In het Kerstpakket 2009 van Stenden hogeschool zat het boek “De olijven van Goedgedacht”, geschreven door mijn ex-(freelance)collega Fokko Bosker. Fokko is tekstschrijver, journalist en publicist. Hij schreef ook een boek over wijnmakers en is tevens de auteur van de driedelige wandelgidsenserie “Friesland voor lanterfanters”, waarin totaal 30 routebeschijvingen zijn opgenomen, waarvan Durkje en ik inmiddels 19 hebben gelopen.
In “De olijven van Goedgedacht en 21 andere verhalen over Zuid-Afrika van Fokko Bosker” laat Fokko een aantal Zuid-Afrikanen aan het woord over hun idealen en dromen. In hun bezigheden laten zij zich inspireren door mogelijkheden en kansen op verbetering en vooruitgang. Of het nu is door voetbal, als startende ondernemer, hotelier, verkoper van zonnepanelen, progressieve rooibosboer, organische wijnmaker, varkenshouder, onderwijzer of ambtenaar in waterzaken. Het zijn aanpakkers, rolmodellen, aansprekende voorbeelden van veranderingszin. Dit is dus een gekleurd reisverslag, waar het perspectief op een betere toekomst overheerst.
Het boek over opbeurende initiatieven op het terrein van voetbal, gezondheidszorg, watergebruik, sanitatie, duurzame energie, onderwijs, toerisme, sociale integratie en microfinanciering wil een steentje bijdragen aan een beter begrip van Zuid-Afrika. Een voorschot op veranderingen die de komende jaren moeten beklijven. Alle bezochte projecten zijn mogelijk gemaakt door steun van Nederlandse organisaties, bedrijven of overheden, waaronder: Baarsma Wine Group, Stenden hogeschool, Waterschap Groot Salland, Wetterskip Fryslân, Friese wateralliantie, onderzoeksinstituut Wetsus, Vitens/VEI International, Landustrie/gemeente Sneek, Unie van Waterschappen, Nuon, Triodos Bank/Hivos, Nelson Mandela Kinderfonds, KNVB, Score en Max Havelaar.
Dit boek is op 11 november 2009 gepresenteerd tijdens het symposium “How fa(i)r is South Africa?”. Dat symposium werd georganiseerd door het lectoraat “Service Studies” van onze Stenden hogeschool, in samenwerking met KIT Publishers, de uitgever van dit boek. Gastsprekers vertelden toen over wat het Wereldkampioenschap Voetbal in 2010 betekent voor een duurzame ontwikkeling van en voor de bevordering van eerlijke handel in Zuid-Afrika.
Dit boek is op 11 november 2009 gepresenteerd tijdens het symposium “How fa(i)r is South Africa?”. Dat symposium werd georganiseerd door het lectoraat “Service Studies” van onze Stenden hogeschool, in samenwerking met KIT Publishers, de uitgever van dit boek. Gastsprekers vertelden toen over wat het Wereldkampioenschap Voetbal in 2010 betekent voor een duurzame ontwikkeling van en voor de bevordering van eerlijke handel in Zuid-Afrika.
De hoop op verbetering en kansen voeren de boventoon in dit boek. Elk verhaal heeft zijn eigen steunkleur ter opfleuring en/of verduidelijking, bevat een of meer kaders en een toeristisch intermezzo. De 200 kleurenfoto’s geven een goede impressie en ondersteunen de verhalen. Het Voorwoord gaat over “Reizen op de wind van verandering” en de daaropvolgende Inleiding gaat over het “Perspectief bieden op een betere toekomst”.
De twaalf hoofdstukken gaan over:
1. De heilzame werking van voetbal; over de voetbalclinic voor zwarte jongeren van Score-ambassadeur Foppe de Haan.
2. Zo nu en dan een blij gezicht; over de mobiele toiletcontainers Mobisan van Landustrie en Vitens-Evides in de sloppenwijken.
3. Olijven met pit van Goedgedacht; over de olijfboomgaard van Goedgedacht van Annie en Peter Templeton als sociaal ontwikkelingsproject.
4. Een land van druiven en most; over druiventeelt en wijnproductie als testcase voor duurzame ontwikkeling, gecertificeerd door Fairtrade Labelling Organizations.
5. Boeren met gezond verstand; over fruitteelt en Rooibosbereiding waarbij medewerkers medebestuurders zijn van de onderneming.
6. Een kwestie van water; over de export van de democratische Nederlandse waterschapsaanpak door Wetterskip Fryslân.
7. Nederlandse hogeschool wortelt aan de Afrikaanse kust; over de “Grand Tour” van studenten van Stenden hogeschool, die studeren op de hogeschoolcampus van Stenden hogeschool in het Zuid-Afrikaanse Port Alfred.
8. Militante emigrantenzoon vindt thuis in Zuid-Afrika; over de Friese emigrantenzoon Paul Miedema die onder zijn vlag het Friese echtpaar Douwe en Gerry Helfrich eem school liet bouwen en meer dan 116 containers schoolmeubilair uit Nederland liet overkomen.
9. Zonnestroom opent venster naar de wereld; over het zonnestroombedrijf NuRa dat met zonnepanelen het platteland van stroom voorziet.
10. Nieuwe stookmethode verkleint CO2-uitstoot in sloppenwijken; over de nieuwe stookmethode “Basa njongo” met minder uitstoot, met hogere warmteafgifte bij een lager kolenverbruik.
11. Uitweg uit de misére dankzij mikrokrediet; over het sociaaleconomisch opbouwwerk van de Small Enterprise Foundation uit Tzaneen.
12. Voetballers binden de strijd aan met aids; over voetballers die als rolmodel als jongerenwerker het welzijn van kinderen nauwlettend in de gaten houden.
De tien tussendoorlopende toeristische intermezzo’s gaan over:
a. Gastvrij onderkomen in het hart van Soweto; over het backpackershotel van Lebo Malepe & Maria Westlund in een township.
b. Friese zussen geven townshiptoerisme een zetje; over de guesthouses in townships van mijn collega Monique Medema en haar zus Jeannette
c. Natuurreservaat De Hoop wemelt van verrassingen; over het wandelpad door wildreservaat De Hoop.
d. Hel en blijdschap op Route 62; over Paul Miedema die informatieve excursies organiseert naar townships.
e. Een hotel om te zoenen; over het droomhotel van Andy Fermer en Debbie Reynecke waarin ook zwarte omwonenden als medewerker hún eigen droom realiseren.
f. De “missing link” tussen toerisme en eerlijke handel; over het duurzaam Fairtrade-toerisme van Lolla Meyer.
g. Aan het einde van de wereld; over Dave Martin die toerisme en plattelandsontwikkeling in elkaar over laat vloeien.
h. Slapen in de wieg van de mensheid; over de belangrijke rol van Zuid-Afrika als de geboorteplaats van de moderne mens.
i. Chagrijnige olifant krijgt het op de heupen; over de rijke diversiteit in het planten- en dierenleven van het Krugerpark.
j. Met uitzicht op massief werelderfgoed; over de goddelijke schoonheid van de natuur-architectuur van de Drakensbergen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten