donderdag 31 augustus 2023

Van Berg & Dal naar Strand & Zee

Donderdag 24 augustus 2023
 
Strandwandeling over Plage Miramar in het Franse Biarritz

















Rustdag in Saint-Jean-Pied-de-Port
’s Morgens haal ik in het zuid-Franse Saint-Jean-Pied-de-Port stokbrood bij de plaatselijke bakker in de Rue d’Espagne, en betaal daarna - terug op de gemeentelijke camping - alvast de overnachtingen in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de voet van de Frans-Spaanse Pyreneeën.
Na het ontbijt wandelen Durkje en ik de nu nog koele hoofdstraten Rue d’Espagne en Rue de la Citadelle geheel op en neer door Saint-Jean-Pied-de-Port, en brengen daarbij een bezoek aan de Kuka-winkel, waar we pelgrimskaarten kopen, waarvan we één alvast schrijven voor de bevriende Nederlands-Duitse pelgrims Jeannette & Matthias, die hier op 12 september 2023 zullen arriveren, om vanaf de dag daarna in de daarop volgende weken de Pyreneeën over te steken en over de Camino Franchés dan naar Santiago de Compostela te pelgrimeren. Die wenskaart geven we af bij de plaatselijke pelgrimsherberg Beilari (waar wij in 2014 al eens hebben overnacht), waar zij medio volgende maand de nacht zullen doorbrengen. De eigenaar van deze pelgrimsherberg zal op 12 september 2023 deze wenskaart als bemoediging en aansporing overhandigen aan Jeannette & Matthias bij de start van hún pelgrimage.
Daarna gaan wij vanmorgen (voor ons bijna vanzelfsprekend) met name ook naar de mooie pelgrimsspeciaalzaak in de hoofdstraat, waar we voor mij drie lichtgewicht wandelshirts kopen, en ook alvast een nieuwe wandelgids van de Spaanse 'Camino Mozarabe', want ... wie weet, gaan we die ooit nog eens lopen.
Nog even langs bij de plaatselijke ‘Pharmacie’ voor een spray tegen steekmuggen & teken, en dan gaan we naar de nabije Carrefour Market, waar we onze boodschappen halen. Maar voordat we daar naar binnen gaan, maken we gebruik van de publieke wasmachine-automaat, waar we de was doen, omdat dat op onze gemeentelijke camping niet mogelijk is. Als we een halfuur later de supermarkt uit komen, is de wasmachine bijna uitgedraaid, en is alle was al mooi schoon.

Stranddag in Biarritz
Als - teruggekomen op de camping - de was aan de waslijn hangt, verlaten we de camping, om dan met de auto van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Biarritz te rijden. We hebben bij de weerberichten gezien dat de temperatuur hier in Saint-Jean-Pied-de-Port vanmiddag - evenals gisteren - gaat oplopen tot over de 40 graden Celsius, en hebben - op zoek naar een koelere plek - gezien dat de maximumtemperatuur aan zee bij Biarritz 12 graden lager zal zijn, dus we gaan ter lichte verkoeling naar zee.
In Biarritz maken we een lange kustwandeling van de Phare de Biarritz (de historische vuurtoren op een klif) – waar we in het kustpark eerst picknicken – over La Grande Plage (Plage Miramar & Playa de Biarritz) langs Rocher du Basta en door de zeevissershaven naar Rocher de la Vierge, de rotsformatie met het Mariabeeld.  
Ver in zee zien we enkele zwemmers heen en weer zwemmen tussen de kust en het kleine rotseiland in zee. Jonge meeuwen doen zich tegoed aan wat ze aan voedsel op de rotsen vinden.
Boven op deze ver in zee uitstekende rotspunt is het vanwege de verfrissende wind uit zee heerlijk koel vertoeven tijdens deze hete en drukke strandmiddag in Biarritz. 
Aan het eind van de middag lopen we over de boulevard langs het strand weer terug naar de vuurtoren, waar we koffiedrinken op het vuurtorenterras alvorens we Biarritz verlaten.
De dag – maar bovenal onze geslaagde zomerpelgrimage 2023 - sluiten we onderweg terug naar Saint-Jean-Pied-de-Port op deze warme zomeravond met een diner feestelijk af op het hooggelegen terras van Restaurant Bellevue aan de Boulevard des Terrasses in Cambo les Bains, met een prachtig uitzicht over de rivier de Nive en de riviervallei.
Om ongeveer half tien ’s avonds komen we weer terug op de camping, voor de laatste overnachting op deze aangename gemeentelijke camping. Morgen trekken we weer naar het noorden.

Geen opmerkingen: