maandag 17 maart 2014

Het Driemalig Lachen op Nijkleaster-zondag

Zondag 16 maart 2014
Het kunstwerk van Werkman boven de kanselbijbel van Nijkleaster























Werkman en Chassidische verhalen
Gisteren heeft Nijkleaster-bestuurder dominee Jan Henk Hamoen de Nijkleaster-zaterdag verzorgd in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk van Jorwert, de eeuwenoude dorpskerk, waarin Nijkleaster is gevestigd.
Een grote groep kerkgangers van de protestantse gemeente Westerwert en gasten van Nijkleaster zijn vanmorgen naar de Sint-Radboudkerk gekomen om hier de Kleaster-viering bij te wonen, gevolgd door een Kleaster-kuier en een groepsgesprek rond de Tafel van Verhalen in de Voorkerk.
Vanmorgen is ook een groep gasten aanwezig van de Oecumenische Basisgemeente van de Waalse kerk van Leeuwarden, dus met zo'n grote groep is het gezellig in de viering, en daarna.
De viering sluit vanmorgen aan op de Kleasterdag van gisteren. Daar stonden het leven en werken van de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman en Chassidische verhalen centraal. In de viering van vanmorgen komen deze thema’s terug.

Viering van Nijkleaster in Jorwert
Op de derde zondag van de aangekondigde maanden van het jaar beginnen we de zondag om 9.30 uur met een korte viering in de Sint-Radboudkerk van Jorwert. Het is een gezamenlijke dienst van de plaatselijke kerkelijke gemeente Westerwert en van de Stifting Nijkleaster.
Voorganger is onze pionierspredikant Hinne Wagenaar, die vanmorgen een vijftigtal mensen - jong en oud - welkom heet in het koor van de eeuwenoude dorpskerk van Jorwert.

Zingen, lezen, bidden en luisteren
We openen - na de voorzang - in samenzang met: "Iepenje my foar jo goedens, en reitsje my oan."
Daarna leest de voorganger 'Het Zonnelied' van Franciscus van Assisi; en aansluitend zingen we achtereenvolgens drietalig het mooie Iona-lied: "Take, o take me as i am".
Na dit lied leest Hinne Wagenaar het Chassidische verhaal: 'Het Driemalig Lachen', en dan volgt een korte preek over Chassidische verhalen, over het pas gelezen verhaal en over Hendrik Werkman en zijn kunstwerken, waarvan één van zijn werken - over 'Het Driemalig Lachen' - in het koor van de kerk tentoongesteld staat.

En waar ga jij van dansen?
"En waar ga jij van dansen, als je je geloof in ogenschouw neemt?, vraagt Hinne Wagenaar aan de aanwezigen in de kring,
Nadat de voorganger ons deze bezinningsvraag heeft meegegeven, mogen we in een moment van eerst stilte en daarna pianospel meditatief stilstaan bij de vraagstelling wat dit oude Chassidische verhaal hier en nu met ons doet.
Dat stille, meditatieve moment sluiten we af met het samen gezongen lied: 'Ik danste die morgen toen de wereld begon'.
Na enkele mededelingen en een collecte volgt het slotgebed, dat we afsluiten met het samen gezongen Friestalige 'Onze Vader': "God fan fier en hein ús Heit".
Na de zegenbede zingen we elkaar zegenend toe:"Frede foar dy; Vrede voor jou".

Een kuier of een goed gesprek na de Kleasterkoek
En dan staat er voor iedereen koffie, thee en vruchtensap klaar; met het inmiddels welbekende stuk 'Kleasterkoeke", speciaal voor Nijkleaster gebakken.
Dit is een gezellig moment van ontmoeten, als doorgang naar - voor wie dat wil - een tweede programmadeel van deze Kleastersnein.
Voor de wandelliefhebbers is er de gelegenheid om in het veld rondom Jorwert een 5 kilometer lange Kleasterkuier van een uur te maken. Als Durkje en ik met de wandelgroep de kerk verlaten, gaan de anderen naar de voorkerk van de Sint-Radboudkerk, waar ze onder gespreksleiding van Hinne Wagenaar ongeveer drie kwartier napraten over de tekst en het thema's van het Chassidische verhaal en van de preek van vanmorgen. Daar luistert men naar elkaars bevindingen, ervaringen en gedachten, om zo de betekenis van dit oude verhaal voor het leven te delen.

Kleasterkuier naar en over het Jabikspaad
Durkje en ik gaan dus mee naar buiten voor de Kleaster-kuier. Onder leiding van Sietske Visser verlaten we Jorwert aan de noordzijde, om langs de vervallen Kingma-pleats de Leonser polder in te wandelen. Tot aan de boerderijruïne lopen we allen in Stilte. Op het boerderijerf leest Sietske het Chassidische verhaal nogmaals, en dan wandelen we verder door het veld, ondertussen Bezinnend over de vraag wat ons als gelovigen zou laten dansen in het leven.
Dan bereiken we het Jabikspaad, dat hier door het veld tussen Leons en Jorwert loopt. Over het Jabikspaad wandelen we door de weilanden weer terug naar Jorwert, waarbij we een wandelmaatje zoeken, met wie we ons Verbinden, met wie we in gesprek kunnen komen over bijvoorbeeld de viering vanmorgen, over het Chassidische verhaal en/of over de thematiek daarvan.
Als we weer bij de Sint-Radboudkerk arriveren, staat daar de koffie voor iedereen klaar.

Derde zondag van de maand Nijkleastersnein
Het is prachtig dat we met zulk mooi voorjaarsweer de derde Nijkleastersnein mogen vieren. In de komende maanden van april tot en met juni 2014 zullen we op de ochtend van elke derde zondag van de maand vanaf 9.30 uur hier in de Sint-Radboudkerk van Jorwert weer bijeenkomen voor de Kleastersnein van Nijkleaster, het nieuwe Friese klooster in Jorwert. Iedereen is welkom!

Geen opmerkingen: