zondag 17 april 2022

Webinar over Verzekeringen voor kerkelijke gemeenten

Woensdag 13 april 2022
 
Webinar over verzekeringen

Verzekering als kerkrentmeesterlijk beheer
De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer van de Protestantse Kerk in Nederland organiseert bij tijd en wijle ook cursusbijeenkomst over de belangrijkste verzekeringen voor kerkelijke gemeenten. Vanavond wordt zo'n cursorische bijeenkomst uitgevoerd als webinar, in een kort-maar-krachtige bijeenkomst waaraan 36 belangstellenden deelnemen, veelal kerkrentmeesters.
Als bestuurslid van Stifting Nijkleaster, met Assurantiën in portefeuille, woon ik vanavond deze bijeenkomst online bij.
Sprekers zijn vanavond Leo Schippers over Vervangingsverzekering en Ongevallenverzekering (beide als voorbeelden van verzekerbare arbeidsvoorwaarden), en Sjaak Schouteren over Cyber-verzekering.

Vervangingsverzekering
Helaas worden mensen wel eens ziek en kunnen daardoor de werkzaamheden (tijdelijk) in de kerkelijke gemeente niet uitvoeren. Ook de kosten voor de vervanging van een predikant kunnen behoorlijk oplopen. Er wordt in dit webinar uitgebreid ingegaan op de financiële risico’s die een kerkelijke gemeente kan lopen bij zieke medewerkers en predikanten. Ook wat een kerkelijke gemeente in deze situatie kan doen en op welke manier de risico’s kunnen worden verminderd, wordt uitgebreid besproken.

Ongevallenverzekering
Omdat werkgevers (opdrachtgevers) zich - als het goed is - verantwoordelijk voelen voor hun personeelsleden en hun vrijwilligers, zorgen zij allereerst voor een veilige werkplek. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en dit kan bij (serieuze) ongevallen grote impact hebben op alle betrokkenen. Ook een veel voorkomende ongevalsoorzaak als bijvoorbeeld 'vallen' kan leiden tot tijdelijke of blijvende invaliditeit of zelfs tot een overlijden. 
De collectieve ongevallenverzekering is een verzekering die voor predikanten en (vrijwillige) medewerkers een financieel vangnet kan vormen. Met deze verzekering wordt er een bedrag uitgekeerd als de verzekerde overlijdt of blijvend invalide wordt door een ongeval. 
Een ongevallenverzekering is dan ook onmisbaar en laat zien dat je je werkgeverschap (opdrachtgeverschap) serieus neemt.

Cyberverzekering 
Helaas blijven cyber-incidenten niet beperkt tot grotere organisaties. Ook kerkelijke gemeenten kunnen hiermee te maken krijgen. Doordat ze vaak afhankelijk zijn van de beschikbaarheid en integriteit van vertrouwelijke data kan een cyberincident verstrekkende gevolgen hebben. Door een hack kunnen bijvoorbeeld (privacy)gevoelige gegevens op straat belanden of heeft men geen toegang meer tot de eigen database. 
In dit deel van dit webinar wordt inzicht gegeven in de trends van cyberclaims, wordt iets verteld over de werkwijze van cybercriminelen (over bedrijfsvoering stilleggen, data lekken en betrokkenen afpersen) en wordt aangegeven waarom een cyberverzekering een effectief en bewezen onderdeel is van goed cyberrisk management.

Geen opmerkingen: