zondag 11 juli 2010

Predikantenborden van de Sint Vituskerk te Stiens

Zondag 11 juli 2010

De kerktoren van de Sint Vituskerk in Stiens is gerestaureerd. De klokken hangen er weer in en dat mocht natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom is op vrijdag 21 mei 2010 de voltooiing van de restauratie van de Sint Vitustoren feestelijk gevierd.

Voormalig hoofdmeester Ate Brinksma uit Stiens verzorgde buiten voor het publiek een geschiedenisles over de Reformatie. Veel dorpsgenoten maakten daarbij kennis met Eco (Ecke) Eckius, eerst pastoor van de Sint Vituskerk, later de eerste Hervormde dominee van dezelfde kerk.

Daarna gingen de toeschouwers de kerk binnen voor een aantal toespraken. Daar bood Gerrit van der Meulen als voorzitter van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel ter gelegenheid van het eind van dit langdurige torenrestauratieproject twee predikantenborden aan. In veel kerken hangen predikantenborden. Hierop staan alle voorgangers vermeld, die in de betreffende gemeente werkzaam zijn geweest en/of op dit moment nog verbonden zijn aan de kerkelijke gemeente. De Stienser Sint Vituskerk had nog geen predikantenbord, dus in die leemte is nu voorzien.

De twee predikantenborden zijn opgehangen tegen de kerktorenmuur in de hal van de kerk. Het houtwerk van deze beide predikantenborden is gemaakt door koster Cees Buisman. Het schilderwerk is verricht door Gerrit van der Meulen uit Stiens en de letterschilder is Frits Kleefstra uit Akkrum.

Het linker bord vermeldt wie de predikanten waren van de Hervormde Gemeente te Stiens in de periode van 1567 tot 1896. Het rechter bord vermeldt de predikanten van de Nederlands Hervormde kerk vanaf 1897 tot en met het in 2009 nog beroepen predikantenechtpaar Scholtens & Overeem, waarbij aangetekend dat deze twee predikanten nu zijn verbonden aan de Protestantse Kerk van Stiens, nadat de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente van Stiens eind 2009 fuseerden in het verband van de Protestantse Kerk in Nederland.

In het jaar 1381 is de Sint Vituskerk afgebouwd, inmiddels dus 629 jaar geleden. Eerst draaide deze kerk 186 jaar onder rooms-katholieke vlag en vanaf de overgang naar de Hervormde kerk hebben getuige deze predikantenborden in de afgelopen 443 jaren al weer 43 protestantse predikanten de kerkelijke gemeente van Stiens gediend.

Geen opmerkingen: