woensdag 29 november 2023

Laatste bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster

Dinsdagavond 28 november 2023
 
In de kapel onder het voorhuis van Klooster Nijkleaster-Westerhûs

















Van kloosterstichting naar dienstenstichting
Op 22 april 2008 is Stifting Nijkleaster opgericht, met de bedoeling om op termijn een nieuw protestants klooster te stichten in Friese context.
Vijftien jaar later openden we eindelijk dat nieuwe klooster in het stille weidegebied tussen Fûns, Bears en Hilaard, en kreeg het klooster tijdens de opening op Tweede Pinksterdag 2023 de naam 'Nijkleaster-Westerhûs', genoemd naar onze stichting en naar locatie It Westerhûs onder de klokslag van Hilaard.
Die Tweede Pinksterdag 2023 was tevens de dag waarop de Protestantse Gemeente Westerwert werd getransformeerd in de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert, en op dezelfde feestelijke dag werden de eerste 17 kloosterlingen verbonden aan deze nieuwe Friese kloostergemeente.
De volgende stap die we in deze beweging beogen, is dat de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster Westerwert en de stichting waarvan Nijkleaster uit gaat met ingang van 1 januari 2024 onder één gezamenlijk nieuw bestuur zullen gaan vallen, dat vanaf de jaarwisseling 2023-2024 de 'Kleasterried' zal worden genoemd.
Vanaf dat moment zal Stifting Nijkleaster de dienstenstichting worden voor de nieuwe kloostergemeente, van waaruit materiale zaken zullen worden gefaciliteerd, waarvan het hele kloostercomplex van klooster, kloosterwoningen en gastenkamers de meest in oog springende zaak zal zijn. Daartoe zal de oorspronkelijke, huidige kloosterstichting 'Stifting Nijkleaster' notarieel worden voortgezet als dienstenstichting 'Stichting Nijkleaster-Westerhûs'.
In 2023 hebben de kerkenraad van de protestantse (klooster)gemeente en het bestuur van de kloosterstichting al regelmatig met elkaar vergaderd, en zal in dat samenwerkingsverband de laatste gezamenlijke bestuursvergadering nog in december aanstaande plaatsvinden. En voor Stifting Nijkleaster betekent bovenstaande dat haar stichtingsbestuur vanavond voor het laatst in de tot nu toe nog gebruikelijke setting van bestuursvergadering bijeen is voor haar laatste reguliere bestuursvergadering.

Statutenwijziging
Deze laatste bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster vindt vanavond plaats in het kloostercomplex van Nijkleaster-Westerhûs in Hilaard.
Een belangrijk punt dat vanavond ter bestuurstafel komt, is het resultaat van de gesprekken die we hebben gevoerd met de kerkjurist van de Protestantse Kerk in Nederland, waarin we alle ins en outs met elkaar hebben bestudeerd en besproken, die van belang zijn bij het wijzigen van de actuele statuten van onze Stifting Nijkleaster. Als voorbereidingsgroep rapporteren we in het stichtingsbestuur wat de gewenste veranderingen in de stichtingsnotulen zijn, en spreken we af dat de tekstwijzigingen na vanavond zullen worden voorgelegd aan de notaris, opdat we in de gezamenlijke bestuursvergadering van de kloostergemeente en van de kloosterstichting over enkele weken een akkoord kunnen geven op de beoogde statutenwijzigingen. De gewijzigde statuten zouden dan eind december van dit jaar kunnen worden ondertekend door het huidige stichtingsbestuur, om ze per aanstaande jaarwisseling dan over te dragen aan de Kleasterried van de kloostergemeente en van haar dienstenstichting.

Bestuurszaken afsluiten met gezamenlijke Avondviering in de kapel
Na dit belangrijke agendapunt komen nog andere bestuurszaken ter tafel, bijvoorbeeld met betrekking tot de Begroting(en) voor 2024, aflopende en nieuw te starten bouwzaken, actualiteiten vanuit het kloosterburo over zakelijk leiderschap en de nieuwe website, overdrachtszaken voor afscheidnemende en aantredende bestuurders, diaconaal Compassiefonds, en de actuele Actielijst en Jaarkalender.
Rond half tien beëindigen we deze laatste bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster, om een kwartier later onze bijeenkomst op geheel andere wijze voort te zetten in de Avondviering die elke avond om 21:45 uur - voor iedereen die daarbij wenst te zijn - wordt gehouden in de kapel onder het voorhuis van klooster Nijkleaster-Westerhûs. Als bestuursleden, kloosterlingen en kloostergasten vieren we de verstillende korte avondviering, alvorens de nachtrust en haar nachtelijke stilte over het klooster valt.

Geen opmerkingen: