalen aan de kernen van de boomstammen kunt zien dat ook deze twee bomen op afzienbare termijn het loodje zouden leggen zodra volgende zware stormen over de kale akkers zouden razen, met het omwaaien van deze laatste wrakke wilgen als gevolg. Maar dat risico en mogelijk gevaar is nu dus geweken.
De hoge bult hakhout ligt nu gereed voor het afvoeren ervan.

Geen opmerkingen: