Bewijsdocumenten voor de visitatie in Meppel |
Accreditatie
De visitatie van de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (OLB) van Stenden Hogeschool duurt drie dagen. De eerste visitatiedag van de OLB vond inmiddels plaats in onze hogeschoolvestiging te Leeuwarden, op 19 maart 2014.
Morgen is de derde visitatiedag in Groningen, en vandaag zijn we hiertoe allen aanwezig in onze Stenden-OLB-vestiging te Meppel.
In de drie noordelijke provincies Fryslân, Groningen en Drenthe biedt Stenden Hogeschool haar opleidingsplaatsen tot leraar basisonderwijs aan in Leeuwarden, Groningen, Assen, Emmen en Meppel. Conform de geldende regelgeving wordt deze opleiding elke zes jaar grondig gekeurd, teneinde een nieuwe accreditatie voor de komende jaren te verkrijgen. Met zo'n toegekend keurmerk mag de opleiding in de komende jaren de lerarenopleiding voor het basisonderwijs aanbieden, zal de overheid deze opleiding bekostigen, hebben studenten recht op studiefinanciering en mag de hogeschool aan afgestudeerden het door de overheid erkende diploma uitreiken, waaraan de bevoegdheid tot het verzorgen van basisonderwijs is verbonden. Zo'n accreditatie is dus belangrijk voor de studenten, voor de hogeschool en voor het basisonderwijs.
Keurmerk hoger onderwijs geeft vertrouwen
Een opleiding in het hoger beroepsonderwijs schrijft ten behoeve van deze opleidingsbeoordeling eerst een zogenoemde 'Kritische Reflectie', waarin de opleiding zichzelf op grond van allerlei gegevens van studenten, docenten, overige hogeschoolmedewerkers, afgestudeerden en werkveldvertegenwoordigers evalueert voor wat betreft de kwaliteit van het gegeven onderwijs en van de gerealiseerde onderwijsresultaten.
Daarna komt een visitatiecommissie van externe, onafhankelijke en gezaghebbende panelleden bij de opleiding op bezoek (visitatie) om te verifiëren of de inhoud van dat zelfevaluatierapport in overeenstemming is met de aangeleverde bewijsdocumenten, en met de mondelinge verklaringen van de bovengenoemde betrokkenen.
Bij een voldoende resultaat, zendt de opleiding het visitatierapport in naar de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), en vraagt daarmee dan de heraccreditatie voor de komende jaren aan. De NVAO beslist dan als door de minister aangewezen accreditatieorganisatie op deze accreditatieaanvraag. Een opleiding die niet geaccrediteerd wordt, verdwijnt uit het Nederlandse onderwijsbestel, dus de belangen om zo'n accreditatie te behalen, zijn groot voor studenten, voor hogescholen en voor het werkveld waarvoor zo'n opleiding de beginnende beroepsbeoefenaars opleidt.
Speciaal opleidingstraject voor internationale basisscholen
Vandaag is dus de tweede van de drie visitatiedagen. Gedurende de hele dag gaat het visitatiepanel van het Evaluatiebureau Aequi in gesprek met studenten, docenten en management van de opleiding. Daarnaast neemt deze visitatiecommissie de tijd om de bewijsdocumentatie te bestuderen, en om tussen de bedrijven door ook in intern beraad zich een beeld te vormen van de kwaliteit van deze voor het werkveld zo belangrijke lerarenopleiding. Vandaag spreekt het visitatiepanel bijvoorbeeld met docenten- en studentenvertegenwoordigers van de propedeuse, van de hoofdfase en van de afstudeerfase van alle Stenden-OLB-vestigingen. Ook wordt gesproken met vertegenwoordigers van commissies, zoals de Studentenraad, de Opleidingscommissie en de Opleidingsexamencommissie. Omdat onze vestiging in Meppel ook het speciale traject van de internationale lerarenopleiding in huis heeft, wordt hier vandaag ook gesproken met studenten en docenten van dat internationale, speciale OLB-traject. Eén van deze panelgesprekken voert het panel via een groeps-Skype met Stenden-OLB-studenten van deze 'international stream', die momenteel in Duitsland in een onderwijs-onderzoeksproject actief zijn.
Zo vormt het visitatiepanel zich in de loop van deze dag, en van de andere twee dagen, een beeld van de kwaliteit van deze Stenden-opleiding.