vrijdag 21 augustus 2020

Bonifatius Kloosterpad - Etappe 1 - Dokkum naar Feanwâlden

 Vrijdag 21 augustus 2020

Bonifatius Kloosterpad begint bij Bonifatius in Dokkum











Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.

In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van kloosters en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.

Een leven in harmonie
Voor vandaag hebben we de eerste etappe van deze gids op het wandelprogramma staan, met een afstand van 17,44 kilometer.
Deze Etappe 1 kreeg als titel: 'Dokkum naar Feanwâlden' met als subtitel: 'Een leven in harmonie'.
Om 8:00 uur rijden we vanmorgen met de auto's van Feinsum naar het Friese Feanwâlden, waar we de ene auto parkeren nabij de Schierstins. Daarna rijden we met de andere auto naar het centrum van Dokkum, want daar begint de eerste etappe van het Bonifatius Kloosterpad.

Bonifatiusstad Dokkum
Om ongeveer 9:00 uur begint onze eerste etappe op de Markt van Dokkum. We starten bij de Elfsteden IJsfontein, die overigens niet beijsd is, en met dat straaltje water en dat beetje nevel gaat dat vandaag ook niet lukken. Het is zo vroeg in de ochtend al 25 graden Celsius, want we hebben een warme nacht achter de rug. Het is bewolkt, dus de warmte van gisteren is boven Fryslân blijven hangen, met als gevolg dat we de wandeling vanmorgen vroeg al met zo'n hoge temperatuur aanvangen, en het wordt gaandeweg ook nog warmer vandaag.
We lopen langs de Grote of Sint-Martinuskerk van Dokkum en kunnen daar aan de kloostermoppen (Alde Friezen) zien dat de zijbeuk van deze kerk is gebouwd van de kloosterstenen van de vroegere abdijkerk, die voorheen verderop op de stadsterp heeft gestaan.
Via de Zijl, het Zuiderbolwerk, de Woudpoortbrug en de Woudweg lopen we naar de Bonifatiusbron bij de  Bonifatiuskapel. Daar staat het standbeeld van de heilige Bonifatius, die - naar verluid - in 754 bij/in Dokkum is vermoord. Naar deze heilig verklaarde missionaris Bonifatius is dit 'Bonifatius Kloosterpad' genoemd.

Damwâld
In een rechte lijn lopen we daarna zo'n vijf kilometer pal naar het zuiden. Voorbij de ringweg rond Dokkum komen we in een redelijk open landschap, dat de overgang vormt van het Friese kleigebied naar de noordelijke Friese wouden.
Over de Trekweg lopen we ter hoogte van het Chichorei-musem 'De Sûkerei' de plaats Damwâld binnen. De Sûkerei is vanwege de Coronacrisis alleen 's middags en op afspraak geopend, dus een kop koffie drinken in het museumcafé bestaat hier nu niet tot de mogelijkheid. Daarom nemen we op het museumterrein plaats op een picknickbank, voor een korte pauze om iets te eten en te drinken.
Daarna wandelen we langs de Sint-Benedictuskerk verder in zuidelijke richting, tot aan de Oasterloane nabij Broeksterwâld. Daar vinden de koeien - staande in de sloot - een plek van verkoeling op deze warme zomerochtend.


Broeksterwâld
Even later wandelen we de plaats Broeksterwâld binnen; het geboortedorp van Durkje. We gaan niet recht door het dorp, maar maken een wandeling om de noordkant van het dorp. Aan de Patriumoniumwei bezoeken we dan ook het graf van Durkje haar veel te vroeg overleden broertje.
Na de Broekpôle en nog eens de Patrimoniumwei arriveren we bij de Teatertún van Broeksterwâld. Daar wordt door vrijwilligers van de Stichting Teatertún Broeksterwâld op dit moment hard gewerkt aan de nieuwbouw van een theatergebouw.

Initator en eigenaar Sake van der Wal geeft ons uitleg over de nieuwbouw en is zo vriendelijk om ons een beker heerlijk koude frisdrank aan te bieden. Daarna lopen we over de Schwartzenbergloane naar de Goddeloaze Singel. Bij de brug over de Falomster Feart drinken we bij onze kennissen familie (oud-boswachter) Bijlsma een kop koffie in de tuin van het Goddeloaze Tolhûs langs de vaart. Daarna maken we een heerlijke wandeling door het prachtige natuurgebied van De Houtwiel, waarbij we ook een bezoek brengen aan de uitkijktoren, waar je een panoramisch uitzicht hebt over dit natte natuurgebied. 

Feanwâlden
Als we weer terug zijn op de Goddeloaze Singel, gaan we verder richting Feanwâlden. Bij de Rûnwei raken we in gesprek met een stel Dokkumer fietsers, dat daar een pauzeplek heeft gevonden op een picknickbank. 

Als we even later Feanwâlden binnen wandelen, gaan we alsmaar rechtdoor naar de beroemde Schierstins van Feanwâlden, de enig bewaard gebleven middeleeuwse verdedigingstoren in heel Fryslân. Deze stins is vroeger ook nog een uithof geweest van het klooster Claercamp, en is momenteel in gebruik als museum.
Vanwege de hoge temperatuur vinden we dat we wel een ijsje hebben verdiend, dus in het winkelcentrum van Feanwâlden kopen we een ijsje, en koelen we even af in de schaduw en in de wind, die in de loop van vandaag behoorlijk aanwakkerde. Omdat het deze keer niet zo'n lange tocht was, hebben we het overal rustig aan gedaan, en dat in combinatie met de prachtig gevarieerde route van deze eerste etappe, blikken we terug op een hele mooie wandeldag op het Bonifatius Kloosterpad.


Geen opmerkingen: