woensdag 14 juni 2023

Sharing Picknick van Ma'laap in Stiens

Zondagmiddag 11 juni 2023
 
Opening van de Sharing Picknick van Ma'laap in Stiens

















Ma'laap staat voor Contact & Verbinding
Ma'laap werd opgericht in Stiens. 
Ma’laap betekent 'verbinding' of 'contact' in het Urdu, één van de talen die in Pakistan worden gesproken. 
Contact en verbinding is ook waar het project 'Ma'laap' voor staat. Contact en verbinding met een Christelijke gemeenschap in Lahore, een grote stad in Pakistan. Het gaat om de christelijke, kerkelijk gemeente in Pakistan, waarvan ons kerkelijk gemeentelid Nasir en zijn familie voorheen gemeentelid waren. Vanuit dat contact en die verbinding ondersteunen we vanuit Stiens deze christelijke geloofsgemeenschap in het Pakistaanse Lahore. Centraal hierin staat de ondersteuning van kinderen. Het doel van Ma’laap is om de kinderen christelijk onderwijs te geven vanaf de leeftijd van 6 jaar tot ongeveer 16 jaar, waarna ze de schoolperiode met een examen afsluiten. Daarmee worden hun kansen op een betere toekomst aanmerkelijk vergroot. Een aantal kinderen woont door omstandigheden ook in de school.
Ma'laap is in Stiens opgericht door een groep Pakistaanse en Friese jongvolwassenen, en functioneert momenteel als diaconale werkgroep vanuit de Protestantse Gemeente van Stiens. De initiatieven en het dagelijkse bestuur - bestaande uit vrijwilligers - liggen bij de Stienser werkgroep Ma’laap.

Via Ma'laap een kind sponsoren van de christelijke basisschool van Lahore
Vanuit Stiens ondersteunt Ma'laap met haar sponsorprogramma het onderwijs van de christelijke basisschool van Lahore. Ma'laap heeft als één van de doelen om het onderwijs van alle 80 kinderen te sponsoren. Voor bijna alle kinderen hebben de vrijwilligers van Ma'laap ondertussen sponsoren gevonden in Stiens en in de wijde regio rond Stiens, maar de wens is om ook voor de laatste kinderen nog sponsoren te vinden.
In de afgelopen jaren zijn de contacten met de sponsorkinderen in Lahore onder andere door briefwisseling en Skype verstevigd.
De school heeft zich goed kunnen handhaven, dankzij de maandelijkse sponsorbijdrage vanuit Nederland en mede door de extra ontvangen giften, waardoor voor de christelijke basisschool in Lahore de benodigde zaken zoals meubilair, computers, een generator en een watertank aangeschaft konden worden. 
Een aantal leerlingen heeft inmiddels ook al - dankzij een tegemoetkoming in de studiekosten - voortgezet onderwijs kunnen volgen. 
Dat alles is mogelijk gemaakt dankzij de trouwe steun van alle Ma'laap-sponsoren.

Picknick & Jeu de boules
Haar sponsoren en donateurs zijn door de Stienser werkgroep Ma'laap uitgenodigd om vanmiddag aanwezig te zijn bij haar zogenoemde Sharing Picknick.
Doelstelling van deze Ma’laap-picknick is het contact onderling te versterken en elkaar te inspireren hoe we verder kunnen met Ma’laap.
Na de ochtendkerkdienst in De Hege Stins verzamelen we ons op het terrein van de jeu de boules-club naast De Hege Stins in Stiens. Daar kunnen we gebruik maken van de faciliteiten van de jeu de boules-club. Bovendien zijn er op dit terrein naast de kerk enkele picknicktafels.
We worden ontvangen met koffie/thee/water op deze tropische dag. De zon schijnt genadeloos, maar de schaduw onder de parasols wordt als weldadig ervaren.
Alle deelnemers hebben een gerechtje naar keuze meegenomen voor ongeveer vier à vijf personen. Alle meegenomen eten en drinken wordt op enkele tafels bij het clubgebouw verzameld en het is de bedoeling dat we alle consumpties met elkaar delen, want het is immers een 'sharing' picknick.

Skypen met je sponsorkind in Pakistan
Als alle deelnemers aanwezig zijn, opent Ma'laap-werkgroeplid Pieter Dijkhuis deze openlucht-bijeenkomst. Hij vertelt onder andere over de mogelijkheid voor ons allen tot het organiseren van Skype-contact met je sponsorkind, en verhaalt over zijn bijzondere eigen Skype-ervaring met hun Pakistaans sponsorkind in Lahore. De Ma'laap-werkgroepsleden - met name Nasir - faciliteren dergelijke Skype-sessies voor wie dat wenst.
Aansluitend opent Pieter de maaltijd met gebed, en dan kan iedereen naar hartenlust genieten van al dat lekkers dat we met zijn allen hebben ingebracht. Dan volgt een gezellige maaltijd in de open lucht. 
Voor wie dat wenst, is er gelegenheid om tussendoor een spelletje jeu de boules te spelen. 
En aan het eind van deze Sharing Picknick-bijeenkomst sluiten we dit gezellig samenzijn af met het zingen van een Pakistaans lied met gebaren, zulks onder leiding van Nasir die ons helpt bij taal & gebaar.

Geen opmerkingen: