Heden Hosanna, morgen kruisig Hem
Vandaag vieren we Palmpasen in Stiens, tijdens de ochtendkerkdienst van de Protestantse Gemeente te Stiens, met vanmorgen dominee Jaap Overeem als voorganger.
Deze zondag vóór Pasen heet Palmzondag, en het feest van vandaag noemen we ook wel Palmpasen.
Deze Palmzondag is voor christenen de eerste dag van de zogenoemde Stille Week, die ook wel de Goede Week wordt genoemd.
In veel kerken - en zo vandaag bij ons ook in Stiens - wordt het bijbelverhaal gelezen, waarin Jezus op een ezel de stad Jeruzalem binnenrijdt.
De naam van deze zondag - Palmzondag - verwijst naar de palmtakken, waarmee de mensen in Jeruzalem zwaaiden toen ze Jezus juichend (Hosanna) welkom heetten in de stad.
Het is een dag om blij te zijn vanwege de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem, maar tegelijk is het ook een dag om verdrietig te zijn, want we weten ook dat we nu de Lijdensweek in gaan, waarin Jezus gevangen zal worden genomen, waarna hij wordt bespot, gemarteld, aan het kruis wordt gehangen, en daar de onmenselijke kruisdood sterft.
Bevrijding van de slavernij & Opstanding uit de dood
Tijdens de intocht van Jezus waren er zoveel mensen in Jeruzalem, die naar de stad waren gekomen om er het Joodse Paasfeest te vieren. In die traditie kwamen ook Jezus en zijn vrienden (onder andere Zijn discipelen/leerlingen) dus naar Jeruzalem.
Het Joodse Paasfeest heet in het Hebreeuws Pesach. Tijdens dat Paasfeest vieren de Joden dat God de Israëlieten vroeger uit Egypte bevrijdde, waar ze slaven waren van de Egyptenaren.
Door de komst van Jezus rond het begin van onze christelijke jaartelling kreeg dat Paasfeest een andere invulling erbij. Omdat Jezus na zijn lijden en sterven opstond uit de dood, vieren christenen Zijn opstanding uit de dood elk jaar als het christelijke Paasfeest.
Palmpasenstok maken
Maar voordat we volgende week zondag het Paasfeest vieren, wordt vandaag dus eerst Palmpasen gevierd.
De kinderen hebben thuis houten kruisen gemaakt, die ze hebben meegenomen naar de kerk, om die vanmorgen tijdens de kindernevendienst te gaan versieren.
Een Palmpaasstok wordt gemaakt van hout in kruisvorm. Het afgestorven hout staat symbool voor de winter, waarin de natuur afgestorven lijkt en alles kaal is. Dat kruishout wordt versierd met groene takken en linten. Die symboliseren het nieuw leven, ofwel de frisse lente, die na de dorre winter komt.
Aan zo'n Palmpasenstok (houten kruis) worden allerlei lekkere dingen gehangen, die symbool staan voor de elementen van het bijbelverhaal van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.
Als de kinderen op de muziek van piano en gemeentezang met hun Palmpasenstokken in optocht de kerkzaal weer binnen komen, zien we aan het kruis bijvoorbeeld de buxustakjes die symbool staan voor de palmtakken, de 12 doppinda's die symbool staan voor de 12 leerlingen van Jezus, de 30 Nibb it Rings die de 30 zilverstukken symboliseren, en bovenop het kruis staat een grote broodhaan, die verwijst naar de haan die driemaal kraaide in het beroemde bijbelverhaal.
Palmpasenoptocht bij Alliade in Stiens
De lange stoet van kinderen maakt tijdens onze vrolijke zang enkele rondgangen door de kerkzaal, en daarna laten ze op het podium aan de kerkgangers zien hoe mooi hun Palmpasenstokken zijn geworden.
Na de kerkdienst gaan de kinderen met hun begeleiders en ook met de kerkgangers naar het woonzorgcentrum van Alliade in Stiens, om daar bij de bewoners van Alliade hun Palmpasenoptocht voort te zetten, en dat feest met z'n allen af te sluiten met iets lekkers in de kantine van Alliade.
Na afloop zullen deze kinderen vast en zeker al heel snel gaan genieten van al die lekkere dingen die ze aan hun kleurrijke Palmpasenstokken hebben gehangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten