donderdag 19 oktober 2023

WaddenWandelen op Texel van Stuifweg Paal 19 naar Oosterend & Dagwandeling Oosterend

Maandag 16 oktober 2023
 
De poldermolen in Drijvers Vogelweid De Bol op Texel

















Wandelroutes over zes Waddeneilanden
WaddenWandelen op Texel
Etappe van Stuifweg Paal 19 naar Oosterend & Dagwandeling Oosterend
Maandag 16 oktober 2023 – 23,5 km.
Dag 4: 59,3 – 82,8 km

Wandelzesdaagse op Texel
In 2013 gaf de ‘Stichting Wandelnet’ de wandelgids van Streekpad 4 uit. De titel van deze routegids is ‘WaddenWandelen’ en de subtitel is ‘Wandelroutes over zes Waddeneilanden’. In deze wandelgids kun je kiezen uit verschillende wandelingen op de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum, met een totale wandelafstand van 276 kilometer.
Voor de maand oktober 2023 hebben Durkje en ik de zesdaagse wandeling op Texel geselecteerd. Die hele (Wadden-)wandeling op Texel heeft een totale lengte van 129,3 kilometer. Daarvan hebben we in april/mei 2013 als onderdeel van het Texelpad al de zogenoemde ‘Wandeling Dwars Over’ gedaan, met een lengte van 11,3 kilometer. De resterende 118 kilometers hebben we over zes etappes verdeeld, waarvan de vierde –  van vandaag - een lengte heeft van 23,5 kilometer.

Aangenaam herfstweer
Om 7:00 uur staan we op in onze caravan op Camping Boerderij Hoogvliet bij De Waal op Texel, en om 8:15 uur verlaten we de camping, om dan met de auto met de fietsen achterop naar Oosterend te rijden. Hier laten we de auto achter aan de rand van het dorp, en dan fietsen we de 5,2 kilometers naar het bungalowpark Prins Hendrik aan de Stuifweg ter hoogte van Paal 19. 
Het is nog fris zo vroeg in de ochtend, want het is nog maar 8 graden Celsius. Vergeleken met de afgelopen twee wandeldagen heeft de wind behoorlijk aan kracht verloren, dus het fietsen gaat qua temperatuur en tegenwind prima zo. 
Bij het recreatiepark Prins Hendrik stallen we onze fietsen in de overdekte fietsenstalling. Om 9:05 uur beginnen we hier aan onze etappe van vandaag.
Het blijft vandaag droog, en de temperatuur loopt tijdens onze etappe op tot 13 graden Celsius. Af en toe schijnt de zon, bij een matige wind, dus al met al beleven we vandaag een dag met aangenaam herfstwandelweer.

Dijkwandeling en straten in Oost
Vanaf de Stuifweg gaan we de Waddenzeedijk over, om dan in zuidelijke richting buitendijks over het fietspad van Paal 19 naar Paal 17 langs het Overdiep – deel van de Waddenzee - te wandelen. 
Bijna halverwege kijken we even over de zeedijk, om van bovenaf Drijvers Vogelweid De Bol te bekijken, met daar ook de poldermolen.
Bij Paal 17 aangekomen, steken we de zeedijk over, om dan binnendijks naar het dorpje Oost te lopen. 
Het eerste deel van de weg door Oost is opnieuw bestraat, maar als we het dorp doorkruisen, komen we in het deel dat in het geheel geen bestrating meer heeft, dat nog wacht op het bestraten van de doorgaande weg door het dorp.

Tussen tuunwaltjes van Oost naar Oosterend 
Voorbij Oost verlaten we de Mosselweg, om dan tussen de Texelse ‘tuunwaltjes’ tussen de schapenweides met schapen door van Oost naar Oosterend te lopen. Het groene veldpad is doorgaans goed begaanbaar, maar over een stuk van ongeveer vijf meter staat het pad van tuunwal links tot tuunwal rechts geheel onder water. We kunnen alleen maar droog over, als we ons - vasthoudend aan het lange gras van de tuunwal - tegen de tuunwal klauterend verder voortbewegen, tot de plek waar het graspad weer droog begaanbaar is.
Om 10:00 uur wandelen we het – voormalige - vissersdorp Oosterend binnen.
Eerst passeren we het prachtige Texelse bronzen beeld van het schaap met de twee lammeren, staand vóór de oude Vermaning, de Doopsgezinde kerk.
Tussen de kleine huisjes van de Peperstraat wandelen we het dorpscentrum binnen.
Verderop draait de Peperstraat naar links, en dan komen we voorbij de plaatselijke supermarkt bij de dorpskerk van Oosterend. Bij de kerk in de Kerkstraat nemen we plaats op een zitbank, waarop we koffiedrinken en een broodje eten.

Dagwandeling tussen Oosterend en De Waal
Nu onderbreken we de doorgaande route van het Waddenwandelen tijdelijk, om – nu we toch hier zijn – een uitstapje te maken op een rondwandeling tussen Oosterend en De Waal.
Deze in de wandelgids genoemde ‘Dagwandeling Oosterend’ begint met route C1 in De Waal, om dan naar Oosterend te lopen, waarna route C2 volgt, van Oosterend terug naar De Waal.
Maar omdat Durkje en ik nu in Oosterend zijn, beginnen we met routedeel C2 van Oosterend naar De Waal, om dan straks nog volgens routedeel C1 van De Waal terug te lopen naar Oosterend.
Vanaf de kerk gaan we via de Peperstraat en de Kotterstraat het dorp uit, om dan langs de Oosterweg door te lopen tot aan de Westerbuurt aan het begin van Oost.
Hier gaan we de Zwinweg op, die ons voert naar het Buitenzwin. Aan de overzijde van die brede waterloop gaat de route verder over het akkerpad langs het Buitenzwin.
Rechts passeren we verschillende akkers – waaronder een maïsakker – die al zijn geoogst.

Langs het Eierlands Kanaal naar Eijerlands End
Het akkerpad buigt af naar de Schorrenweg, die we kruisen. Dan lopen we langs een brede sloot verder, totdat we bij de hoge polderdijk aankomen langs het Eierlands Kanaal.
We zien vandaag voortdurend vliegtuigjes rondcirkelen. Als die op de juiste hoogte zijn, springen groepjes parachutisten eruit, en dan zien we de kleurrijke parachutes met daaronder de  parachutisten langzaam dalen tot op het vliegveld tussen Zuid-Eierland en Midden-Eierland.
Wij lopen door het hoge en natte gras aan de voet van de polderdijk langs de rietkraag van het Eierlandse Kanaal. 
Dat graspad eindigt bij een huisje met de naam ‘Eijerlands End’.
Dat huis draagt een sierlijke geveldecoratie met diezelfde naam.

Plas-dras wandelen door de polder
Dan gaan we de Polder Waalenburg in. Voorbij de Natuurboerderij Plassendaal gaan we een graspad op, langs de Westerkolk, een grote ondiepe waterplas in het grasland.
Aan het hekwerk van het graspad hangt een bordje waarop staat dat de verdergaande toegang verboden is, maar wij blijven toch maar de in onze wandelgids aangegeven wandelroute volgen.
Bij een breed water aangekomen, gaan we – zoals aangegeven – verder langs de rietkraag, op zoek naar de plek waar we het water kunnen oversteken. Door het plas-dras grasland lopen we totdat we niet verder kunnen, en pas als we een eindje teruglopen, zien we verscholen in het riet de doorgang naar de houten brug waarmee we de brede waterloop kunnen oversteken.
Dan is het in het sompige grasland zoeken naar de volgende oversteek. Het natte grasland doorkruisend zien we op een gegeven moment een dam, waarmee we de oversteek kunnen maken. 
En dan staan we voor een braakliggende akker, waarvan de lagere delen onder water staan. Over de hogere akkerruggen lukt het ons om  - met de nodige voorzichtigheid - met droge voeten de akker over te steken, en dan komen we nog eens in een sompig grasland, waarmee we uiteindelijk dit uitermate natte gebied kunnen verlaten.
Op meerdere kaarten staat deze route wel als wandelpad aangeduid, maar eigenlijk is de route te onduidelijk en in dit jaargetijde niet geschikt om doorheen te ‘baggeren’. Maar goed, de aanhouder wint, en zo bereiken wij zonder vallen en opstaan de droge asfaltweg aan de andere zijde van de uitermate natte polderpercelen.

Voegen in De Waal
We volgen de asfaltweg naar de Zaandammerdijk. Die steken we over, om dan over een smal graspad en een akkerpad via de Groeneweg het dorp De Waal binnen te lopen. 
In De Waal gaan we eerst naar de dorpskerk met de hoge kerktoren. Een voeger is aan het werk om een deel van de kerkmuur herstellend te voegen.
Bij het gesloten cultuurhistorisch museum vinden we een zitplaats op het pleintje, waar we onze lunchpauze houden in de luwte van de dorpsbebouwing.
Na deze rustpauze lopen we over het Hogereind het dorp uit, naar de rotonde buiten De Waal.

Rond De Zandkes Kleiput
Over de Oosterenderweg verlaten we De Waal. Daarna volgen we de Spangerweg naar het buurtschap Spang.
Links zien we een eind van de weg af het bosje waarin een eendenkooi zit. Bij ’t Waagehuus bereiken we de Waddenzeedijk.
Dan gaan we over de dijk, om rond De Zandkes Kleiput verder te gaan.
Links hebben we vanaf Deltahoogte een mooi uitzicht over De Zandkes Kleiput, en rechts van ons over het water van de Waddenzee.
Op de grasdijk liggen veel restanten van door zeevogels gevangen en verorberde krabben.
Hier en daar zitten meeuwen en steltlopers tussen het zeewier op de basaltblokken op de grens van dijk en zee.

Binnendijks door Nieuweschild
Bij Paal 14 klimmen we weer de Waddenzeedijk over, maar nu van buitendijks naar binnendijks gebied. We komen dan door het buurtschap Nieuweschild, waar Friese dakdekkers van Roosma uit Aldemardum aan het werk zijn met het rietdekken van de grote daken van een riante nieuwbouwvilla.
Links van de asfaltweg is een veldje waar varkens lopen.
De vijf varkens staan met z’n allen boven op een bietenbultje, waar ze zich tegoed doen aan de suikerbieten.
Als we bij de Oostkaai het dorp Oosterend binnenwandelen, zien we twee zwaarbepakte wandelaars aankomen vanuit het dorp.

Terug naar de Maartenskerk van Oosterend
De beide mannen vertellen dat ze - net als wij - het rondje Texel wandelen volgens de route van het Waddenwandelen op Texel. Vader en zoon zijn zo zwaar bepakt, mede omdat ze ook hun tentje meedragen, waarin ze de nachten onderweg doorbrengen.
Als we verder lopen, ontmoeten we nog eens weer twee jongemannen (de twee andere zonen) met een hond, die met fikse rugzakken op ons tegemoet komen.
In Oosterend komen we langs onze auto. Onze rugzakken leggen we in de auto, en dan wandelen we het dorpscentrum van Oosterend binnen.  
We lopen langs de imposante 12e eeuwse Maartenskerk van Oosterend, de oudste kerk van Texel.
Aan de andere zijde van de kerk gaan we de supermarkt binnen, waar we de boodschappen halen voor de komende twee wandeldagen.
Vervolgens rijden we vanuit Oosterend naar de Stuifweg bij Paal 19, waar we onze fietsen afhalen bij bungalowpark Prins Hendrik.
Tot slot rijden we dan terug naar onze caravan op de boerderijcamping nabij De Waal.

Geen opmerkingen: