zondag 16 juli 2023

Dopen in Grou

Zondag 16 juli 2023
 
Aaron Samuel wordt gedoopt in de Sint-Pitertsjerke van Grou



















Een feestelijke doopdienst
Op 21 april 2023 is Aaron Samuel geboren, ons vijfde kleinkind, onze vierde kleinzoon.
Vandaag laten Pieter & Esther hun eerstgeborene dopen in de Sint-Pitertsjerke van het Friese Grou.
Domina Marije Hage is de voorgangster in deze doopdienst van de Protestantse Gemeente te Grou-Jirnsum. Deze kerkdienst begint vanmorgen om half tien in de volle dorpskerk van Grou. Fijn dat zoveel gemeenteleden, familie, vrienden en toeristen vanmorgen naar deze eeuwenoude kerk zijn gekomen om in groten getale de doop van Aaron Samuel mee te vieren. Het wordt een feestelijke dienst.

Schepper wij willen U danken
We worden welkom geheten door ouderlinge van dienst Marieke Meinderts, en daarna mag Elwin helpen bij het aansteken van de beide aandachtskaarsen op de viertafel in het koor van de kerk.
Als intredelied zingen we daarop 'Hear, it ljocht fan Jo leafde fynt ús ... Skyn op my'.
Na het Kyriëgebed, afgewisseld met een acclamatielied, zingen we het Glorialied: 'Zonne en maan, water en wind, de bloem en het kind schiep onze God. Schepper, wij willen U danken.'
Na de bijbellezing over de zaaier volgt naar aanleiding van deze gelijkenis een verkondiging, waarbij nu eens niet alleen de aandacht wordt gericht op de verschillende soorten grond waarop het zaad valt, maar waarin de focus verschuift naar de Zaaier, die - ongeacht waar het zaad terecht komt - zijn zaad rijkelijk uitstrooit, opdat het overal terecht kan komen en kans maakt om te kiemen, te groeien, te bloeien en vrucht te dragen. Zo vindt het licht van Gods liefde ons allemaal; Schepper wij willen u danken.
De kinderen in de kerk zijn dan al met een verwijzing naar de zaaier naar de kinderkerk vertrokken, en als ze terug komen, verwelkomen we hen met zang: 'Laat de kind'ren tot Mij komen'.

De doop
De doopouders presenteren hun zoon aan de gemeente, door de naam van de dopeling te noemen: Aaron Samuel. Daarna luisteren we naar enkele van de motieven van de doopouders om hun eerstgeborene vandaag te laten dopen. Esther & Pieter beantwoorden de aan hen gestelde doopvragen met hun doopgelofte.
Er wordt in dit deel van de viering niet alleen gesproken, maar ook naar muziek geluisterd ('Nooit gedacht dat je zo mooi zou zijn. Je bent ... meer dan een wonder') en gezongen ('Verbonden met vader en moeder, je hebt al een naam, maar je krijgt er één bij op dit feest'). 
Aaron Samuel wordt gedoopt 'in de naam van de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest'  met het zevende vers van Psalm 32 als dooptekst: 'Heer, U beschermt me, U bevrijdt me. Daarom zing ik en juich ik'.
En dan is het aan ons als kerkgangers samen om Aaron te verwelkomen met de collectieve doopbelofte, dat we Aaron zullen dragen in onze gebeden, hem opnemen in ons midden, Aaron helpen groeien in geloof, en hem voorgaan in het volgen van Jezus Christus. 'Ja, dat willen we', luidt het dan in koor.

Liefde, die je hart vervulling geeft 
Dan is het moment aangebroken dat Esther als moeder van Aaron zijn doopkaars mag aansteken aan de Paaskaars in de kerk, dat het doopdoekje en de doopkaart van Aaron wordt overhandigd aan de  doopouders. 




De kinderleider Martin van den Reek en de kinderen van de kinderkerk verwelkomen Aaron dan met hun eigen creatieve, kleurrijke werken. 
Dan gaat de voorgangster ons voor in gebed, met de dankbeden voor wat ons verheugt, en met voorbeden voor wat ons zorgen baart. We beantwoorden dat afwisselend met een acclamatielied. 
Na de collecte komt Pieter naar voren, en zingt hij met gitaar het lied 'Ik wens jou een dak boven je hoofd, dat je huis een thuis mag zijn, dat de liefde aan jou hart vervulling geeft.' Het duurt maar even, dan zingt de gemeente de coupletten en het refrein mee, begeleid door Pieter op gitaar en Carl Visser op de vleugel.



Nadat we de Zegen hebben ontvangen, beantwoorden we die - ter heenzending - met uitbundig gezang:

"Vervuld van Uw Zegen, gaan wij onze wegen,
van hier, uit dit huis, waar Uw stem wordt gehoord,
in Christus verbonden, tezamen gezonden, 
op weg in een wereld, die wacht op Uw woord.
Om daar in genade, Uw woorden als zaden, 
te zaaien tot diep, in het donkerste dal,
door liefde gedreven, om wie met ons leven,
Uw zegen te brengen, die vrucht dragen zal."

Geen opmerkingen: