woensdag 28 juni 2023

Laatste vergadering van de Taakgroep van Nijkleaster in Jorwert

Donderdag 22 juni 2023
 
In het koor van de Sint-Radboudkerk van Jorwert

Taak
Ten behoeve van een goede voortgang in het proces van steeds nauwere samenwerking tussen de Protestantse Gemeente Westerwert en de Stifting Nijkleaster hebben we vorig jaar in de zomer van 2022 een Taakgroep in het leven geroepen, die als taak kreeg om de volgende fase van onze samenwerking gedegen voor te bereiden, samen met provinciale en landelijke kerkorganen van de Protestantse Kerk in Nederland.
De Taakgroep riep twee subcommissies in het leven, waarvan de ene voor inhoudelijke zaken, en de andere voor de zaken van financiële en organisatorische aard. Die beide subcommissies rapporteerden aan de Taakgroep, en de Taakgroep op haar beurt rapporteerde haar voortgang aan de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Westerwert en aan het bestuur van de Stifting Nijkleaster.

Resultaat
Resultaat van deze werkwijze is onder andere dat wij op Eerste Pinksterdag op 28 mei 2023 feestelijk hebben kunnen vieren dat de Protestantse Gemeente Westerwert en de Pioniersplek Nijkleaster samen verder zijn gegaan als Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert, als voortzetting van bovengenoemde twee organisaties.
Ook heeft dit samenwerkingsproces ertoe geleid dat er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst is opgesteld tussen de Protestantse Gemeente Westerwert en de Stifting Nijkleaster, waarin één en ander van het met elkaar samen verder gaan goed is beschreven.
Vanmiddag bespreken we in de Taakgroep onder andere het concept van de eindrapportage die onze Taakgroepvoorzitter dominee Wim Andel schreef, over zijn onafhankelijke begeleiding van ons als samenwerkende partners, daartoe van harte gefaciliteerd door de Protestantse Kerk in Nederland.

Routeplan 'De Jordaan over'
En dan kijken we vanmiddag in de Sint-Radboudkerk van Jorwert als Taakgroep aan de hand van het concept van een nieuw Routeplan - getiteld 'De Jordaan over' - ook vooruit, naar wat we in de periode tot aan 1 januari 2024 nog gaan doen om ervoor te zorgen dat de kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert en de dienstenstichting Nijkleaster-Westerhûs per 1 januari 2024 voorspoedig van start kunnen gaan, onder aansturing van de nieuw te installeren Kleasterried, die voor de kloostergemeente zal besturen als kerkenraad en die voor de dienstenstichting zal besturen als stichtingsbestuur.
Nu de Taakgroep haar gestelde taak heeft volbracht, wordt onze Taakgroep ontbonden, en formeren we vandaag een nieuwe Regiegroep, die het proces van de komende maanden van juli tot en met december 2023 zal regisseren, opdat de Kleasterried als nieuw bestuursorgaan goed voorbereid en goed gefaciliteerd van start kan gaan met ingang van 1 januari 2024.

Geen opmerkingen: