vrijdag 30 juni 2023

Zomertentoonstelling 'Beelden van een pelgrim' in Sint-Jacobiparochie

Zaterdagmiddag 24 juni 2023
  
De Groate Kerk getekend door Karel Jan Elsdijk

Zomerexpositie in De Groate Kerk
Deze zomer is er een tentoonstelling in het Jabikshuus van de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. Dit is een expositie van aquarellen die kunstenaar Karel Jan Elsdijk - wandelend over het Jabikspaad - heeft gemaakt. 
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door de samenwerking van kunstenaar Elsdijk met de Stichting Jabikspaad Fryslân en Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk.
Elsdijk (1947) heeft wandelend op het Fries-Overijsselse Jabikspaad (pelgrimspad) mooie locaties op de pelgrimsroute van het Friese Sint-Jacobiparochie tot aan het Overijsselse Hasselt getekend.

De kunstenaar over de tentoonstelling
Karel Jan Elsdijk is een wandelaar die graag tekent, dus er gaat altijd een schetsboek in zijn rugzak mee op reis.
Zo liep Elsdijk in augustus 2020 van Franeker naar Boer, om te beoordelen of hij bij het middeleeuwse kerkje van Boer enkele tekenschetsen kon maken, ten behoeven van zijn maandelijkse illustratie in de 'Onderweg', het informatieblad van de Heilige Jacobusparochie Noord-West Friesland. Boer is namelijk een prachtige plek, gelegen aan de route van het Jabikspaad. 
Terwijl hij daar zat, kwamen twee pelgrims er ook even een kijkje nemen. In Karel Jan begon toen iets te kriebelen. Het idee kwam in hem op om het hele Jabikspaad te gaan lopen, om dan onderweg al die oude Friese kerkjes in beeld te brengen. 
Een maand later zat Elsdijk aan de voet van De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie (ook wel het 'Santiago aan het Wad' genoemd). 
En uiteindelijk in mei 2023 - ruim 150 kilometer verder - op het eind van het Jabikspaad - tekende Elsdijk zijn laatste illustratie van de Heilige Stede in Hasselt.

Gedachten van een pelgrim
En nu zijn al die illustraties in deze zomertentoonstelling te zien in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, met daarbij ook nog enkele extra afbeeldingen op het thema 'pelgrim' die Karel Jan Elsdijk eerder al eens maakte.
Bij elke tekening schreef Elsdijk een bijpassende tekst onder de titel 'Gedachten van een pelgrim'
Ook die begeleidende teksten liggen ter inzage tijdens deze zomerexpositie.
Er is overigens een publicatie in voorbereiding, waarin al deze illustraties en teksten gebundeld zullen zijn.
De kunstenaar Karel Jan Elsdijk zal op de zaterdagen regelmatig zelf aanwezig zijn bij zijn tentoonstelling in Sint-Jacobiparochie. 
En laat ik nu net geluk hebben, want op het moment dat ik deze expositie aan het eind van vanmiddag bezoek, zit Karel Jan Elsdijk op een bankje vóór de kerk. We kennen elkaar, want toen hij Feinsum passeerde tijdens zijn tocht op het Jabikspaad, hebben we - ik was toen aan het grasmaaien - wel een uur een heel aangenaam gesprek gevoerd in onze tuin. En nu ontmoeten we elkaar hier voor de tweede keer, en we gaan maar gewoon door, alsof het het vervolg is op ons gesprek van enkele jaren geleden.

Geen opmerkingen: