Stenden-Samenscholingsdag in DeLaMar Theater Amsterdam (Foto Sikkens) |
Grand Tour
Vandaag vindt de jaarlijkse Samenscholingsdag voor alle medewerkers van Stenden Hogeschool plaats in Amsterdam. Het thema van deze dag is: 'Grand Tour', enerzijds verwijzend naar de welgestelde jongvolwassen studenten die in de 18e eeuw voor educatieve doeleinden door Europa reisden, en anderzijds verwijzend naar onze huidige studenten en collega's die voor onderwijsdoeleinden voor korte of langere tijd naar de vijf Nederlandse en de vier buitenlandse Stenden Hogeschoolvestigingen afreizen. Deze Samenscholingsdag vindt plaats in onze hoofdstad, die ook in de Gouden Eeuw al een belangrijk punt van internationaal vertrek en aankomst was, waar ook kunst en cultuur bewonderd kon worden, en nog steeds kan worden.
Samen scholen en samen leren
Zoals elk jaar belooft het weer een prachtige, afwisselende dag te worden, en evenals in voorgaande jaren steeds weer verrassend anders. Nu we in de afgelopen jaren alle vijf Nederlandse hogeschoolvestigingsplaatsen tijdens Samenscholingsdagen hebben bezocht, zoeken we het dit jaar iets verderop. We gaan met zijn allen - zo'n 550 Stenden-collega's - rond 7.00 uur vanuit alle hogeschoolvestigingen in bussen naar Amsterdam. Nieuwsgierig geworden door alle vooraankondigingen worden we vandaag geprikkeld en geïnspireeerd, kijken we over de grenzen van cultuur en eigen beelden, kortom: we gaan samen scholen en samen leren.
Rembrandt in Amsterdam
In de aanloop naar deze dag hebben de 7 Schools van Stenden zich in de afgelopen weken met korte promofilmpjes via ons intranet gepresenteerd.
Tijdens de busreis worden alle passagiers uitgedaagd om mee te doen aan een korte schriftelijke 'Grand Tour Quiz'. De prijsuitreiking vindt vanavond plaats.
Het ochtendprogramma hebben we in het Amsterdamse DeLaMar Theater. 'Rembrandt' en zijn vrouwelijk gezelschap leiden ons door een veelzijdig programma.
Ochtendprogramma
De beide leden van het College van Bestuur heten alle aanwezige Stenden-collega's hartelijk welkom. Eerste spreekster is Fleur Moonen La Bastide, de Director Strategy and Corporate Development Stage Entertainment.
Eerste keynote speaker is de - van Amerikaanse oorsprong - historicus professor dr. James Kennedy, met zijn presentatie: 'What the Dutch can expect the coming years'.
Daarna volgen twee duo-sprekers, te weten: dr. Egge Knol (Conservator van het Groninger Museum) en dr. Rudy Folkersma (Lector Duurzame Kunststoffen van Stenden Hogeschool), die spreken over duurzame stoffen in verleden, heden en toekomst.
Na de pauze volgt een boeiende presentatie van onze Stenden-student Nieck Slikker, die in het kader van zijn onderzoek voor zijn Stenden-opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs een deel van zijn opleiding op Grand Tour ging naar en verbleef in het Indiase Mumbai (voorheen Bombay). Titel van zijn knappe presentatie: 'Exploring humanity; confronting your own safe and comfortable Western lifestyle'.
Cultuurhistoricus professor dr. Herman Pley sluit het ochtendprogramma af met 'Vijf eeuwen welvaart'.
Cultural Grand Tour door Amsterdam
Na de lunch in het DeLaMar Theater gaan we een Amsterdams museum naar keuze bezoeken. Uit het aanbod van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank Museum en de Hermitage, kies ik voor het nog niet zo lang geleden heropende Rijksmuseum Amsterdam. We krijgen daar in zo'n tien verschillende groepen allen een gids toegewezen, die ons een informatieve rondleiding aanbiedt.
Middels een aansluitende rondvaart door de Amsterdamse grachten worden we naar restaurant Undercurrent gebracht, aan de oever van het Amsterdamse IJ. Daar genieten we vanavond van een internationaal dinerbuffet, en is er ondertussen volop gelegenheid om elkaar als Stenden-collega's van alle hogeschoolvestigingen - onderwijl aangenaam verpozend - te ontmoeten.
's Avonds staan alle bussen gereed bij het restaurant, en worden we allen weer keurig terug gereden naar alle opstapplaatsen van Stenden, onderweg tevreden terugblikkend op een buitengewoon geslaagde Samenscholingsdag.