vrijdag 27 oktober 2023

Bestuursvergadering over Nijkleaster in Jorwert

Dinsdag 24 oktober 2023

Kop-hals-romp-kloosterboerderij Nijkleaster-Westerhûs bij Hilaard

















Protestantse Kloostergemeente & Stifting Nijkleaster
Vanavond komen we als stichtingsbestuur van Stifting Nijkleaster weer in voltallige bezetting bijeen voor onze periodieke bestuursvergadering. 
We blikken eerst terug op de mooie documentaire tv-uitzending over Nijkleaster, van het recente televisieprogramma Petrus in het Land.
Nadat we de follow up van de voorgaande zomervergaderingen hebben besproken, komen diverse zaken aan de orde die te maken hebben met de veranderingen met ingang van 1 januari 2024, als onze Stifting Nijkleaster en de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert onder het gemeenschappelijk bestuur zullen vallen van één zogenoemde 'Kleasterried'. Dat nieuwe bestuursorgaan bestuurt met ingang van die datum zowel de PKN-kloostergemeente als ook onze dienstenstichting van Nijkleaster. Vóór en na 1 januari 2024 moet veel werk worden verzet om dat gedegen vorm en inhoud te geven, en dat is waarover wij vanavond verder van gedachten wisselen en daar besluiten over nemen.

Bestuurszaken van gemeente & stichting
Aangezien we sinds Pinksteren 2023 ons nieuwe klooster voor Stilte, Bezinning en Verbinding in het stille vogelweidegebied tussen Jorwert en Hilaard hebben geopend, staan tijdens elke bestuursvergadering ook zaken op de agenda die te maken hebben met de exploitatie van ons klooster. Ook die bespreken we vanavond met elkaar. Daarbij is nu specifiek aandacht voor de zogenoemde Bestuursopdracht, waarin wordt beschreven welke exploitatiedoelen dienen te worden gehaald. We realiseren ons dat dergelijke facilitaire zaken ten dienste staan aan het inhoudelijke werk van de kloosterbeweging, dat voorop staat in ons overwegen & handelen.
Na de restauratie en nieuwbouw van ons klooster bevinden we ons in dit eerste jaar na oplevering in de zogenoemde onderhoudsperiode van het gerestaureerde en verbouwde en van de nieuwbouw. We bespreken welke activiteiten in het kader daarvan momenteel plaatsvinden.
Tot slot komen nog enkele items aan de orde vanuit het zogenoemde Kleasterburo, van waaruit de sturing van alle klooster(gemeente)activiteiten plaatsvindt.

Geen opmerkingen: