woensdag 14 juni 2023

'Tsjerke is iepen' van de Sint-Vituskerk te Stiens

Dinsdag 13 juni 2023
 
Welkom op dinsdagmiddag in de Sint-Vituskerk van Stiens

Motieven om kerken te bekijken
Zoals buitenlandse toeristen hebben ook veel Nederlandse toeristen de goede gewoonte om tijdens hun reizen onderweg kerken te bezichtigen. 
Als je onderweg ergens een kerkdeur uitnodigend open ziet staan, roept dat onwillekeurig toch iets op van nieuwsgierigheid naar wat daar binnen is te zien. 
Anderen hebben vanuit een dieper liggende behoefte de nadrukkelijke wens om bepaalde kerkgebouwen te bezoeken, om buiten en binnen te kijken naar bijvoorbeeld kunst, het orgel, doopvont, preekstoel of kerkramen, of van de stilte of van orgelspel te genieten, te bidden; of ze zijn juist op zoek naar een goed gesprek in zo'n Godshuis van hout en steen.

Ontmoeten en verbinden
Voor al die belangstellenden heeft de Protestantse Gemeente te Stiens besloten om nu al weer voor het derde jaar in de zomerperiode van 6 juni tot en met 2 november 2023 elke dinsdagmiddag de Sint-Vituskerk in Stiens open te stellen voor gratis bezoek. 
En bovendien is deze kerk ook gratis opengesteld op de zaterdagen in de periode van 1 juli tot en met 9 september 2023, in het kader van het Friese 'Tsjerkepaad', waarin elke zaterdag ruim 240 Friese kerken zijn opgesteld voor het publiek.
Mensen vragen zich wel eens af waarom kerkelijke gemeenten hun kerkdeuren open zetten voor onverwacht bezoek. De Protestantse Gemeente van Stiens wil midden in samenleving staan, en wil met haar openstelling laten zien dat de Sint-Vituskerk een plek is voor de inwoners van Stiens en omstreken, en zeker ook voor alle andere belangstellenden van dichtbij en veraf, om met de zomer-openstelling te zorgen voor verrassende ontmoetingen en verbinding.

Het verhaal in en van de dorpkerk
Iedereen is welkom; of je nu fietser bent die de Friese Elfstedentocht fietst, organist bent uit een naburig dorp en graag het Stienser Van Dam-kerkorgel wilt bekijken, of eens boven in de kerktoren de kerkklokken wilt zien hangen, of als je een toevallige passant of toerist bent; je bent van harte welkom.
En elk jaar blijkt ook maar weer dat er Stiensers naar binnen wandelen, die soms voor het eerst van hun leven deze monumentale terpkerk in hun dorp van binnen komen bekijken. 
Elke dinsdag zijn er gastvrouwen/-heren aanwezig om de binnenkomende gasten te verwelkomen met koffie, thee of water. Die vrijwilligers van de Protestantse Gemeente zitten daar 's middags graag om met de binnenkomende gasten een praatje te maken, iets te drinken, en één en ander te vertellen en te laten zien over de geschiedenis van de bijna duizend jaar oude Sint-Vituskerk van Stiens; één van de oudste en mooiste dorpskerken van Fryslân.

Wolkom by de Tsjerke is iepen
Bijzonder is overigens ook dat de Sint-Vituskerk aan het Friese Jabikspaad ligt. Dat is de pelgrimsroute die vanuit Sint-Jacobiparochie aan de Friese Waddenkust (Santiago aan het Wad) naar het Overijsselse Hasselt loopt als noordelijke aanlooproute voor pelgrims op weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.  
Pelgrims die langs komen, kunnen dan in de kerk ook een stempel krijgen op hun stempelkaart van het Jabikspaad, of in hun pelgrimspaspoort van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Zo vormt deze eeuwenoude Sint-Vituskerk voor pelgrims een aangename pleisterplaats tijdens hun pelgrimage.
Verder ligt er voor iedere pelgrim, en ook voor iedere andere bezoeker gratis een mooie nieuwe collage-ansichtkaart van deze prachtige kerk van Stiens. De afbeeldingen op die ansichtkaart verwijzen naar de activiteiten van Ontmoeting & Verbinding die in en vanuit deze dorpskerk plaatsvinden.
Als ik vanmiddag ook weer op bezoek - ongeveer de twintigste vanmiddag - ga in deze kerk word ik verwelkomd met koffie door een lid van het pastorale team van de Protestantse Gemeente te Stiens; en een ander gemeentelid dat erbij zit, verzorgt als bestuurslid van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel onder andere de rondleiding door de kerktoren van de Sint-Vituskerk.

Wolkom by de 'Tsjerke is iepen'

Geen opmerkingen: