Muziek van Gospelrockband Grace in de Top 2000-kerkdienst van Alliade |
Top 2000-kerkdienst
Het Friese dorp Stiens is een rijk dorp, in meerdere opzichten, zoals bijvoorbeeld:
Het Friese dorp Stiens is een rijk dorp, in meerdere opzichten, zoals bijvoorbeeld:
- Het heeft al jaren een groot zorgcentrum van Alliade Gehandicaptenzorg;
- Regelmatig verzorgen de Protestantse Gemeente te Stiens en Alliade Gehandicaptenzorg een kerkdienst in de Stienser sport- en spelzaal van Alliade, voor al haar bewoners met hun familieleden en voor alle kerkleden en andere belangstellenden.
En vandaag is het zover dat Durkje en ik vanmiddag weer naar zo'n waarde(n)volle kerkdienst bij Alliade kunnen en gaan.
Voorganger van deze bijzondere kerkdienst is de Stienser dominee Jaap Overeem, geestelijk verzorger van Alliade, en met medewerking van de Gospelrockband Grace.
Kerkdiensten in Alliade zijn niet zomaar gewone kerkdiensten, want er is altijd wel iets bijzonders te beleven, en zo ook vandaag. Vanmiddag beleven we namelijk een zogenoemde Top 2000-kerkdienst, waarbij de kerkliederen zijn omgeruild voor passende songs uit de populaire Top 2000-hitlijst.
Het thema van deze kerkdienst luidt: 'Muziek breekt muren af'.
Muziek breekt muren af
Grace begint met het zingen van de song 'Hier ben ik veilig', van Bløf.
Dan wordt de gong geluid, ten teken dat de kerkdienst is begonnen, en zingt Grace het lied 'Ik kan het niet alleen' van De Dijk.
Na het aansteken van de kleurenrijke Paaskaars door dominee Overeem, en het samen zingen van 'Kom bij ons, o Heer' , krijgen we de groeten van God. Want niet alleen wij vinden het fijn om hier met zijn allen bij elkaar te zijn; ook God vindt dat mooi, dus wij krijgen de groeten van God.
Het gebed in de versie van 'Candle in the Wind' van Elton John wordt dan gezongen door Grace.
Dominee Overeem vertelt ons dat deze kerkdienst vanmiddag over muziek gaat, en dat muziek mensen ook beter kan maken.
Voorin de zaal zit de nogal slecht gehumeurde 'Meneer Beer', die als het ware een muurtje om zich heen heeft gebouwd. Dat verschijnsel (her)kennen we allemaal wel. Misschien kan de muziek die muur rondom Meneer Beer wel afbreken, en daar bidden we voor, dus we zingen samen 'Lees je Bijbel, bid elke dag'.
Dan gaat de Bijbel open, en luisteren we naar het vertelde verhaal van het volk Israël dat zeven dagen lang rond de stad Jericho loopt, en we zien dominee Jaap zeven maal rond de stad met al haar inwoners (knuffelberen) lopen, en als alle mensen in de zaal meetellen, horen en zien we dat de voorganger op de zevende dag zelfs zeven maal om de 'beren'stad heen loopt.
Muziek brengt kracht en hoop
Dan klinkt luide muziek, en vallen na die zeven rondjes alle muren en beren op de grond. Alleen dat ene huis van de goede Rachab blijft overeind. En dan horen we de muziek van het gevoelige lied 'Voor haar', van Frans Halsema, gezongen door Grace.
Duidelijk wordt dat die sterke stadsmuren van Jericho pas neer gingen, toen de muziek klonk, toen God erbij was.
Muziek is één van de mooiste dingen die God aan ons heeft gegeven. Die muziek kan muren weghalen. Iedereen heeft wel een muurtje of een muur om zich heen. Denk maar aan al die muren van bijvoorbeeld boosheid en verdriet, aan verlegen zijn of chagrijnig, of aan je alleen zijn, je beperking en je teleurstelling. Muziek kan je daar tegenover iets vertellen over God. Muziek kan je kracht geven en hoop.
Als ons geld wordt gecollecteerd ten behoeve van het vakantie-steunfonds voor mensen met een beperking, zingt de Gospelband Grace de song 'Bad Moon Rising' van Creedence Clearwater Revival, het lied waarin ook een stadje wordt verwoest, als parallel van Jericho.
Tijdens het slotgebed voor de mensen en de wereld om ons heen, klinkt van Grace de subtiele vertolking van de song 'Fragile' van Sting.
De Zegen die we van voorganger Overeem mee krijgen, mag ons allen ook kracht en hoop geven voor de toekomst, in afwachting en verwachting van betere tijden, beantwoord door de populaire hit van De Kast: 'In nije dei'.
En dan is er volop tijd voor thee, koffie en gezellige ontmoeting.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten