donderdag 30 juni 2022

Zomervergadering van Stifting Nijkleaster in Jorwert

Dinsdag 28 juni 2022
 
Nijkleaster Westerhûs in Hilaard krijgt vorm 

















Westerhûs in het zonnetje
Als ik aan het begin van de avond van Feinsum naar de Sint-Redbadtsjerke van Jorwert rijd, zie ik midden in het veld ten zuiden van Hilaard de in restauratie zijnde boerderij Westerhûs van onze Stifting Nijkleaster. Het Friese stopriet ligt al op het dak, in afwachting van het leggen van de her te gebruiken dakpannen. Bij de restauratie van deze kloosterboerderij gaan we zoveel mogelijk bestaande bouwmaterialen hergebruiken, waarmee deze hele oude Friese boerderij enerzijds haar karakteristiek van het platteland behoudt, maar waarbij anderzijds het interieur gereed wordt gemaakt om te dienen als eigentijds protestants klooster in Friese context.

Vergaderen in de Voorkerk 
In de zomer van 2022 vindt de bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster op deze warme zomeravond plaats in de Voorkerk van de Jorwerter Sint-Radboudkerk. Maar voordat deze zakelijke vergadering aanvangt, komen we als bestuurders en bestuursadviseurs eerst in de kring bijeen in het koor van onze kloosterkerk, om de overgang te markeren van onze 'waan van de dag' naar het vergaderen met gepaste aandacht voor allerhande zaken van Nijkleaster.
Voorafgaand aan ons bestuurlijk zomerreces hebben we een iets langere vergadering dan te doen gebruikelijk, waarmee we in elk geval bereiken dat alles wat vóór de 'simmerbrek' besproken moet worden, in elk geval ook gedaan wordt vanavond.

Terugblikken en vooruitkijken
We blikken eerst terug op hetgeen in onze voorgaande bestuursvergadering is besproken, en stellen vervolgens het geïntegreerde vergaderrooster van de Protestantse Gemeente Westerwert en Stifting Nijkleaster vast.
Na enkele personele zaken blikken we terug op het overleg met de landelijke PKN-dienstenorganisatie en de Friese Classis van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). We gaan vanaf vandaag concrete stappen zetten in het vorm en inhoud geven van onze kloostergemeente in oprichting, van Westerwert & Nijkleaster, als het ware als een nieuw steentje in het 'Mozaïek van Kerkplekken' in PKN-verband.
Daarna stellen we het geïntegreerde actieplan vast van onze voorlaatste bestuursevaluatie, en bereiden we alvast onze volgende bestuursevaluatie voor.
Vervolgens bespreken we onze startnotitie over het wezen van Nijkleaster als zogenoemde 'Veilige Kerk'. Diverse assurantiezaken passeren dan de revue, en we bereiden ons werkbezoek van komend najaar voor, als we op bezoek gaan bij het klooster Nieuw Sion in Diepenveen.

Doorontwikkeling van Nijkleaster
Vanzelfsprekend besteden we ook de nodige aandacht aan de restauratie en nieuwbouw van ons klooster Westerhûs onder Hilaard. De bouw vordert gestaag, dus daar is van alles over te bespreken.
Vanuit het Kleasterburo krijgen we een verslag van de werkzaamheden van de afgelopen periode en over het werk in en na deze zomer. Twee jaar lang kon onze jaarlijkse Jierdei van Nijkleaster niet doorgang vinden in het kader van de strijd tegen Corona, en nu wij in de toekomst vooral het Pinksterfeest jaarlijks willen benutten als jaarlijks evenement van Nijkleaster, besluiten we dat de beoogde Jaardag van 2022 nieuwe vorm en inhoud zal krijgen ter gelegenheid van de opening van Nijkleaster Westerhûs tijdens Pinksteren 2023.
Ook de Kleasterlingen krijgen als vast agendapunt vanavond de aandacht, en we constateren dat we op afzienbare termijn van start gaan met de zogenoemde 'Kring van Aandacht', een nieuwe activiteit van Nijkleaster over aandacht voor & omzien naar elkaar en aandacht voor en omzien naar de wereld.
Na zonsondergang en bij het invallen van het duister verlaten we met dank voor al het goede van het aflopende seizoen deze laatste bestuursvergadering van dit bestuurlijk werkseizoen 2021-2022. 

Geen opmerkingen: