dinsdag 16 januari 2024

Onder de blote hemel in Filmhuis Stiens

Maandag 15 januari 2024
 
Filmcover van 'Onder de blote hemel'

Filmhuis Stiens
De stichting Filmhuis Stiens stelt zich ten doel te streven het begrip cultuur centraal te stellen en te bevorderen, door met uitsluitend vrijwilligers en zonder winstoogmerk voor het merendeel culturele films te vertonen. Films met een inhoud en met een hoog kwaliteitsgehalte: “Films waar je over napraat, of alleen stil van wordt….”
Vanavond zijn Durkje en ik aanwezig in Filmhuis Stiens in de tot filmzaal veranderde voormalige gemeenteraadszaal bij de vertoning van de nieuwe Nederlandse film 'Onder de blote hemel', van regisseuse Lilian Sijbesma, die vanaf september 2023 wordt gedraaid in filmtheaters in het land.
We kijken vanavond naar een filmische verhaal over onder andere vertrouwen, liefde, schaamte, frustratie en eenzaamheid.

Leven met een beperking
Het familiedrama volgt de tienjarige Elvie, een nieuwsgierig en eigenzinnig meisje dat in een bosrijke omgeving op de camping van haar grootvader Bucko met haar alleenstaande moeder Emma in een stacaravan woont.
Elvie heeft een verstandelijk beperkte moeder, die als naïeve vrouw en moeder op zoek is naar liefde en erkenning, maar daarentegen er moeite mee heeft om anderen te begrijpen. Door haar naïviteit ligt misbruik van deze alleenstaande jonge vrouw op de loer, en daar wordt Evie ook getuige van.
De film speelt zich af tijdens een lange zomer waarin het leven van de puberende Elvie op het punt staat voor altijd te veranderen. Naarmate ze ouder en wijzer wordt, begint ze namelijk de wereld te zien en te begrijpen op een manier waartoe haar moeder vanwege haar beperking niet toe in staat is. 
Dat leidt tot ongemakkelijke situaties, met ook ernstige conflicten, die Elvie haar grootvader probeert te ondervangen, maar waar Elvie uiteindelijk toch keer op keer onder lijdt.
Zolang de situatie op de camping niet verandert, gaat het allemaal nog net, maar op het moment dat de grootvader van Elvie wordt opgenomen in het ziekenhuis, ontspoort de kwetsbare situatie tussen Elvie en haar moeder.

Geen opmerkingen: