zondag 7 januari 2024

Heen en weer op het Jabikspaad

Zondag 7 januari 2024

Pauzeren bij Refugio Ultreia Feinsum
Dromen van pelgrimeren
Vanuit de richting van de Hallumerhoek komen twee wandelaars over het Jabikspaad aan bij Feinsum.
Ze zien de pelgrimsvlag en de pelgrims-symbolen op onze Refugio Ultreia Feinsum, en overleggen even kort of ze al dan niet naar de refugio toe zullen lopen.
Dat doen ze wel, en dan worden ze opgevangen door Durkje, die hen naar binnen doorverwijst, omdat ze graag een stempel van onze refugio in hun routeboekje van het Jabikspaad willen hebben. 
Ik ontvang de beide wandelaars, en even later zitten we binnen - met uitzicht op het Jabikspaad - koffie te drinken.
Ze komen uit Emmeloord en Leeuwarden, en wandelen af en toe samen. 
Eigenlijk zouden ze wel de hele pelgrimsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela willen lopen, maar wanneer en hoe ze dat zouden willen en kunnen doen, is nog niet uitgekristalliseerd. Maar de droom en de wens is wel een eerste stap op weg naar het besluit om te gaan pelgrimeren, dus je weet maar nooit of en hoe het verder gaat.
Hun aanvankelijke doel is nu om in elk geval eerst maar eens het hele Jabikspaad tussen het Friese Sint-Jacobiparochie en het Overijsselse Hassselt te gaan bewandelen. Dat is immers de belangrijke Friese aanlooproute voor pelgrims op weg naar het graf van de heilige Jacobus in Spanje.

Vrijmoedig wandelen om te gaan pelgrimeren
Ze gaan vrijmoedig om met de wijze waarop ze het Jabikspaad bewandelen. Zo hebben ze al een traject vanuit het eindpunt Hasselt in noordelijke richting gelopen, en in augustus 2023 werd al een begin zuidwaarts gemaakt vanuit de startlocatie bij De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. 
Na toen in augustus 2023 tot aan Oude Bildtzijl te hebben gelopen, staat vandaag de etappe vanuit Oude Bildtzijl naar Leeuwarden - de woonplaats van één van de dames - op het programma. En daarbij passeer je dan op het Jabikspaad ons dorp Feinsum, en daarmee ook onze refugio.
Na deze koffiepauze, en met de bijbehorende inspiratie voor mogelijke vervolgstappen, nemen ze afscheid en verlaten ze onze refugio en ook Feinsum over de Hyltsjebrêge, om dan bij het mooie zonnige winterweer van vandaag het Jabikspaad te vervolgen richting Leeuwarden, via Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum.

 

Geen opmerkingen: