Woensdag 12 maart 2025
Wachten op God
Direct aansluitend op onze Bidstond-avondkerkdienst van deze Biddag voor Gewas & Arbeid komen we als gemeenteleden van de Protestantse Gemeente te Stiens bijeen in de grote bijzaal van De Hege Stins te Stiens.
Hier vindt vanavond het eerste 'Geloof & Gesprek Café' plaats over het thema ‘’Wachten op God’.
Dat avondthema is ontleend aan het gelijknamige boek ‘Wachten op God’ (2024) van de Amerikaanse & Canadese theologen Andrew Root & Blair Bertrand (oorspronkelijk uitgegeven met als titel ‘When Church Stops Working’ (2023)).
- Op 5 november 2024 woonden Durkje en ik in Utrecht een bijeenkomst bij, waarin Andrew Root sprak over zijn boek en zijn gedachtegoed inzake ‘Wachten op God’.
- Wij lazen dit boek van Andrew Root, en op 12 december 2024 schreef en publiceerde ik een blog over dat boek ‘Wachten op God’.
- Op 18 januari 2025 publiceerde ik op mijn blog het artikel dat Durkje over dit boek schreef in de Twaklank van januari 2025, in het kerkblad van de Protestantse Gemeente te Stiens.
- En in februari 2025 publiceerde Nynke Stallinga een artikel over dit boek in de Twaklank, en Durkje publiceerde daarbij een artikel over de ‘Toekomst van de Kerk’, over het gemeenteopbouw-project dat vorig jaar van start is gegaan binnen onze Protestantse Gemeente te Stiens. Beide artikelen van Nynke en Durkje vormden mede de aanloop naar het programma van vanavond.
Wat gebeurt er bij stilstaan en wachten?
In de uitnodiging van deze avond stond op de betreffende flyer de vraagstelling die vanavond in De Hege Stins in onze kerkelijke gemeente centraal staat, namelijk:
‘Wat gebeurt er als een kerk die toekomst zoekt,
het aandurft om Stil te staan,
en te Wachten op God?'
Deze avond - waarin het geloofsgesprek centraal staat - wordt voor zo’n veertig belangstellenden geopend door Nynke, die ons welkom heet in dit eerste Geloof & Gesprek Café.
Nynke inventariseert vooraf wat ons hier vanavond heeft gebracht, en ze verwijst dan naar een aantal kernwaarden die wij als kerkelijke gemeente willen hanteren in het kader van ons kerkproject 'De toekomst van de kerk'.
Daarna volgt een vraaggesprek van Marije Tilma met Durkje, waarbij Marije een aantal vragen stelt over Root en zijn boek, over de gedachtewereld van dat boek en van de schrijver Andrew Root, waarbij Durkje wordt gevraagd wat haar heeft bewogen om dit boek te gaan lezen, en wat de boodschap van dit boek van Root voor haar persoonlijk en voor haar werk in de kerk betekent.
Geloofsgesprek in groepen
Nadat dit interview heeft plaatsgevonden, worden aan ons in groepen van ongeveer vier personen een aantal gespreksvragen voorgelegd, waarover we met elkaar in geloofsgesprek gegaan. De eerste individuele beantwoording van vraag één doen we aan de hand de persoonlijke selectie uit een aantal fotokaartjes, die her en der in de zaal op statafels liggen.
We gaan in drie ronden met elkaar in gesprek over achtereenvolgens de volgende drie vragen:
- 1. Waar zie jij God aan het werk in de wereld?
- 2. Waar zie jij God aan het werk in je eigen leven?
- 3. Waar zie jij God aan het werk in de kerk?
Dit geloofsgesprek staat onder leiding van Johanna Anema, en wordt gevolgd door een kort rondje samenvattingen vanuit de verschillende gespreksgroepen in de zaal.
Enkele zaken die in dit groepsresumé worden gerapporteerd, zijn onder andere de volgende:
- Hoe gaan we hier na vanavond mee verder? Die behoefte wordt vanavond gevoeld, en enkele malen uitgesproken.
- Het gebruik maken van de fotokaartjes werd als helpend ervaren en werd in het bijzonder gewaardeerd, want er is - zo blijkt - altijd wel een een foto bij, die richting geeft aan jouw inbreng van het geloofsgesprek, en aan het gezamenlijke groepsgesprek over hoe wij God wel degelijk aan het werk zien in de wereld, in de kerk èn in ons eigen leven.
- In de kerk zien we vooral ook dat God dóór èn ín alle mensen van èn in de kerk aan het werk is.
- Elkaars openhartigheid aan de gesprekstafels over ieders persoonlijk geloven is vanavond bijzonder gewaardeerd.
- Een aandachtspunt dat wordt genoemd, is dat we ervoor moeten (blijven) zorgen dat jonge mensen, kinderen en jongvolwassenen, zich erkend en herkend voelen in bijvoorbeeld onze kerkdiensten.
- In Stiens mogen we blij zijn dat zoveel mensen – jong en oud – zich gaan en blijven inzetten voor en in onze Stienser geloofsgemeenschap.
- Het persoonlijk delen van ons geloof wordt buitengewoon gewaardeerd vanavond.
- De kern van alles is dat we het goede moeten gaan èn blijven doen, waarbij je bij wijze van voorbeeld ook zou kunnen denken aan het doen van vrijwilligerswerk binnen en/of buiten de kerk.
- Het contact van de mensen onderling, en de (al dan niet) toevalligheden van de hand die God in zaken heeft, kwam in één van de gespreksgroepen nadrukkelijk aan de orde. Bijvoorbeeld in de situatie dat je (voor jou) geheel onverwacht door iemand wordt benaderd om iets te gaan doen, wat dan achteraf gezien (zo blijkt meestal) heel goed is geweest.
- Het waarderen en respecteren van elkaar – gegeven onze (h)erkende individuele verschillen - werd gewaardeerd.
- En we onderschrijven dat we door de doorwerking van God in ons leven, tot zegen kunnen zijn voor een ander.
Afsluiting en vervolg
Tegen tienen sluit Nynke vanavond dit Geloof & Gesprek Café af met enkele verwijzingen naar de relaties tussen deze avond en het gedachtegoed van Andrew Root en zijn boek.
- Root geeft bijvoorbeeld in zijn boek aan dat je al pratende zomaar kunt komen tot - wat hij noemt - een 'Wachtwoord', een soort van gemeenschappelijk signaalwoord, waar velen van een kerkelijke gemeenschap zich voor die geloofsgemeenschap in herkennen.
- Dat kijken en luisteren naar elkaar - waarover Root in zijn boek schrijft - hebben we vandaag hier met elkaar geoefend en gedaan. Daarmee zijn we tijdens deze avond met elkaar tot een zegen voor elkaar geweest.
- Het was een mooie avond van ontmoeting, van luisteren en spreken, van geloofsgesprek, die door veel van de aanwezigen als bijzonder inspirerend werd ervaren. Daarom sluiten we deze avond af met een passend lied, dat we deels mee kunnen zingen, en waarin we tussendoor luisteren naar de inspirerende woorden van de zanger Stef Bos, als hij samen met het jongerenkoor uit Houten het lied zingt van: 'Geest van hierboven'.
We zitten hier niet zomaar en niet toevallig, want dingen kunnen iets van God in zich hebben, ook hier en ook vanavond. We mogen blijven kijken & luisteren naar en vertrouwen op de ‘Geest van hierboven’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten