Twee kerkramen van de kerk in Augsbuurt |
Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat hier om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.
In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van klooster en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.
De Kloosterronde van Buitenpost
Van de 13 rondjes in deze wandelgids, vormen drie een zogenoemd Traject, dat in het boek ook wel 'De Kloosterronde van Buitenpost' wordt genoemd.
Deze Kloosterronde hebben Durkje en ik in de maand mei van het jaar 2020 gelopen.
Deze driedaagse ronde begint en eindig in het Friese Buitenpost, en leidt je langs enkele voormalige kloostervestigingen nabij Buitenpost.
Wij wandelden deze Kloosterronde van Buitenpost op de volgende dagen:
- Op 21 mei 2020 liepen we vanuit Buitenpost via Leechlân, Kollum, Augsbuurt, De Keegen, Burum, Visvliet, Stroobos naar Gerkesklooster.
- Op 24 mei 2020 liepen we van Gerkesklooster via Stroobos, De Bombay, Peebos en Koartwâld naar Surhuisterveen.
- Op 30 mei 2020 liepen we van Surhuisterveen via Ophûs, Reaskuorre, Bouwekleaster, Drogeham, Kootstertille weer terug naar Buitenpost.
De totale lengte van deze Kloosterronde van Buitenpost is volgens de wandelgids 22,39 + 12,4 + 21,54 = 56,33 kilometer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten