woensdag 28 juni 2023

Zomeravondwandeling over het Aekingerzand met twee pelgrims

Woensdagavond 21 juni 2023
 
Luisteren naar het beleven van Ontmoeting & Verbinding op de Camino



















Vorming & Toerusting
Zo langzamerhand begint het al een mooie traditie te worden dat een viertal kerkelijke gemeentes in de burgerlijke gemeente Ooststellingwerf in hun programma voor Vorming & Toerusting zogenoemde 'Zomeravondwandelingen' organiseren in de eigen regio.
Leden van de kerken uit de regio-dorpen en andere belangstellenden - daartoe ook uitgenodigd via de krant 'Nieuwe Ooststellingwerver' - komen elke keer op een andere plek bijeen voor een korte wandeling, met daarbij één of meer sprekers, die een bepaald onderweg nader belichten. Zo'n avondprogramma duurt elke keer ongeveer anderhalf uur, en afhankelijk van het onderwerp en de spreker(s) zijn er elke keer zo'n 10-40 deelnemers bij dit bovenplaatselijke aanbod van vorming & toerusting.

Verhalen over pelgrimeren naar Santiago de Compostela
Durkje en ik zijn enkele maanden geleden door de kerkelijk werker van de kerkelijke gemeente 'Frieslands End' - Dieneke Grit - uitgenodigd om vanavond een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de zomeravondwandeling over het Aekingerzand nabij Appelscha. Wij werken daar van harte aan mee, want dit is een prachtig initiatief van de kerken in deze regio.
Vanavond staat het 'Pelgrimeren naar Santiago de Compostela' centraal, en de vraag aan ons is of Durkje en ik tijdens deze zomeravondwandeling gedurende vier korte stops onderweg iets willen vertellen over allerlei ins en outs inzake onze pelgrimstochten naar dit Spaanse bedevaartsoord.
Voorafgaand zijn we in Oosterwolde al warm onthaald met een heerlijke en gezellige avondmaaltijd, en daarna vertrekken we naar het Aekingerzand, om daar tijdig de deelnemers van deze zomeravondwandeling te kunnen verwelkomen, voor de wandeling die om 19:30 uur aanvangt.
  

Zomeravondwandelen op het Aekingerzand
Nadat Dieneke Grit alle gasten welkom heeft geheten, vertellen wij kort wie wij zijn, en wat we vanavond gaan doen tijdens deze zomeravondwandeling. Bij de kennismaking blijkt ook dat we twee bijzondere gasten in ons midden hebben, namelijk een aanstaand bruidspaar dat morgenochtend zal gaan trouwen. Voor hen zal dit vast en zeker een bijzondere avond worden. 
Voordat we gaan wandelen, luisteren we naar het lied 'Pelgrimstocht' van de band Reisgenoten
Dan gaan we op pad, vanaf de parkeerplaats het Aekingerzand op.
Nadat we een kwartiertje hebben gewandeld, houden we halt bij de uitkijktoren, waar Durkje het een en ander vertelt over onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, met nadruk op de fysieke wandeltocht. 
Nadat we weer een kwartier hebben gewandeld, stoppen we voor enige tijd bij de Grenspoel, waar ik vertel over wat wij als wandelende pelgrims tijdens onze pelgrimages beleven op het gebied van Ontmoetingen & Verbinding. Aansluitend luisteren we nog eens naar het lied Pelgrimstocht, en wat is het mooi dat de ongeveer 25 medewandelaars het lied nu al met passie meezingen. Prachtig klinkt dat hier in de natuur op deze zonovergoten avond, op deze mooie dag waarop de zomer aanvangt.
Na het laatste deel van deze wandeling krijgt Durkje weer het woord, om iets te vertellen over de pelgrimstocht als metafoor, als beeldspraak voor het leven. Ze vertelt daarbij over hoogtepunten & dieptepunten, over vertrekken & loslaten, over het staan op kruispunten in je leven, over het volgen van richtingwijzers, over levensvreugde & verdriet, en tot slot over de vrees van de pelgrim om aan te komen, omdat je dan het feest van je pelgrimstocht moet loslaten, om later thuisgekomen over te gaan tot de orde van de dag.
Voorafgaand aan de woorden van waardering en dank zingen we dan tot slot nog één keer het lied Pelgrimstocht. We wensen het aanstaande bruidspaar een gezegende trouwdag morgen, en alle andere deelnemers van deze mooie Zomeravondwandeling een behouden thuiskomst en een goede nacht.
Durkje en ik hopen dat we met onze/deze verhalen over onze passie voor het pelgrimeren ook deze keer weer onze gasten hebben kunnen inspireren, en dat we met dit wandelprogramma ook hebben bijgedragen aan vorming & toerusting van allen die deelnamen.



Geen opmerkingen: